Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Október 15. - Teréz napja

2012. október 15. - netfolk

grapes.jpgTeréz napja szüretkezdő nap.

Egerben ezért Teréz-szedés a neve. E napot a Balaton vidékén, Baranyában is szüretkezdő napként tartják számon. A Bánátban, Bácskában asszonyi dologtiltó nap volt. Ekkor nem moshattak, kenyeret sem süthettek az asszonyok.

Ávilai Szent Teréz napja van ma.   Tudtad, hogy  ellenségei így  nevezték: ,,ország csavargója, nyughatatlan nőszemély!''  Teréz szerzetesnő volt, magyar nyelvterületen Nagy Szent Teréznek is nevezik. Így   különböztetik meg  az ugyancsak szerzetes Lisieux-i Szent Teréztől. Őt  Kis Szent Teréznek szokás nevezni. Október 4-ről 5-re virradó éjszaka halt meg, épp akkor, amikor bevezették a Gergely-féle naptárreformot. Ennek következtében a következő évben az évforduló már október 15-re esett..így Szent Teréz ünnepe  október 15-e lett.

 

AVILAI NAGY SZENT TERÉZRŐL DIÓHÉJBAN:

terez.jpg

 Ellenségei így  nevezték: ,,ország csavargója, nyughatatlan nőszemély!''

Teréz abban a történeti korszakban élt, amikor a spanyol királyság kultúrája fénykorában és hatalma csúcsán állt. A család ősei oroszlánként harcoltak a mórok ellen. Teréz   szüleinek tizenkét gyermeke volt,  közül három volt leány. Közülük kettő férjhez ment, csak Teréz határozott úgy, hogy kolostorba vonul.

E lépése egyáltalán nem volt szükségszerű, s nem is menekülést jelentett valami kilátástalan helyzetből. Tizennégy és tizennyolc éves kora között Teréz is a szépségre, a kellemre és a gazdagságra gondolt, és komolyan foglalkozott a férjhez menés gondolatával. Személyének, szellemességének, beszédének és magatartásának varázsa már gyermekkorában sok játszópajtást vonzott köréje, és szórakoztatta, nevettette társait. Ezt a művészetet, hogy ,,embereket megvidámítson, és nevetésre indítson'', mindhalálig megőrizte.

Amikor köztudottá vált, hogy belép a Karmeliták rendjébe, mindenki megdöbbent. Kolostorba lépése drámai, fájdalmas lépés volt: ,,Elhatároztam, hogy közlöm atyámmal, és ez nekem ugyanannyit jelentett, mintha beöltöztem volna, mert becsületbeli kérdés volt számomra, hogy hű maradjak a mondott szóhoz.'' Apja azonban megtagadta a beleegyezését. Ezért Teréz, titokban hagyta el a szülői házat, és felvételét kérte  a kolostorba. Később azt mondta: ,,Nem hiszem, hogy a halál fájdalmasabb lesz a szívemnek, mint az a perc, amikor elhagytam a szülői házat. Úgy éreztem, hogy ízekre szakadok.''

Amibe pedig belekezdett, tudniillik hogy apáca legyen, azt nagyon komolyan tette. Annyira komolyan, hogy a megerőltetéstől egy év után teljesen  összeomlott. Vérszegény lett, köszvényszerű ízületi bántalmak támadták meg. Már  megásták a sírját, és el is imádkozták érte a halotti zsolozsmát,  mikor  Teréz magához tért, és saját kezűleg eltávolította a szeméről a megszentelt viaszt, amivel a halottak szemét szokták lezárni.

Ezután következett tizennyolc hosszú esztendő, és közben nem történt Teréz életében semmi.

Önéletrajzi feljegyzései azonban ezekről az évekről is egy nagy és mély lélek arcát sejtetik: mélységes csalódást érzett, ugyanakkor hallott valami titokzatos hívást a bensőségesebb életre.

KÖZBEN ISTENTŐL KINYILATKOZTATÁSOKAT KAPOTT -ám  miatt nővértársai üldözni kezdték. Azzal vádolták, hogy látomásai nem Istentől, hanem az ördögtől valók.

Teréz kinyilatkoztatás-élményétől fogva az ember egyre inkább saját pszichéjében és tudatában akarja felfedezni Isten jelenlétét. Isten megtapasztalása az egyén szintjén, a benső életre való figyelem  igen hangsúlyos lett.

Mint minden igazi misztikus, Teréz is úgy érezte, hogy cselekednie kell, apostoli életre küldik és szeretetben kell tevékenykednie: ,,Cselekedeteket kell végrehajtani, mindig csak cselekedeteket'', hiszen ,,nem arról van szó, hogy sokat kell gondolkodni, hanem arról, hogy nagyon kell szeretni''.

 Engedélyt kapott a pápától  egy kis kolostor építéséhez. 1562-ben nyitotta meg, és elszánva magát arra, hogy a szerzetesi  életet a maga eredeti szigorában fogja élni, lehúzta a saruját és nevet változtatott: ettől fogva Jézusról nevezett Teréz volt a neve. Ezután egyik kolostoralapítása követte a másikat Tizenhét női és tizenöt férfi kolostort alapított.Írásaiban igazi misztikus.

Ma is épen őrzik a szívét.

 

Tánczos Erzsébet írása

.

 

Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Nagy_Szent_Ter%C3%A9z

http://www.katolikus.hu/szentek/1015.html

http://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%81vilai_Szent_Ter%C3%A9z

 

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr684847343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása