Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Május 16. Neszepuszi Jánoska és a vizek

2014. május 16. - netfolk

 

 

Hidakon, vizek mellett gyakran látható az a barokk szobor, amely egy ujját ajkára tévő vagy kezében keresztet tartó papot ábrázol. Nepomuki Szent János, a népnyelvben csak Jánoska  csendre int.

 jan.jpg

Nevéhez híven   Pomukban  -ma Napomuk, Csehországban.  Szegénységben élt szüleivel.

Idővel pap lett, méghozzá kitűnő szónok, egész Prága ismerte és szerette. IV. Vencel király felesége őt választotta gyóntatójául. A király meg akarta tudni, mit gyónt a felesége, János azonban ragaszkodott í gyónási titokhoz.  Ekkor a  király megkínoztatta , majd folyóba dobatta. 

  A folyók, hidak, hajósok, vízimolnárok, halászok patrónusa.

Az év tekintetében bizonytalanok a források, de abban egyeznek, hogy május 16-án halt meg.

A prágai Szent Vitus Székesegyházban temették el.

Már kortársai is Krisztus vértanújaként tisztelték, de csak 1729-ben avatták szentté.

nepomuki.JPG

Nepomuki  Jánoska a magyar néphagyományban:

 Népünk  egyszerűen Jánoskának hívja.

Főként  vízparti településeken állítottak szobrot Jánoskának. Napján körmenetet tartottak: Szent Jánost jártak. A körmenetben résztvevők énekeltek, imádkoztak, majd a szobor lábához koszorút helyeztek el.

 Állítólag  egy kislány  koszorút tett János szobrára, s az   esztendőre újra kivirágzott.

A Nepomuki Szent János  nevét viselő  társulatok  feladata volt a küzdelem és fogadalom a pletyka és rágalom ellen.

A Duna partján álló egykori győri János-szoborhoz a helybeliek különösen akkor jártak ki imádkozni, amikor a folyón vihar dúlt, és családtagjaik ott küszködtek.

Baja városában szokás volt a Jánoska-eresztés, amely tulajdonképpen vízi körmenet volt. Eleinte csak a vízimolnárok ünnepelték, hamarosan azonban az egész  környék eseménye. Ünnepének előestéjén kihozták szobrát a kápolnából , és ágakkal, templomi zászlókkal, lampionokkal, fáklyával, égő gyertyával egy  kompra vitték, ott egy földíszített emelvényre állították. Mögötte foglaltak helyet a molnármesterek, később az ősi molnárcsaládok ivadékai, illetőleg a városi és egyházi vezetők. A dereglye előtt vezércsónak haladt. Utána szép rendben kivilágított és feldíszített dereglyék, csónakok következtek.

Nepomuki Szent János estéjén a mohácsi kompot májusfa ágaival díszítették föl. A szent szobrát közepére állították, fölvirágozták és lampionokkal világították ki. A kompot egy hajó fölhúzta a Lajos király emlékművéig, onnan ereszkedett le szép lassan a révig. A hajón fúvósok muzsikáltak. Az egész város kint volt ilyenkor a Duna partján.

Győr a vizek városa és Jánoska

Győrben is virágzott a szent kultusza, ott nemcsak az ünnepnapján emlékeztek meg róla, hanem szobrához rendszeresen járultak imádkozni, amikor a folyón vihar dúlt és kint voltak a halászok és vizenjárók. Emeltek is tiszteletére egy kápolnát, ahová a helyiek gyakran betértek imádkozni.

Tánczos Erzsébet

 

Forrás:

http://mek.oszk.hu/04600/04656/html/unnepiki0090/unnepiki0090.html

http://www.magyarkurir.hu/hirek/majus-16-nepomuki-szent-janos-emleknapja

http://jelesnapok.oszk.hu/prod/unnep/nepomuki_szent_janos

 

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr736174005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása