Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Fényes fekete göngyök- mire jó a bodzabogyó?

2012. október 24. - netfolk

bod.jpg

 

„A nép szíveli a bodzát, mert igénytelen, mint ő maga, és ha haszon nincs is belőle, gondot se kell rá viselni. Az erdőszélben tanyák vannak, és rendesen minden tanya körül ott kujtorog a bodza, mint a legprimitívebb díszfa. Hívni se kell, megtelepszik magától, és mindenütt jól érzi magát, ahol embert érez.… Senki sem látott még bodzát, amelyik csak egy bogyót termett volna. Millió bogyót terem, és abban hárommillió mag van. Szóval megvan benne a jó szándék, hogy egy nagy bodzáskertté változtassa a világot kelettől nyugatig.” (Móra Ferenc: Georgikon)

Ősz van, most találhatunk a bodzabokrokon fényes fekete gömböcskéket: a bodza termését.

A bodza bogyójából láncot fűzhetünk. Az ép, friss, nedvdús bogyókat felfűzzük egy vastag cérnaszálra. Néhány nap alatt megkeményednek a bogyók, szép fekete gyöngysort kapunk. A bodza bogyója igen jó festőnövény, ne a damasztabroszon álljunk neki alkotni!

bodzalanc.jpg

Ha akad még üres üvegünk, finomságokat készíthetünk a bodza bogyójából.

jam-jar.jpg

De van egy bökkenő!

A bodzának ugyanis  két fajtája van. Nem mindegy melyik  típus virágját, termését használjuk fel étkezésre, mivel az egyikük kissé mérgező. 

Lássuk, honnan tudható, hogy melyik bodza melyik:

Az ehető fekete bodza akár 3 – 10 m magasra megnövő bokor, vagy fa. Az ágai lefelé hajlók, széttörve a belsejük szivacsos. A virágok az egész bokron megtalálhatók, a termések ernyőszerűen lefelé csüngők. A növény virága és termése ehető, a többi részről megoszlanak a vélemények. Én nem kísérletezek például a kérgéből teával, de van ilyen recept is.

A mérgező gyalogbodza  viszont lágyszárú és sokkal kisebb. Az ágai felfelé állnak, a virágok  csakis az ágak végén, a növény tetején helyezkednek el. A növény termése is felfelé áll.Mérgező hatását  manapság fedezték fel, nagyanyáink még lekvárt is főztek belőle, szóval nem halálos, de jobb a békesség.

A fekete bodza termése így néz ki:

 

bof.jpg

A lefelé csüngő, ernyős, fekete színű bogyós termésből jó ízű lekvárt főzhetünk.

Virága pedig így néz ki:

eheto_bodza_3_1.jpg

A gyalogbodza, földi bodza termése felfelé áll:

Gyalogbodzaaa.jpgVirága pedig:

gyalogbodzabodza_4_1.jpg

A fekete bodza termése mire jó? Hogyan használhatjuk fel?

Íme:

A  bogyókból készített bodzabornak, bodzaszörpnek hagyománya van. Szederrel és almával keverve lekvár főzhető a fényes fekete gömbőcökből.

Figyelem! A bodzabogyó festőnövény, ügyeljünk, hogy semmit se fogjon be, amit nem szeretnénk megszínezni!Gumikesztyű használata ajánlott, bár én nem szeretem, kék is a körmöm.


A bogyókból készített bodzabor egyes vidékeken hagyományos szívgyógyszer ugyanúgy, ahogy a bodzapálinka is Utóbbi igen munkaigényes (200 liter cefréből maximum 6-7 liter jó pálinka nyerhető!),  ezért nagyon ritka és drága.
 Bodzalikőr: 1 kg bodzabogyót alaposan megmosunk, és üvegbe helyezünk. 1 liter 96%-os alkoholt  öntünk rá , majd két héten át pihentetjük de , naponta felrázzuk, megkeverjük. Másfél liter vízben fél kg cukrot főzünk, szegfűszeget, darabos fahéjat és egy citrom reszelt héját adjuk hozzá, és az egészet az alkoholos bodzabogyóhoz keverjük. Két napig pihentetjük, és utána vászonruhán át lecsepegtetjük. A letisztult levet üvegekbe töltjük, lezárjuk, és 3-4 hónapi pihentetés után fogyaszthatjuk.
 

Bodzalekvár recept



Hozzávalók:


1 kg érett fekete bodza,
80 dkg cukor
víz,
kevéske citromsav

Elkészítés:
Az érett, fekete bodzát vízzel alaposan leöblítjük és leszemezzük. Aki nem szereti az apró magokat, le is passzírozhatja.


1 kg gyümölcshöz 80 dkg cukorból 2 dl vízzel sűrű szirupot főzünk, belekeverjük a gyümölcsöt, erős tűzön addig főzzük, amíg kissé sűrűsödni nem kezd. .Ekkor belekeverjük a citromsavat.
Forrón üvegekbe töltjük, lekötözzük majd  száraz dunsztolásnak vetjük alá.

 

 

Bodzalekvár recept 2.

Hozzávalók itt is:


1 kg érett fekete bodza,
80 dkg cukor
víz,
kevéske citromsav

Így készíthetjük el:

A  bodzaszemeket mossuk meg, majd tegyük egy lábasba. Főzzük össze pár perc alatt, ezután turmixoljuk össze.

Amennyiben nem zavaróak a magok a következő lépés kihagyható (engem zavartak), de a passzírozás nagyon macerás.

Passzírozzuk át a bodzás keveréket egy megfelelő méretű szűrön. Ügyeljünk arra, hogy ne legyen túlságosan finom a szűrő, mert akkor nagyon könnyen eltömődik a magoktól.

Passzírozás után öntsük vissza a lábasba, majd adjuk hozzá a cukrot valamint a citromok levét.  Forraljuk fel és keverjük el, majd néhány percig ismét forraljuk.Ekkor jön a citromsav bele.

Fordítsuk fejre az üvegeket LEGALÁBB 5 percig.

 

ALMÁS BODZALEKVÁR, a kedvencem

Az alma hagyományosan jó bármely lekvárba, bodzába is ajánlom, csak még finomabb és nem mellékesen szaporább lesz a lekvárunk.

Hozzávalók 4 főre, de sokkal több is el fog fogyni. Érdemes bőven készíteni! Sütik ízletes pikáns tölteléke lesz belőle.

Hozzávalók:

40 dkg érett bodzabogyó

50 dkg hámozott alma

20 dkg cukor

1 kávéskanál citromsav

Nátrium-benzonát a tetejére, ha nem bízunk magunkban.

Így készíthetjük el:

Az érett bogyókat villával lehúzkodjuk a szárakról.

Az almát meghámozzuk, apróra szeleteljük.

A gyümölcsöket jól megmossuk, egy lábasba tesszük.

Hozzáadjuk a 20 dkg cukrot, és fél dl vizet öntünk alá.

Húsz percen át  főzzük, majd turmixoljuk.

Ezután visszaöntjük a lábasba, rászórjuk a citromsavat. Addig főzzük, míg kellően sűrű nem lesz.

Még melegen üvegekbe töltjük, tartósító a tetejére, lekötjük.

Mehet a száraz dunsztba, míg ki nem hűl.

ÉRDEKESSÉGEK:

TUDTA, HOGY

  • ...Linné megfigyelte, hogy a kecskék a bakteriális körömgyulladás elleni gyógynövényként eszik a bodza levelét?
  • ...a bodza szintetikus festékek feltalálása előtt fontos festőnövény is volt: a bogyóból különböző adalékanyagokkal barna, kék, ibolya, bíbor és fakókék, a levelekből pedig zöld festékanyagot készítettek?
  • ...a néphit szerint, amikor már érett gyümölcsöt is hoz, de még virágzik is, hosszú télre lehet számítani?
  • ...a legkiválóbb, szilárd és tartós, kellemes tapintású ásó- és lapátnyeleket a több éves, egyenes bodzahajtásokból készítették?
  • ...sokfelé úgy vélik, hogy a bodzabokor alatt nem jó elaludni, mert elvarázsolja az embert?
  • ...a több méter magas bodzafák több évtizedesek; némelyik száz évnél is öregebb?
  • ...a bodza a hagyományos angol ketchup egyik fő alkotórésze?
  • ...a halászok általában bodzából készítették a hálóvarró tűt?
  • ...némely vidékeken azt terjesztették, hogy Júdás bodzafára kötötte fel magát?
  • ...a bodza erős szagú levét régen a legyek, egerek távol tartására permetezték, ma pedig rovarűző hatását a biokertészetekben hasznosítják?
  • ...egy régi népmese szerint, ha egy gyermeket vagy fiatal állatot valaki dühében megüt egy  bodzaággal, akkor az soha többé nem nő meg?
  • ...e növény levelét az érés gyorsítására komposzthalmokhoz keverik?
  •  

Tánczos Erzsébet írása

Forrás:

http://www.balintgazda.hu/aktualis-kert/majus/bodzaszorp-es-bodzalekvar-mi-fan-terem.html

http://www.gyogynovenyturak.hu/sajto/sambucus_nigra

http://www.tutireceptek.hu/bodzalekvar

http://www.nosalty.hu/recept/almas-bodzabogyolekvar

 

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr74845907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása