Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Október 21. : Orsolya napján sok a tennivaló!

2012. október 21. - netfolk

A jó  gazda szerint:


Orsolyakor takarítsd be káposztádat,
Simon-Juda hóval tömi be a szádat.
Ha megdurvul a nyúl szőre,
siess fáért az erdőbe.

                                        népköltés

 

kap.jpgA népi időjárás megfigyelés szerint

„Orsolya napja megjeleníti a téli időjárást”. A  tapasztalat szerint,  leginkább Orsolya árulja el, hogy milyen lesz a tél.  Érdemes figyelni, mert ha Orsolya napján szép az idő, akkor az karácsonyig meg is marad. Kőszeg környékén és a Somló-vidéken ez a nap volt a szüret megkezdésének az ideje. Somló hegyén, ekkortájt híres szüreti mulatságot tartottak – ezt megörökíti „Tóth Mari esete” is Mikszáth regényében.

Hogy mit jelent az Orsolya név, arról megoszlanak a vélemények:

Medvebocs 01_1.jpg

Az egyik elmélet szerint az  Orsolya név a latin Ursula ( azaz medve) magyaros olvasata. A szó egyesek szerint a Kis Medve csillagképre utal, de arra nem találok magyarázatot, hogy ugyan miért lehet ez.

Újabban viszont ezt a medvés  eredetet kétségbe vonják, és egy ónémet név, a Hors latinosított formájának vélik, melynek jelentése ló, paripa. A germánok ugyanis a lovat szent állatként tisztelték, ezért a név totemnév lehetett.

 

Ki volt Szent Orsolya? 

ORSSZEP.jpg

 

 

A legendának több változata van. Az egyik szerint az ötödik században élt Orsolya brit királylány volt, aki  buzgó keresztény családban nevelkedett.  A földi javak hidegen hagyták, szüzességi fogadalmat is tett. A szomszédos király azonban fia számára megkérte Orsolya kezét, aki persze  szíve szerint nem kíván élni a lehetőséggel. A leány imádkott, sírt; álmában egy angyal vigasztalta meg: kérjen három év haladékot.

 

orshajoja.jpg

Orsolya és tizenegyezer társnője hajóval római zarándokútra indult. Tudom ez legenda, de elképzelhetjük, ha ez így alakult volna, egy generációnyi  hajadon szépen elment volna az országából. A leányok bejárták a szent helyeket, majd pápai áldással, a kereszt zászlaját lengető hajójukkal visszaindultak hazájukba. Ám mire Kölnhöz érkeztek, a várost körülzáró hun seregek megrohanták a hajójukat. Orsolya a kereszt zászlaját magasra emelve kiáltotta társai felé: "Testvéreim győzedelmeskedjünk a halálon, lelkünk-testünk tisztán jelenjen meg Isten színe előtt!"

Orsolya-legendának van  több  érdekes  magyar vonatkozású változata. Az egyik szerint Orsolya magyar király és királyné leánya volt .A  szüzek itt is Rómába zarándokolnak, hogy aztán innen a pápa és számos bíboros kíséretében a szlavóniai király puszta és elhagyott birodalmán át Jeruzsálembe menjenek. Ez a király azonban nagy sereg katonát küldött ellenük mikor megtudta, hogy a keresztények, hitük megtagadására akarja őket kényszeríteni. Az állhatatos zarándokokat végül megölette a király.

 

Egy másik változat szerint Attila, a szittya magyarok fejedelme látván a Rómából tovább zarándokló amúgy ebben a változatban is magyar származású a lányok szépségét, kérlelte őket, hogy adják fel hitüket. Orsolya azonban nem engedelmeskedett Ezért aztán Attila lenyilazta őt és mind a tizenegyezer leányt. Kordula nevű társnője bújt el közülük csupán a hajófenékben, de másnap  előbújt és feladta magát, így ő is Szent Orsolya egyik vértanú társnője.

 

Tánczos Erzsébet írása

 Forrás:

http://www.palfalva.hu/kalendarium.htm

http://ujember.katolikus.hu/Archivum/2001.10.21/1205.html

http://mek.oszk.hu/04600/04657/html/unnepikii0076/unnepikii0076.html

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr534857139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

János Marczis 2013.10.21. 13:26:21

Nagyon tetszenek a bejegyzések ,igaz még csak most találtam az oldalra .

netfolk 2013.10.21. 13:28:50

@János Marczis:
Köszönöm szépen,nagyon örülök, hogy rátaláltál az oldalra s tetszik!
süti beállítások módosítása