Ha reggel zárva marad a körömvirág sárga tányérkája, biztosan eső lesz; ha kinyitja és kibontja szirmait, jó idő várható." Haynal Kornél
A sokoldalú körömvirágnak (Calendula officinalis) a nép ajkán többféle elnevezése él: kenyérbélvirág, borongóvirág, gyűrűvirág, kerti peremér, náthavirág, tűzvirág, sárgavirág.
Német népi nevei: esőjelző, szemölcsvirág, diákvirág
A gyógyászatban a körömvirág szárított virágait használják fel, mivel értékes hatóanyagai nagyrészt a sárga színű virágokban koncentrálódnak.
Körömvirág magvetéssel:
Március végén, áprilisban egyszerűen a helyére vetjük. Nincs szüksége előnevelésre, úgyhogy igen egyszerű a körömvirág nevelése. Ha túl sűrűn ültettük, ritkítsuk, és a kiszedett palántákat ültessük máshová vagy cseréjük el! Az elszórt magokról könnyen szaporodik.
Régi kedvenc a körömvirág
A körömvirágot már a középkori szerzetesek is termesztették gyógyászati célokra. A virágját és a levelit egyaránt felhasználták a betegségek megelőzésére, de sárga festéket is előállítottak belőle. Napjainkban az ehető szirmokat salátákba használják, illetve a sáfrány helyettesítőjeként ételek színezésére is beválik.
Hogyan gyűjtsük?
A virágzás kezdetén nyílásukban szedik fészkes virágzatát, de ennél értékesebbek a fészekből kiszedett nyelves karima- vagy sugárvirágok. Júniustól akár októberig élvezhetjük látványát, gyűjtögethetjük szirmait.
Hogyan használjuk a körömvirágot?
Gyógyításra a körömvirág főzetét, vizes vagy alkoholos kivonatát használják, vagy kenőcsként alkalmazzák. Belsőleg gyomor- és bélrendszeri fekélyek, májproblémák
Ennek az igénytelen növénynek a virága sebgyógyulást elősegítő, gyulladáscsökkentő, bőrnyugtató és immunerősítő hatással rendelkezik. Nehezen gyógyuló, burjánzó, enyhébb égési, vágott vagy forrázott sebek, hegesedések, ekcéma, bőrviszketés, pattanások, véraláfutás, enyhébb napégés gyógyítására is alkalmas. Külsőleg a körömvirág kenőcs alkalmazható.
A körömvirág kisbabák és felnőttek bőrének ápolására egyaránt alkalmas.
Körömvirág a konyhában?
Igen, van helye a konyhában, mert a körömvirág az ehető növények közé tartozik. A szirmok, a virágfej szépen dekorál és az íze is kellemes.
Fűszerként az ételeknek sárgás színt és enyhén csípős ízt ad. Szirmai fűszeresek, kissé kesernyések, ehető virágként nyári saláták vidám díszítője, illetve használhatjuk rizs, hal, húsleves ízesítéséhez.
Ilyen a nyári kerti saláta melyhez ezekre van szükség 4 főre:
1 fej saláta
Néhány citromfűbóbita – legjobb a saját!
Néhány körömvirág - legjobb a saját!
1 jó marék ribizli
1 csipet só
Cukor vagy még inkább méz
ecet ( legjobb a gyümölcsecet)
víz
Nyári partikon, grillezett húsok mellé isteni.
A salátát, a körömvirágot és a citromfű leveleket mossuk meg! A ribizlit szemezzük le mossuk meg! Ezután a salátát apróra tépkedjük (GYEREKEKNEK IGEN KEDVES FELADAT) üvegtálba tesszük, közékeverjük a citromfű leveleket és a ribizlit. Rácsipkedjük a körömvirág szirmait. Vízből, ecetből, sóból, mézből (vagy cukorból) salátalevet készítünk, melyet tálalás előtt öntünk az elkészített salátakeverékre.
Milyen testi bajok esetén segít a körömvirág?
Bizonyítottan jó sebek kezelésére. Műtét utáni sebkezelésre is való a kenőcs, amely a sebet gyorsan begyógyítja, a viszkető érzést is megszünteti.
A növény nedvét vagy forrázatát évszázadok óta sikerrel használják bőrbajok de még daganatod betegségek gyógyítására is.
A sárga sziromlevelet konyhasóval eldörzsölve sajt és vaj festésére szokták még ma is használni. A sárga sziromlevelei igen élénkítően hatnak a teakeverékekben, ezért erre a célra is használják. Kertek és sírok díszvirága.
A körömvirágról tudományosan is bebizonyították, hogy jól alkalmazható epehólyag-gyulladás ellen, jó görcsoldó és fertőtlenítőszer.
Külsőleg alkalmas visszérgyulladás, felfekvés, lábszárfekély, nyálkahártya gyulladások, ekcémák, sebek, egyéb bőrproblémák, méhcsípések esetén.
Bőrkiütések és napégés okozta fájdalmak enyhítésére szintén ajánlom én magam is. Mivel én is az érzékeny bőrüek kategóriába tartozom, hamar felégek, de a körömvirág krém mindig áldásosan nyugtatja felégett bőrömet.
Hamarabb gyógyul tőle a seb!
Mit is készíthetünk a körömvirágból?
Tea: Tegyünk 1 csészébe 1 teáskanálnyi szárított körömvirágot, forrázzuk le, majd 10 perc elteltével szűrjük le. Naponta 3 csésze tea fogyasztása ajánlott. Lehűtve gargarizálásra is alkalmas. A teát általában epebántalmak, gyomorgörcsök esetén fogyasszuk.
Kenőcs:
-200 gram sertészsírban úgy 30 virágfejet virágot alacsony lángon kell megpárolni.
Nem szabad, hogy a zsír felforrósodjon!. Ha kihűlt, tegyük tiszta üvegbe, és hűtőszekrényben tároljuk. Bőrkiütésekre és napégés okozta fájdalmakra ajánlott.
Borogatás: Forrázzunk le 1 csésze forró vízzel 2 teáskanálnyi szárított körömvirágot, majd 10 perc után szűrjük le. Borogassuk vele a sérült felületet
Fűszerként: az ételeknek sárgás színt és enyhén csípős ízt ad. Virágszirmait használhatjuk rizs, húsleves ízesítéséhez.
A lelkünkre is hat!
Erőt és derűt áraszt magából ez a virágunk, melegséget sugall napsárga színe. A narancsszín árnyalatait kedvelők életvidám, jókedvű, tettre kész emberek, ontják magukból a szeretetet és gyengédséget. Szirma ételdíszítésként a szendvicsre szórva, egy kedves kis csokor az asztalra, szárított virágdísz a falra jókedvre deríti az embert.
Tánczos Erzsébet írása
Forrás:
http://ancientcurrent.wordpress.com/2009/11/14/calendula-for-skin-woes-ny-times-article/
http://www.webbeteg.hu/cikkek/borbetegsegek/11641/a-sokoldalu-koromvirag
http://www.hazipatika.com/gyogynovenytar/koromvirag/43
http://blog.xfree.hu/myblog.tvn?n=katicacska&pid=56017&blog_cim=K%F6r%F6mvir%E1g
http://www.femina.hu/egeszseg/igy_hasznald_a_koromviragot_kohoges_es_borgyulladas_ellen
http://antalvali.com/koromvirag.html