Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Festett hímes tojások- különböző technikák

2013. március 14. - netfolk

A  hamarosan ránk köszöntő húsvéti locsolás jutalma a  hímes tojás.

Sokféle hagyományos hagyományosak tojásdíszítési mód él együtt Magyarországon, de sokszor keverednek a fogalmak, ezért hasznos az alábbi összefoglaló.

A festett tojásokat fajtái:

 Régen csakis növényi alapú festékkel készültek az autentikus minták, ma szintetikus festékek közül is válogathatunk. A növényi festékekről bővebben itt írtam: http://netfolk.blog.hu/2013/03/11/festonovenyek_a_himesek_megfestesehez

1.  Közismertek az egy színnel festett, viaszolt technikával írt tojások. Erről bővebben itt írtam:http://netfolk.blog.hu/2013/03/10/egyszinu_irott_tojas_keszitese

Így készül:

0mintaivel_1.jpg

3tojasiras_1.jpg

piros tojas.jpg

2. A berzselt, vagy levélrátétes minta így készül: növényi levelet vizesen rátesszük a tojásra, ( a nedvességtől tapad a tojáshéjra a levél). Ezután  harisnyával szorosan rákötjük, hagymahéjas festékben megfestjük. Kérdés, hogy hogyan készült a nejlonharisnya előtti időben! Úgy, hogy cérnával kötözték a levelet a tojásra.

Szárítás után jól kivehető a levélminta. El sem lehet rontani, csak arra kell ügyelni, hogy a levelet szépen a tojásra simítsuk, majd azt szorosan burkoljuk a harisnyába.

berzselttal_1.jpg


3.Batikolt tojás készítésekor két színt használnak, általában pirosat és kéket.Hagyományosan Mura vidéken díszítettek és díszítenek így.

6b batikolt300.jpg

2. A maratott, vagy más néven metszett tojás így készül: az egy színre ( általában hagymahéjjal) megfestett tojást megszárítják. Amit hagymahéj színűre szeretne hagyni az alkotó, azt a részt befedi viasszal. Ezután a tojás mondjuk piros festékbe kerül. Száradás után, amit pirosan szeretne hagyni, azt újra befedi viasszal. A tojás bizonyos részei tehát nincsenek viasszal befedve. A tojást ekkor ecetbe (régen savanyú káposzta levébe) kell helyezni. FONTOS! Kifújt tojás lyukacskáit be kell tapasztani viasszal, különben " megeszi" a tojást az ecet, gyakorlatilag lebontja! A viasz végső leszedésekor a két lyukról is eltávolítjuk a viaszdugót. A savas kémhatású folyadék leszedi a festéket, és a tojás eredeti, festetlen színe lesz látható. Ez nagyon időigényes munka.Erdélyben régen ez volt a fő díszítési mód, szerencsére ma is él.

maratottak.jpg

A képen a számok mutatják a festett tojások előbb bemutatott típusait.

A hímesek Báling Aranka alkotásai.

tojasoktipusai_1.jpg

Tánczos Erszébet írása

 

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr365134310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása