Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Ettem szőlőt, most érik... szüret idejére

2012. október 11. - netfolk


szuretjo.jpg


Megkapáltuk a szőlőnket három ízben is,
Nem sajnáltuk az erőnket, de volt haszna is!
Völgyet szeret a folyóvíz, nem a kopasz dombot,
Fene látott szűk dolmányon apró ezüst gombot!

Vágyakozva emlegetjük a szüret nevét,
Ugye kedves komámasszony, isszuk a levét?
Völgyet szeret…

 SZÜRETKEP.jpg

A szüret kemény munka és ünnep egyszerre. A szőlő kapálása, metszése és oltása  után  ekkor  köszönt  be a borkészítés ideje.

A szüret szó eredetileg a szőlő borrá alakításának részfolyamatára, a szűrésre utal, de mai jelentése kiterjedt a többi gyümölcs betakarításának elnevezésére is. 

szolofurt_1.jpg

 Nyelvünkben  már a honfoglalás előtt megjelentek a szőlőtermeléssel kapcsolatos szavak.  És persze hazánk területén már a régi rómaiak is termesztették és élvezték a szőlőt. A középkorban  is igen magas szintű szőlőművelés folyt.

SZURETT.jpg

Sok hagyomány ma is él, s ezekhez - mint például a szüret kezdetének időpontjához -  ragaszkodnak az emberek.

A szüret első napja egyes területeken neves dátumokhoz kapcsolódik. Eger  vidékén szeptember 29. - Szent Mihály napja, Miskolc környékén október 18. - Lukács napja, a Dunántúlon október 15. - Szent Teréz napja a szüret kezdete.

Jellemző, hogy a rég kialakult napokhoz kötődik a szüret kezdete, ez az időpont azonban régiókként változott. Ennek az a magyarázata, hogy figyelembe  vették az időjárási viszonyokat, a jellemző szőlőfajtákat és egyéb tényezőket.

törköly.jpgTörköly kimérése a szüreti kádból

 A jó hangulatért szőlőőrző dalok:

 

 

 

 Szüreti hagyományok

 

szurettt.jpg

 Hajdanán a szüret társas eseménynek számított, amelyre egy egész éven át emlékeztek és készültek a családok. Akkoriban ez egy egész közösség közös tevékenysége volt, amelyet a nap végén  szüreti mulatság zárt. Bortermő vidékeken nagyobb szabású mulatságokat, szüreti felvonulásokat rendeztek. A 16-17. században a szüret idejére még a törvénykezést is beszüntették. A 19-20. század fordulóján a szüreti felvonulásokat, akárcsak az aratásiakat, miniszteri rendelettel egységesítették és szabályozták, mintául véve ( s kötelezővé téve ...)  a 18-19. századi uradalmi szőlőmunkások szokásait. Manapság a családok,  barátok, ismerősök közös programja a szüretelés,  bár a 18-19. században sokkal nagyobb összejövetelként ünnepelték meg a betakarításnak ezt az időszakát.

SZURETVAGAS.jpg

Szüret idején bezártak az iskolák, szünetelt a bíráskodás és a katonák is szabadságot kaptak. Igazi sátoros ünnep, kihagyhatatlan esemény volt, a társadalmi élet fontos része, s  az ismerkedés egyik hagyományos színtere. A tánc, a mulatozás mellett természetesen nem maradhatott el a borozgatás sem. Ennek aztán gyakran lett következménye kisebb-nagyobb verekedés, amely azonban egyáltalán nem volt szokatlan és különösebben megbotránkoztató történés. Enélkül nem  lehetett   vérbeli szüreti mulatság.

SZEURETIMUL.jpg

Bort iszunk mi, ugye, pajtás?

Bort iszunk mi, ugye, pajtás?
Nem is vízzel élünk mint más!
Majd, ha eljön az utolsó,
Isten veled jó éjszakát boroskancsó!

 

Zajkeltéssel indult a szüret, riogatással, esetleg pisztolylövésekkel - ez ősi gonoszűző rítus!

szuretiloves.jpg

Szüretindító lövés

Csak eztán indult a munka. A lányok, asszonyok voltak a szedők, akik gyűjtőedénybe  gyűjtötték a szőlőt. Ők kiabáltak aztán a puttonyos legényeknek, férfiaknak, akik - az akkor még fából készült - puttonyba gyűjtötték a szőlőt. A szemeket préselés előtt összezúzták, ezután indult a tulajdonképpeni borkészítés. Természetes volt, hogy a munka alatt vidám énekszótól, viccektől volt hangos a vidék.

A nap végén a szüretelők szüreti koszorút vittek a vállukon, amelyet szőlőfürtökből, búzával, szalagokkal. Régen a földesúr, a gazda  tartotta este a táncos mulatságot.

SZÜRETIBÁLOZÓK.jpg

Szüreti bálra vonuló zenészek és táncolók. „Váci szüret”

A szüret végeztével megtartották a szüreti bálokat. Külön  ünnepeltek  ugyanis az iparosok, a gazdalegények, a szegények. Szüreti felvonulást is rendeztek, választottak bírót, bírónét. A bíró kíséretéhez tartozott két pandúr, két kisbíró és két cigány. Az utóbbi kettő feladata volt, hogy cigánynak öltözve mókázzanak. A bíró és bíróné kocsiját a két pandúr kísérte lovon, mögöttük lányok ültek a kocsiban, virágkoszorúval díszített kosarakkal. A legények a lányok mellett lovagoltak.

szuretikocsi.jpg

Szüreti mulatság bolondkocsija

A szőlőben leszedtek annyi szőlőt, amennyi a bálterem díszítésére kellett. Nagy fürtöt készítettek, amit a fő helyre tettek. Ezt az éjszaka folyamán ellophatták, vagy a végén kisorsolták. A csőszlegények és -lányok feladata volt, hogy vigyázzanak a "szőlőlopásra ". A nagygazdák, iparosok szüreti bálján a húszas évektől stilizált „magyar ruhában” jelentek meg a lányok. A régi idők szereplőiről - a bírót, csőszlányokat, csőszlegényeket, táncmestereket - ma beöltözött emberek emlékeznek meg. A szüret elengedhetetlen szereplője a borkirály, aki az esti mulatságért volt egykor felelős. Nem maradhat ki a menetből a hordóra ültetett piros ruhás férfi bábu, az úgynevezett baksus - figura. Eredete  Bacchusra, a rómaiak bor-istenére vezethető vissza.

baksus.jpgViszik baksust!

A baksus hordón keresztbe tett lábbal ülő figura, lopótökkel és pohárral.  Mögöttük haladnak a szőlőkoszorút vivő lányok. Leányok, legények, gyermekek kereplővel zajonganak.Emlékezzünk: a zajongás gonoszűző szertartás! A felvonuláson maszkos alakok is vannak. A felvonuláshoz tartozott a bodnártánc, más néven kádártánc Ez egy  hordóabroncsokkal bemutatott mesterségtánc, amit kádárlegények adtak elő. A bodnártáncot Erdőbényén és Mádon nemzeti szín szalagokba csavart abronccsal táncolták a férfiak.

Így köszöntötték a baksust:

Szervusz Bacchus pajtás, légy te ma mivelünk, Mikéntjó borgazdát, aképpen tisztelünk.

A te hő kulcsárod "hinkai mézes"

Mondja, hogy pincédben van jó bor és édes. Töltesd kulcsároddal teli poharunkat,

És hő szolgáidnak ajánljuk magunkat. Szervusz Bacchus pajtás!

 

A menet fontos szereplői még  tolvajok és csőszök, akik szórakoztatják a közönséget, ugyanakkor bemutatják az egykor nagyon is jellemző szerepvállalásukat a szüretből.

A szüreti menetben található még keréken forgó bábu, táncos kerék. A keréken forgó pár  különben ott van a farsangi,  meg az aratási felvonulásokban is. A két világháború között Tiszafüreden a menet élén lovas legények haladtak, utánuk a bíró, bíróné, a kisbíró dobbal, majd a szüretelő lányok és legények, azután a cigányzenészek. Leghátul a jelmezesek kiabáltak a fakanalat áruló szlovák: "Fakanalat, fakanalat!", a drótostót: "Drótozni, drótozni!", a toll- és rongykereskedő : "Csontot, rongyot, ruhadarabot!"

A szüreti fogások elkészítésére a gazdaasszony nagy hangsúlyt fektetett.   A szüretből hazatérőket  megterített asztal várta. Fő eledel a birka -vagy marhahúsból készült bográcsos étel és a kalács volt. A húsleves, töltött káposzta is hagyományos szüreti étel ( MINDIG FINOM, NEM IGAZ?), a lakomát a csöröge fánk zárta.

Szüreti bálokat Kalotaszegen csak az alszegi falvakban tartottak. A zenészek végiglátogatták a szüretelő családokat. A legények a zenészekkel előbb hazaindultak a táncterembe, ahová csak azok a lányok mehettek, akiket a legények elhívtak. Reggelig mulattak.

 

Egy-egy család vállalja a rendezését, a gazdát bálkirálynak nevezik.

 

 EZ A FELVÉTEL JÓL ÖSSZEFOGLALJA A SZÜRETI HAGYOMÁNYOKAT:

 

Íme egy csöröge recept:

cs.jpg

Hozzávalók:

  • 3 db tojás
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1 evőkanál porcukor
  • kevés só
  • 1 - 2 kis vagy nagyobb kanálnyi rum
  • 35 dkg liszt
  • olaj a kisütéshez

Elkészítés:

A tojásokat villával felverjük, hozzáadjuk a tejfölt, a porcukrot, a sót, a rumot és az átszitált lisztet. Összedolgozzuk, míg szép sima nem lesz, majd fél órát pihentetjük.

Újra átgyúrjuk, azután nagyon vékonyra kinyújtjuk. Derelyemetszővel tetszőleges négyszögeket vágunk, a közepét behasítva bő, forró olajban mindkét oldalát megsütjük.

Jól lecsöpögtetjük,  majd bőségesen meghintjük vaníliás porcukorral. Sárgabarack lekvárral kínáljuk.

 

 

 szolo.jpg

Szőlő és must

 

 Kedvelt  őszi gyümölcsünk  a szőlő. Érdemes erjedés előtt valamilyen módszerrel tartósítani  a mustot (melegítéssel, tartósítószer segítségével is lehet, mi fagyasztunk néhány palackkal), amikor elővesszük, mindig nagy siker. Karácsonyi lakomához nálunk hagyomány.

 

 A gyümölcsök közül talán a szőlőben van a legtöbb vitamin. Szinte  benne van, amire csak szükségünk lehet.  Magas a tápértéke, jó izomregeneráló hatása van. Gyógyítja a bélrendszer megbetegedéseit, akadályozza a vesekő kialakulását  Persze nem mindegy, hogy mikor milyen szőlőt fogyasztunk; reuma, májbetegségek, esetén a fehér vagy zöldes színű szőlők a javallottak. A különféle hurutokat a fekete és kék szőlők oldják .  A szőlőnek a vértisztító és az idegerősítő hatása is kiemelkedő.

Szőlőkúra nyersen- nem alkoholos állapotban (!)

Francia eredetű   dolog a szőlőkúra, mely   alatt a bevitt táplálék nagy része a szőlő.  Franciaországban   hagyomány, hogy  néhány hétig a szőlő a fő tápanyagforrás. Nem  túl  drasztikus diéta ez, csupán nagyobb mennyiségben fogyasztják a franciák ez idő alatt, mint az év más időszakaiban.

Miért  hasznos  a szőlődiéta? Nos, elsősorban azért, mert a szőlő igazoltan is teljes értékű tápanyagnak minősül. A monodiéta kedvelői körében igen nagy népszerűségnek örvend a szőlőkúra, hiszen a gyümölcsféle tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. 3-4 naptál tovább azonban ekkor se tartsuk a kúrát. Ez az időszak pont elég arra, hogy emésztőrendszerünk kitisztuljon, hiszen a szőlő megemésztése igen könnyű a gyomor számára. A hatást bőrén is tapasztalni fogja, valamint a stressz tünetei, a migrénes fájdalmak is jelentős csökkenést mutatnak. A kúra időtartama alatt étkezésenként 1-2 kiló szőlőt fogyasszunk, és iktassunk be lehetőség szerint minél több étkezést a napunkba!

 

Tánczos Erzsébet írása

Forrás:
 
 
Néprajzi Múzeum oldala
 
 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr984820776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása