Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

A Szellemi és Kulturális Örökség Listán 10.: Tikverőzés Mohán - maszkos, alakoskodó, farsangi szokás

2014. február 20. - netfolk

 

tikjo.jpgA mohai tikverőzés a magyar nyelvterület más farsangi szokásaihoz hasonlóan alakoskodással, termékenység-varázslással és adománygyűjtéssel kísért játék, amely a farsangi időszakot lezáró jellegzetes szokások sorába tartozik.

 

A szokás egyes mozzanatai kapcsolódnak egy tyúkverőnek nevezett lakodalmi szokáshoz. Lakodalom hajnalán a legények maskarába öltöztek, és a már hazatért vendégeket meglátogatták.

 

A lakodalmi szokásban tréfálkoztak, mulatoztak a háziakkal, miközben a kamrából szalonnát, kolbászt, a tyúkólból tojást vittek el úgy, hogy a tyúkokat leverték, leütötték a fészekről botjukkal. Innen származik a tikverőzés vagy tyúkverőzés elnevezés.

 

A szokás a nevét a csupán jelképesen elvégzett „tyúkverésről” kapta, a tyúkok fenekét a bohócok furkósbotjukkal jelképesen megütögetik, ezzel a jószág termékenységét igyekeznek elősegíteni.

 

Hogy mióta űzik ezt a szokást, nem tudjuk,  eredetével kapcsolatban csupán annyit tudunk megállapítani, hogy több mint 100 éves lehet.

 

 tik.jpg

 

A nézők szerepe a kormozás „elszenvedése”, a tyúkudvar „átengedése” a tikverőzőknek, hogy végrehajthassák szimbolikus szokáscselekedeteiket, melyek a tyúkok felzavarása, bottal való megpaskolása, a tojások megkeresése. A végén ételadományt adnak a maskarásoknak és megkínálják őket süteménnyel, innivalóval.

 

 tikkkjoooo.jpg

 

Fiatal legények  a tikverőzők, konkrétan a 14 és 20 év közötti korosztály. Vezetőt választanak maguk közül, olyat, aki több éves maskarázási tapasztalattal bír.

Maskarába öltöznek: rongyszalagokkal gazdagon díszített bohócnak, fehér ruhás szalmatöröknek, szerencsehozó kéményseprőnek, és lánynak.

 

 boh.jpg

 

A színes farsangi maskarások közül a főszereplők a bohócok, arcukat álarc borítja. Annak anyaga eredetileg kalapfilc, bőr vagy pamut. Az álarcot festik, és kenderkócból ragasztanak rá szakállat, szemöldököt. Haragosukat nagyon bekormozták, tehették, mert kilétük nem derült ki - az álarc takarta az elkövetőt. Ruhájukra több száz színes szalag került és kerül ma is, amely annál értékesebb, minél több és színesebb rongyszalaggal díszítik. A fiatalok, hogy felismerjék magukat a fényképeken és a filmfelvételeken, valami azonosítót is raknak a ruhára. Mivel az öltözet a ráaggatott szalagoktól igen nehézzé válik, s még futni is kell benne, kész kondizás. Jellemző hogy fiúk bújnak női ruhába, s fejüket pöttyös kendővel  kötik be , arcukat álarc fedi.

 

tikkormol.jpg

 

Ők a tojásadományokat a karjukra akasztott kosárba gyűjtik. Két bohóc kíséri őket az adománygyűjtő útjukon.

 

 szalmat.jpg

 

Néma szereplője a felvonulásnak a fenti képen látható szalmatörök, nélküle nincs is tikverőzés. Nadrágját, ingét rengeteg  szalmával tömik ki, amitől járása imbolygós, nehézkes. Hatalmas súlyt kell végigcipelnie a falu főutcáján oda-vissza. A bohócok fellökik, ráülnek, de ő a ruhája súlya miatt képtelen felállni. Ez a "szóma-török" ma is őrzi a török idők emlékét: fejére régen a török időket idézve turbán került. Kezébe kukoricacsuhé fonatos botot adnak.

 

 

 

 

 

Jellegzetes szereplő a kéményseprő figurája, kinek feladata volt a húsfüstölőkből egy-egy darab szalonna, kolbász elcsenése. Ezt a háziak bocsánatos bűnnek tartották, hiszen a mai napig az a hiedelem fűződik hozzá, hogy kéményseprővel találkozni szerencsét jelent. Ezek az alakok képezik a falu főutcáján végigvonuló, és a házakba betérő farsangi menetet.

 

 tikvero1.jpg

 

 Kötelezően maskarába öltöznek: rongyszalagokkal gazdagon díszített bohócnak, fehérruhás szalmatöröknek, szerencsehozó kéményseprőnek, és a legfiatalabb alakoskodók lánynak. A színes farsangi maskarások közül a főszereplők a bohócok, arcukat álarc borítja. Annak anyaga eredetileg kalapfilc, bőr vagy pamut. Az álarcot festik, és kenderkócból ragasztanak rá szakállat, szemöldököt. Haragosukat nagyon bekormozták, tehették, mert kilétük nem derült ki - az álarc takarta az elkövetőt. Ruhájukra több száz színes szalag került és kerül ma is, amely annál értékesebb, minél több és színesebb rongyszalaggal díszítik. A fiatalok, hogy felismerjék magukat a fényképeken és a filmfelvételeken, valami azonosítót is raknak a ruhára. Mivel az öltözet a ráaggatott szalagoktól igen nehézzé válik, s még futni is kell benne, kész kondizás. Jellemző hogy fiúk bújnak női ruhába, s fejüket pöttyös kendővel fedik, arcukat álarc fedi.

 

 Ezek az alakok képezik a falu főutcáján végigvonuló, és a házakba betérő farsani menetet.A varázslás részeként a tikverőzők korommal kenik be a házak lakóit - elsősorban a lányokat, asszonyokat – s a járókelőket és az érdeklődőket, a sok száz látogatót, köztük a gyerekeket is.

 

A tikverőzőket a házaknál a tojáson kívül ma fánk és bor várta régen és várja ma is, az összegyűjtött több száz tojásból pedig az esti mulatságra rántotta készül. Ezzel a lakomával és tánccal zárul a falu népe számára a farsang.

 

A tikverőzés fennmaradásában több tényező is szerepet játszott. Az egyik Pesovár Ferenc néprajzkutató személye. Segítő jelenléte garancia volt a fiatalok számára, hogy az adott évben ismét lehet maskarázni.

 

 

 

Íme egy felvétel 2013-ból:

 

 

 

 

 

 

 ... és még egy, mert nem bírom abbahagyni:

 

 

 

 

 

Tánczos Erzsébet

 

 

 

 Forrás:

 

http://www.nepmuvesz.hu/index.php?teljes_cikk=263521138177842&tipus=nepmuvesz

 

http://www.kisalfold.hu/kepek/hushagyokeddi_tikverozes_mohan/2024014/2650981/

 

http://www.moha.hu/?q=node/2

 

http://www.delmagyar.hu/kepek/hushagyokeddi_tikverozes_mohan/2024014/2650983/

 

http://www.hotdog.hu/hagyomanyok/unnepek/p2

 

 

 

 

Íme egy felvétel 2013-ból:

 

 

Tánczos Erzsébet

 

 

http://www.nepmuvesz.hu/index.php?teljes_cikk=263521138177842&tipus=nepmuvesz

http://www.kisalfold.hu/kepek/hushagyokeddi_tikverozes_mohan/2024014/2650981/

http://www.moha.hu/?q=node/2

http://www.delmagyar.hu/kepek/hushagyokeddi_tikverozes_mohan/2024014/2650983/

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr225819156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása