Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

JANUÁR 18. - Piroska napja

Bejegyzés alcíme...

2013. január 18. - netfolk

pirfark.jpg

Kedves Olvasóm!

Ha szereted a netfolk bejegyzéseit, hívj meg egy kávéra, he teheted...

Átvitt értelemben persze.

A netfolk blogot évek óta saját, és talán mások örömére is írom. Most eljött az idő, hogy az olvasó közösséghez forduljak, hogy a blogot a már megszokott színvonalon tudjam a jövőben is írni. Ebben segít, ha havonta egy kávé árával támogatod a blogot. Ezt megteheted itt: https://www.patreon.com/netfolk

HONNAN ERED A PIROSKA NÉV?

A Piroska egyes források szerint a latin Prisca névből származik. Belőle  először Piriska, majd ebből Piroska lett. A Prisca jelentése: régi, ősi, tiszteletreméltó. Mások szerint a Piroska magyar eredetű női név. A magyar Piriska szó volt az elődje, majd ebből Piroska lett, jelentése: szintén  régi, ősi, tiszteletreméltó.  Abban mindkét " párt" egyet ért, hogy  a név hangalakjának változásában a régi magyar Piros név hatásának,  s a piros szónak is szerepe lehetett.

 

KI VOLT SZENT PIROSKA? VAGY KIK VOLTAK?

Két Piroskáról is szeretnék szót ejteni. Az egyik Piroskát az egyház ókeresztény vértanúnak tekinti.  Legendája szerint Claudius császár pogány áldozatra  akarta kényszeríteni a  keresztény Piroskát, de  a lány hű maradt a hitéhez. Ezért a császár a kor szokásainak megfelelően számos módon és eszközzel kínoztatta Piroskát, aki viszont  szakadatlanul csak imádkozott  és imádkozott a börtönben.

pioker.jpg A császár belátta, hogy Piroskát nem tudja megtörni, ezért halálra ítélte. A lányt ekkor először oroszlánok elé vetették ebédnek, aztán máglyára küldték de hiába,  nem esett bántódása.  Végül az Aventinus-hegy tövében fejezték le,  ott a tiszteletére templomot emeltek.

 

 

 

pircsi.jpgA másik Árpád- házi Szent Piroska


Szent László király  leánya, akit az ortodox egyház avatott szentté. Piroskát magyar szentként tiszteljük. Miután édesapja meghalt, sokáig Könyves Kálmán udvarában élt. 25 éves korában eljegyezték a bizánci trónörökössel, Ioannés Komménosszal. A házasság megkötéséhez Piroskának át kellett térnie az ortodox hitre, amelyben az Eiréné  magyarul Irén nevet kapta. Szent László leánya jó császárnő és hűséges, segítő hitves lett. Férjével  közösen alapította a konstantinápolyi Pantokrator monostort. Gyakran fogadott szentföldi zarándokokat,  meg küldötteket  a hazájából, többször közvetített a Magyar Királyság és a Bizánci Birodalom között.

Halála után az ortodox egyházban szentté avatták. Mozaik képét a Hagia Sophia a mai napig őrzi.piri.jpg

NÉPSZOKÁSOK:

  Régen úgy tisztelték meg Piroska napját, hogy  nem dolgoztatták se  a lovat, se marhát.

 

 

A házasodni vágyó lányok ezen a napon piros kendőt kötöttek a nyakukba, fejükre, ezzel jelezték, hogy még ebben az évben férjhez igyekeznek menni. Azt tartották ugyanis,  hogy az a lány, aki ezen a napon piros kendőt köt a nyakába, még abban az esztendőben férjhez megy.

E NAPHOZ  IDŐJÓSLÁS IS KAPCSOLÓDIK:

Ehhez a naphoz időjárási regula fűződik:

"Ha Piroska napján fagy, negyven napig el nem hagy!"

 

 Tánczos Erzsébet

 Forrás:

http://jelesnapok.oszk.hu/prod/unnep/szent_piroska

http://folkradio.hu/hir/811

http://picibaba.hu/kisgyerekkel/napszokasok/januar-18-piroska-napja

http://barikad.hu/szent_piroska_eml%C3%A9ke-20120118

http://www.hungarotheka.hu/hiedelmek/tel/75-piroska-napja.html

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr785020588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása