Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Orbán a rettegett

2013. május 22. - netfolk

 

orb_1.jpgOrbán napja május 25 -én van, s a néphagyomány a fagyosszentek közé sorolja őt.  

 

Szegeden úgy tartják, hogy azt is agyon kellett volna ütni, aki Orbánt beletette a kalendáriumba. Egy  történet szerint, amikor a kalendáriumot csinálták és a szenteket belerakták, Orbán a kocsmában mulatott. Későn ment haza. Kérdezte, hogy az ő neve ugyan hova került. Amikor megtudta, bánta, hogy  nem tették a tél közepére, akkor bele tudta volna fagyasztani a borjút a tehénbe, az asszonyba pedig a gyereket.

Szent Orbán különben 7 évig volt  pápa, aztán a III. századi szokásoknak megfelelően vértanúhalált szenvedett. Középkori hagyomány szerint pápaként ő rendelte el, hogy a miseáldozat kelyhét és tányérkáját aranyból vagy ezüstből készítsék. Ezért kehellyel, később szőlőfürttel a kezében szokták ábrázolni. Részben ezért választották a szőlőművesek, kádárok, kocsmárosok patrónusuknak.  Szobrok és néhány dűlő vagy hegyoldal is az ő nevét viseli (pl. Orbánhegy Budapesten).

 

Ha ezen a napon lehűl a levegő és a vizek befagynak, akkor a szőlőt igen súlyos kár éri. Mivel az Orbán-napi hideg a szőlőnek árt leginkább, ezért sokfelé szobrot emeltek számára a szőlőben, és ezen a napon körmenetben keresték fel. A szőlőtermelő falvak a szőlőhegy védelmét és a bő termés biztosítását várták tőle. Ha Orbán napján fagy van akkor ősszel a vincellérek nem szüretelnek- így a népi megfigyelés. Ha az időjárás a könyörgések ellenére  rossz volt,  a szegény szent megszégyenítése nem maradt el- ezzel is hatni próbáltak rá meg az időjárásra.

 

A termésre is próbáltak következtetni a nap időjárásából, mert " Ha Orbán napja szép akkor bő lesz az esztendő."

Azt is tarják, hogy "Ha Orbán nevet, a szőlő sír "meg "Savanyú lesz a bor, ha Orbán napja esős, édes, ha tiszta az idő."

A földművelő munkában a fagyosszentek elmúltát megvárták, és csak utána ültették el az uborkát, babot, paradicsomot, tehát a hideget nem tűrő növényeket.

 

Forrás: 

http://kaposvarmost.hu/hirek/kaposvari-hirek/2017/05/25/azt-is-agyon-kollott-vona-utni-aki-orbant-beletotte-a-kalendariumba.html

http://pinteraukcioshaz.hu/20091204-karacsonyi-festmeny-szobor/ismeretlen-szent-orban-papa-a-boraszok-vedoszentje

http://www.panoramio.com/photo/4538162

szentkoronaradio.com

http://bor-neked.hu/borlexikon/bor-es-kultura/bor-es-vallas/a-szolo-vedoszentjei-ii

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr1005313713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.23. 09:26:21

én nem a fagyosszentek közé sorolom

Fejesrob 2013.05.23. 09:54:09

Rettegjetek csak Orbántól:)

jet set 2013.05.23. 09:55:56

Fagyott egyáltalán valamikor Orbán napján?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.05.23. 10:52:11

1998-ban csak a május 24-ei második fordulóban derült ki, hogy a FIDESZ alakíthat kormányt. Épp ezért maradt meg bennem az aznapi tévés időjárás-jelentés első mondata, mert némileg áthallásosra sikerült:

"Fagyos, hideg széllel érkezik Orbán" :-)

ephart 2013.05.23. 11:17:32

hát ja.Orbántól a judeobolsik rettegnek a magyarok meg támogatják.e van és jól van ez így

netfolk 2013.05.23. 14:57:11

Hajaj, én a néphagyományban gondolkodom. Néma áthallásért persze nem megyek a szomszédba. :)

netfolk 2013.05.23. 14:57:43

@netfolk: Némi áthallás persze... nem néma
süti beállítások módosítása