Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Mákunk van - jussunk a guba mámor!

2012. december 14. - netfolk

"Nem lesz mákunk az Úniós csatlakozással!" -  pánikolt  a magyar ember, mikor szárnyra kapott a rémhír:  a mák nem  lehet többé élelmiszer.

aamakfeher.jpgTény, hogy  már 7 éve a  fehér virágú változata Magyarországon is drognak számít. Azóta szabadon csak a lilás-rózsaszínes virágú termeszthető. De az igen.

amákvirág.jpgMagja   olyan  kulináris örömök forrása, mint a mákos guba vagy a  bejgli. A mákmag kedvelt élelmiszer. Jó minőségű olajtartalma miatt étolajat is nyernek belőle, mely az  olívaolajjal egyenértékű élelmiszer. A mákszemekből kinyert halványsárga olaj sokoldalúan felhasználható.  Segít megelőzni a csontritkulást is.

 

A mákmag  története:




makpor.jpgA mákmag  ártalmatlan és egészséges élelmiszer, s bizony, már a görög és római birodalomban is élvezték jó ízét. Ők mézzel ízesítve fogyasztották.  Jelentős mennyiségben  csak a kelet-európai konyha használja. Nálunk régóta   ismert növény. Elterjedtségét mutatja, hogy nyelvünkben  számos szókép kapcsolódik a mákhoz: a bódító, mérgező italt, sőt átvitt értelemben minden "narkotikumot" mákonynak neveztek; a mákszem a kicsinyég mértéke, pernahajder  embert  "jó mákvirágnak "  nevezzük  LEGINKÁBB PEDIG:HA MÁKUNK VAN, AKKOR SZERENCSÉSEK VAGYUNK!

A bőséges, édes töltelék csak mifelénk fordul elő. Szinte mindenki ismer olyan városi anekdotát, melyben hazánk fia kábítószer- birtoklás gyanújába keveredett valamely határon,  pedig csak mákot vitt magával a nyaralásra. Nyugati rossz hírére magyarázatot tehát az ópiumtól való félelem ad. Vagy az elhízás réme, hiszen a mákból készült tömény, cukros töltelék kifejezett kalóriabomba. Magas olajtartalma miatt  a mák könnyen avasodik, de jó hír a spejzolóknak: mélyhűthető. Hogy kibír-e annyi időt a fagyasztóban, mint Han Solo hibernálva arra csak fogadást tudnék kötni, nálunk hamar igény támad újabb és újabb mákos élvezetre.

 


 A rosszhírű tejnedv

 

aamak.jpgA narkotikumok a  mák tejned­vében találhatóak, ebből sok fontos   gyógyszer készül..Ám pont ez a tejnedv árnyékolja be a növény jóhírét. A beszáradt  tejnedv ugyanis  maga az ópium, ebből  nyerik  ki a morfint.   Hogy a száraz mákgubóból is ki lehet nyerni a hatóanyagot, az Kabay János  érdeme, ő dolgozott ki erre eljárást. A máktea  talán a legrégebbi ópiát azaz  "mákony" – már a neve is beszédes. A mákteától  különben már az ókori Egyiptomban és Mezopotámiában is bódultak, Kínában pedig  legalább négyezer éve isznak  a mákteát és szívják az  ópiumot. A mákos tésztával sokkal jobban járnának!  A máktea helyett javaslom a gyümölcsteákat, van is ilyen blogbejegyzésem. A népi gyógyászatban a  „nehéz eset”  csecsemőket „nyugtatták” a zöld terméstok teájával, hát elég elmerengőek is lettek tőle a kölkök egész életükre. Míg nekünk a mák  a mákos tésztát juttatja eszünkbe,  a többi országban az ópiumot  és  a morfiumot.


Miért is félelmetes az ópium?

 Bódító, álomhozó, sőt gyilkos hatását a benne található alkaloidnak köszönheti, mellyel l már időszámításunk előtt tisztában voltak. Az ópiumot kezdetben  gyógyszerként, majd később kábítószerként alkalmazták.  Az ópium fizikai, lelki függőséget okoz,  számos mellékhatása van.

 Stresszoldás beiglivel?

abeigli.jpgFONTOS: Sem saját ünnep előtti stresszünk, sem a főnök vagy a rigolyás rokon  feszültségének kezelésére  ( szerencsére) nem alkalmas a mákos  beigli vagy a mákos guba !  Mire a mag beérik, a kábító hatású anyagok , hála az égnek, eltűnnek belőle:a darált és megsütött mák az eredeti koncentrációnak csupán 3%-át tartalmazza Ha a főnök testtömegének többszöröse mennyiségű beiglit meg is eszik – te jó ég, hogy fog kinézni utána   -  ki fog ennyi sütit keleszteni meg dagasztani?  Stresszoldás beiglivel  mégis lehetséges a kényeztető íz miatt, de óvakodjunk a túlzott kalória beviteltől. Az elhízás újabb stressz tényező!

Mák az ebédlőasztalon:


guba.jpgÖnmagában a mák  elég száraz, ezért adjunk hozzá lazító anyagot. Hagyományosan reszelt almával, forró tejjel  vagy tökkel vegyítik. Ettől puhábbá, krémessé válik. Számos étel készíthető belőle, például magyar különlegesség a beigli vagy a mákos guba, mákos tészta, rétes, fagylalt, palacsinta töltelék, tészta és számos más étel alkotóeleme.

Rengetek " tökéletes beigli " recept létezik, íme egy a http://www.life.hu/bejgli/20101203-a-tokeletes-makos-beigli-titka.html alapján. Az enyémek  különben az idén szépen megrepedeztek. Tudom is az okát,  " túl"  finomat akartam, túl sok tölteléket tekertem a rudakba. Szépségversenyre nem nevezek velük, de ízre... hm... alig bírtam elrejteni  a repedt rudakat a fiaim elől!

A tökéletes mákos bejgli receptje

Hozzávalók:

A tésztához

50 dkg liszt
25 dkg vaj
3 tojás
2 dkg élesztő, 1 teáskanál porcukor
1,5 dl tejföl
csipet só

A töltelékhez

25 dkg darált mák
20 dkg porcukor
0,5 dl tej
1 citrom reszelt héja
fél rúd vanília
1 dl rum

iStockPhoto


Elkészítés:

Az összemorzsolt élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk. Egy nagyobb tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a puha vajat, a tejfölt, a felfuttatott élesztőt a tejjel, pici sót, és alaposan összedolgozzuk. Ha a tészta már elválik a táltól, akkor négy cipóra osztjuk, és legalább 3-4 órát pihentetjük hűvös helyen vagy a hűtőben.
Elkészítjük a máktölteléket is: egy edénybe tesszük a mákot, a cukrot, hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart belsejét, a reszelt citromhéjat és a rumot, majd a tejet is. Összekeverjük, és néhány percig lassú tűzön, folyamatos kevergetéssel főzzük. Hagyjuk kihűlni.
A megkelt tésztacipókat téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük a töltelékkel úgy, hogy a széleken 2-2 cm-t kihagyunk. A tésztát hosszanti irányban feltekerjük és ügyeljünk arra, hogy a hajtások a rúd aljára kerüljenek. Kivajazott, lisztezett tepsibe helyezzük, és a tetejüket megkenjük tojássárgájával, ha megszikkadt, átkenjük a villával fellazított tojásfehérjével is. A rudakat hústűvel megszurkáljuk,és 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt aranyszínűre sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd ujjnyi vastag szeletekre vágjuk.

Ezért repedeznek be a rudak sütés közben:
- a tészta vagy a töltelék túlságosan puha
- túl sok a töltelék
- túl sok cukrot adtál hozzá

Forrás:

http://www.eletestudomany.hu/content/aktualis_20081219_Opium_es_bejgli___a_sokoldalu_mak

http://egeszseg.origo.hu/cikk/0843/680382/20081022_mak_opium_makgubo_heroin_vitaminok_makolaj_makmag_maktea_1.htm

http://hu.wikipedia.org/wiki/Kerti_m%C3%A1k

https://www.google.hu/search?q=m%C3%A1kos+guba&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:hu:official&client=firefox-a&um=1&ie=UTF-8&hl=en&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=pQLKUMqBO8jb4QTo84GwDQ&biw=1280&bih=821&sei=qALKUN72PMaitAa2q4CoCw

 

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr474962644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása