Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Február 6: Ha Dorottya szorítja, Julianna tágítja

2013. február 06. - netfolk

dorottya_2.jpg

Kedves Olvasóm!

Ha szereted a netfolk bejegyzéseit, hívj meg egy kávéra, he teheted...

Átvitt értelemben persze.

A netfolk blogot évek óta saját, és talán mások örömére is írom. Most eljött az idő, hogy az olvasó közösséghez forduljak, hogy a blogot a már megszokott színvonalon tudjam a jövőben is írni. Ebben segít, ha havonta egy kávé árával támogatod a blogot. Ezt megteheted ide kattintva: https://www.patreon.com/netfolk

 

 Időjósló nap a mai. "Ha Dorottya még szorítja, Julianna tágítja" -  tartja a népi megfigyelés, azaz a  hideg még hidegebbé válik,  s ez a meleg időre is igaz.
Érdekes, hogy ezt is megfigyelték: Ha Dorottya locsog, akkor Julianna kopog.  Ha ekkor enyhe az idő, még jön a hideg.

Tehát bármi megtörténhet, van rá mondás, bár a népi megfigyeléseknek mindig van alapjuk.

 dorottya_1.jpgDorottya a négy „fő szűz”  egyike volt, akit vatikáni zsinat  nem is olyan régen, éppen 1968-ban mint  sosem létező, csupán legendás személyt törölt a szentek sorából.

Dorottya története azért megér egy misét még ha mese is.

Élettörténete  igen hasonlít Ágotáéra, mert ő is a keresztényüldözések idején élt  előkelő családban.    Dorottya (Dorothea) legendája  szerint  a  keresztény római polgár Dorus (görög „ajándék”) és Thea („istennő”) három leánya közül a legkisebb volt  - ez is igen mesés, szó szerint az.

 

A  szokásos elemeket felfedezhetjük: az uralkodó beleszeretett a szépséges lányba, de ő kikosarazta kereszténysége és az uralkodó pogányságának ellentéte miatt. Ágotához  hasonlóan ő is egy római helytartót kosarazott ki.

A csalódott kérő   forró ónnal teli kádba vettette, de  Dorottya sértetlen maradt. Kilenc napot börtönben senyvedett étlen-szomjan, de mivel ott  angyalok táplálták,  a rabságban csak még szebb lett, mint valaha

Miután továbbra sem engedett hitéből, kínzói  a kor szadista szokásai szerint megkínozták, ezt nem részletezem...

Lefejezése előtt a bírája gúnyosan azt kérte tőle, hogy égi jegyesétől , azaz Krisztustól küldessen néki azokból a rózsákból, almákból, amikről mesélt. Az agresszív figura aztán jól meglepődött mikor a  kivégzés után virágokkal és gyümölcsökkel teli kosárral egy égi gyermekküldönc  tette nála tiszteletét.

A gonosz bíró nem habozott, azonnal  megtért a csoda láttán, dicsérve Dorottya Istenét,  aki februárban rózsát és almát küldhet neki.

do.jpg

Dorottya, a „Tavaszi Rózsa” – így hívták segítségül a hozzá imádkozók – e csoda  miatt lett a kertészek és virágárusok védőszentje - a melegházaké is?

 Dorottyához fordultak akik  a szegénységtől, a szégyentől, a hamis vádaktól és a szenvedéstől kértek szabadulást. A szenvedők közül is főként a várandósok és a szülésznők fohászkodtak Szent Dorottyához  könnyű szülésért.

 Virágos, gyümölcsös kosárral ábrázolják, s neve napján virágot és almát szenteltek a templomokban, már ha volt . A februári rózsacsoda  nekünk kész csoda, de Rómában február 10. volt a tavasz első napja . Nem csoda, ha Dorottyában Flora pogány istennő keresztény változatára ismerünk.

Dorottya-napi szokások

  Napja dologtiltó nap volt, az asszonyok nem varrhattak, nehogy megfájduljon az ujjuk.  A következő hónapok időjárására próbáltak következtetni. Ha ezen a napon esett az eső, annak a juhászok örültek, mert úgy vélték, hogy akkor bőséges tejhozamra számíthatnak. 

 

rozsa.jpg

 

Boldog névnapot Dorottyák!

 

Tánczos Erzsébet

 

Forrás:

http://jelesnapok.oszk.hu/prod/unnep/szent_dorottya

http://tarkafirka.blog.hu/2012/02/06/februar_6_dorottya_napja

http://www.katolikus.hu/szentek/szent27.html

http://mek.oszk.hu/04600/04626/html/legenda0029.html

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr305064798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása