Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Gyógyhatású a királynéasszony káposztája

2017. július 25. - netfolk

 aprobojtorjan.jpg

 

A királynéasszony káposztája  ismertebb nevén a közönséges apróbojtorján, ugyanez a növény a patika apróbojtorján, hattyúfű, körömfű, de a koldustetű és az  agrárnyom is.

Az apróbojtorján sok helyen fellelhető gyógynövényünk. Évelő, a rózsafélék családjába tartozik. Észak- és Közép-Európában sokfelé előfordul. Cserjés-füves helyeken, erdőszéleken, árokpartokon  gyakran virít .

 Lehet 30 cm-es, de 120 cm magasra is megnőhet. Ékessége sárga virágzata, mely kecses 20-30 cm hosszú füzér.

apr_1.jpg

A hatóanyagot a növény szárított virágos, föld feletti része szolgáltatja. A "szaporodását" úgy oldja meg, hogy érett „tépőzáras”, termései horgas sörtékkel az állatok szőrébe ragadnak vagy ruhánkba, hajunkra tapadnak, így veti el magját. Akik gyerekként sok időt töltöttek a szabadban emlékeznek ezekre a magokra, mert általában ráragadtak a ruhájukra vagy a lányok hajába ragadt a fiúk ismerkedési praktikájának eredményeképpen.

par_1.jpg

Az apróbojtorján gyógynövény
Az apróbojtorjánt a népi gyógyászatban régóta sikerrel használták, használják. Már a régi egyiptomiak is sikerrel használták. Elsősorban epe- és májbántalmakra, epekő-és epehólyaggyulladás gyógyítására kiváló. Összehúzó hatását kihasználva belső vérzések, bőrbetegségek és hasmenések gyógyírja volt. A kínai népgyógyászat féregűzőszerként is számon tartja.

Kutatások mára bebizonyították, hogy sárga virágja vérnyomáscsökkentő, gyulladáscsökkentő és antioxidáns.

A virág kivonatát samponok, hajszeszek készítésére is, torok- és szájöblögetőszerekben is alkalmazzák. A Bojtorján hatása a hajra és a fejbőrre

A bojtorjángyökér kivonatát a fejbőr korpásodásának és zsírosodásának meggátolására, illetve hajhullás csökkentésére használják. A kellemetlen tünetek enyhítésére bojtorjángyökér kivonatot tartalmazó sampon, hajbalzsam, hajszesz  alkalmazható, s meg is szüntethetőek a fejbőrt és hajat érintő panaszok.

 Festőnövényként is, a timsóval pácolt gyapjút sárgára, a krómmal pácoltat mustárszínűre színezi.

 ap.jpg

Mit gyűjtsünk és mikor, miképp?


A apróbojtorján erdők szélén, réteken, tisztásokon, valamint bokros élőhelyeken is megterem. Júniustól augusztusig virágzik, logikusan ekkor gyűjthető a virágja. Gyűjtésnél minél kevesebb szárrészt szedjünk le, s a szárról igyekezzünk lefosztani a leveleket.
A begyűjtött virágot vékony rétegben árnyékos helyen szárítsuk.

De szerintem, ha kúraszerűen isszuk ( mint én), nem könnyű annyit gyűjteni, amennyi szükséges, úgyhogy a bolti tea is igen jó.

 Teája kellemes ízű. Teakészítéshez  egy teáskanálnyi mennyiség szárított növényt főzzünk forró vízben, vagy forrázzuk le két deciliter vízzel. Szűrjük le, naponta két-három alkalommal javasolják fogyasztását.

 

 Jó tudni, hogy a növény cserzőanyag-tartalma magas, folyamatos használata székrekedést eredményez.
Bőrbetegségek kezelésére is eredményesen használják, ekkor a fürdővízhez adják a főzetet.

Gyuri bácsi teakeverékei is tartalmazzák: http://gyorgytea.hu/gyorgyteak/egyedi-teak/aprobojtorjan

Például a felfázás elleni teában is ott van: http://gyorgytea.hu/gyorgyteak/gyogytea-keverekek/tea-felfazasra

 

Gyógytulajdonságai: összehúzó, epeműködést szabályzó és epehajtó, étvágyjavító, vizelethajtó, antibiotikus hatású és gyulladásgátló.

Gyógyászati felhasználásai: Fertőző hasmenésnél is igen hatékony, mivel helyileg úgy hat, mint az antibiotikum. Mérsékli a gyulladást és a kórokozókra is hat.

Emésztőszervi problémákra különösen jó, fokozza az epe működését, és a májméregtelenítő tevékenységét. Ha besűrűsödik az epeváladék, egyéb keserű gyógynövényekkel és borsmentával keverve teája eléri, hogy hígabb epe termelődjék a májban, ezáltal az epesavak nem tudnak kicsapódni, így nem képződik újabb epekő.

Vesehomok és vesekő megelőzésére egy csészével javasolt inni reggel éhgyomorra.

Énekesek, tanítók, színészek gyógynövényének is nevezik, mivel toroköblögetéssel segít a hangszálak gyulladásánál is. Az egyik legjobb gargarizáló szer a szájüregben előforduló sebek megszüntetésére. A száj- és toroknyálkahártya gyulladásait gyógyítja szájvíz formájában.

Nehezen gyógyuló sebek kezelésére, enyhe felületi bőrgyulladásoknál borogatásként, és makacs reumás betegségeknél fürdőkúrában is kiválóan alkalmas, mint kiegészítő kezelés.

Alkalmazzák a bőr enyhe felületi gyulladásaira, kelésekre.

Lábszárfekélyek és aranyéri bántalmaknál is segít, mivel nemcsak összehúzó és fertőtlenítő hatása van, hanem elősegíti a seb behegedését is.

Kamaszoknál segíti a pattanások gyógyulását, a hatásosságát növelni lehet libapimpófűvel vagy cickafarkfűvel vegyítve.

A apróbojtorján szárított leveleit fogyasztó teák készítésére is használják teakeverékben, állítólag vértisztító hatása is van.

 

LELKI BAJOK ENYHÍTŐJE: A következő lelki jelenségek esetén ajánlott az apróbojtorján rendszeres fogyasztása:

- Ha az ember nyugtalan
- Ha a világ kellemetlen és ellenséges helynek tűnik.
- Ha a sok a konfliktus
- Ha drogfogyasztás vagy alkoholizmus felé csúszhat az ember, hogy   a pszichés terheket elviselje.

 

Forrás:

http://www.mariatrebenpatikaja.hu/gyogynovenyek/aprobojtorjan-vagy-parlofu--agrimonia-eupatoria-3.html

 

http://gyorgytea.hu/gyogynovenyek-betegsegekre/aprobojtorjan-agrimonia-eupatoria

http://www.hazipatika.com/gyogynovenytar/parlofu_kozonseges/89

www.traditionalandwild.eu

http://www.edenkert.hu/konyhakert/gyogynovenyek/agrimonia-erupatoria-parlofu/3404/

http://www.napfenyes.hu/eletmod-gyogyitas/gyogynovenylexikon/aprobojtorjan-vagy-parlofu-agrimoniae-herba

http://gyorgytea.hu/gyorgyteak/egyedi-teak/aprobojtorjan

https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6z%C3%B6ns%C3%A9ges_p%C3%A1rl%C3%B3f%C5%B1

http://l-univers-de-babette.over-blog.com/tag/plantes%20medicinales/9

Tánczos Erzsébet

 

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr9712690205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása