Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Szeptember 1. - Mikor van a túróscsusza nevenapja?

2013. augusztus 28. - netfolk

Szeptember - Szent Mihály hava, a hónap első napja pedig Egyed napja.

E napon kezdték a búza, másutt a rozs vetését. Azt tartották, hogy aki Egyed napján veti el a búzát, bő termésre számíthat.

buz.jpg

Néhol a szőlővel kapcsolatosan is kialakultak hiedelmek, például gonoszelhárító varázscselekmény: virradat előtt a gazda meztelenül járta körül a szőlőjét, négy sarkán összekötötte a gallyakat, hogy a gonosz elől elzárja .

Ismert találós kérdés: „Mikor van a túróscsusza nevenapja? – Egyed napján.” Bár a túróscsuszára senkit sem kell biztatni szerintem.

Ilyenkor fogják hízóra a disznót, ha karácsony táján le akarják vágni.   E napra annyi ételt adnak a jószágnak, hogy még hagyjon is ott belőle. Csanádpalotai regula: ha elmúlt Egyed, a jószág már ehet. 

Egyed  a középkor népszerű szentje, görög származású bencés rendi szerzetes volt. Nálunk és Angliában különösképp kedvelték. A koldusok, a nyomorékok és leprások védőszentje volt.

Saint_Giles_closeup.jpgLegendája szerint Egyed vagy Ögyed egy erdei barlangban remetéskedett, ahol egy szarvastehén táplálta tejével. Egyszer a király pont arrafelé vadászott, felverte és üldözőbe vette Egyed szarvasát. Az állat a remete barlangjába menekült. Ott az utána lőtt nyila  a szentet találta el.

Egyed ünnepe naptári helye miatt  őszkezdő napnak számít. Az erdélyi reformátusok  településeken  a jószágoltalmazó Egyed ünnepén álltak  szolgálatba a  pásztorok. Most jön az érdekes:  e naptól hat hétig nem vettek tiszta holmit magukra a pásztorok -fogalmam sincs, hogy mi lehetett ennek az oka. Talán a remete példája?

soresbor00037.jpg

Egyed naptól fogva nem szabad a szőlőskertben szekérrel járni,  viszont virradat előtt a gazda meztelenül körüljárja szőlejét, négy sarkán összeköti a gallyakat, hogy ezzel elzárja szőlejét a gonosz elől.

IDŐJÓSLÓ NAP IS EGYED NAPJA:

Egyed napján eső esik: négy ökrödhöz még négyet végy. Ha nem esik: a négyből kettőt eladhatsz. Az első esetben esős, az utóbbiban pedig száraz ősz várható.  Vagy: ha Egyed napján esik, akkor esős lesz az ősz. Amilyen az Egyed nap, olyan lesz az egész hónap. Az e napi esőből esős őszre jósoltak, ellenkező esetben szárazra.

RainFlowers041809rainDagmar-1R.jpg 

Tánczos Erzsébet írása

Forrás:

http://mek.niif.hu/04600/04657/html/unnepikii0044/unnepikii0044.html

http://jelesnapok.oszk.hu/prod/unnep/szent_egyed

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr805482089

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása