Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Szeptember 12.: Szűz Mária szent neve ( Mária nevenapja)

2013. szeptember 09. - netfolk

Mary_Mother_of_God.jpgHa szép  az idő, akkor a vénasszonyok nyara hosszú és derűs lesz.

Szeptember 12 Mária nevenapja Magyarországon a legismertebb Mária névnap. Viszonylag új ünnep:  miután Bécs felszabadult a török uralma alól pápai  intézkedésére  vált ünneppé.  Tehát 1683  óta.  ( Bécs felaszabadításáról bővebben itt is olvashatni: http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1683_julius_12_kara_musztafa_ostrom_ala_veszi_becset/) A bécsi győzelem mintegy előkészítette hazánk felszabadítását , amelyet Mária közbenjárásnak tulajdonítottak honfitársaink. Még Bécs ostroma alatt Lipót és udvara Passauba menekült, ott  imádkozott a Mariahilf-kolostor  Mária kegyképe előtt a szabadulásért.  Mivel az örömteli esemény  bekövetkezett, a kegykép a győzelem  szimbólumává lett és  igen nagy népszerűségre tett szert.

Íme Szűz Szent Mária neve ünnepén- a csíksomlyói kegytemplomból:

 Köszöntök minden Máriát Petrás Mária csoda énekével:

A török kiűzése után honfitársaink az új templomok, kápolnák  számára szívesen adták Mária nevét, és legtöbbször éppen a Mariahilf-kegykép lett az oltárkép forrása.  A pestisjárványok idején is érzik a kép segítségét.
Mária nevenapjának  kultusza a régi Mária-ünnepeinkhez képest csekély. Ennek oka  Kisasszony napjának közelsége.virgin-mary_1299990c.jpg

Temesvári Pelbárt szerint: A MÁRIA név öt betűje jelenti azt az öt igen nagy jótéteményt, amellyel elárasztja a földet. M - (mater misericordiae et mediatrix) azt jelenti hogy ő az irgalmasság anyja, a világ szószólója. A - (advocata) jelentése: hogy ő az emberi nem szószólója az Úrnál. R - (reparatrix ruinae) azt jelenti, hogy ő mind angyali, mind pedig az emberi romlás helyreállítója. I - (Illuminatrix) jelentése, hogy az egész egyháznak és a világnak a megvilágosítója. Mert amint a nap megvilágosít minden csillagot, így Mária dicsőségének fényével megvilágosít minden szentet, angyalt. Az A (auxiliatrix) jelentése, hogy ő minden szükségben a segítség.

MotherMary.jpg

Íme a Mária  magasztalásnak ponyvairodalmi jellegű   megjelenése:

Mária drága neve

Aranyos öt betűje

Nyíljon ki a szívünkbe'

Lelkünk üdvösségére.

Mária édes neve

Angyalok lépesméze

Szűzek gyönyörűsége,

         Bűnösöknek reménye…

Tánczos Erzsébet írása

 Forrás:

http://jelesnapok.oszk.hu/prod/unnep/szuz_maria_szent_neve

http://mek.oszk.hu/04600/04657/html/unnepikii0048/unnepikii0048.html

http://blog.xfree.hu/keres.tvn?mit=passaui%20Mariahilf-kegyk%E9p

http://www.montazsmagazin.hu/aktualis/470-szz-maria-szueletesnapja-es-nevnapja

http://www.astronet.hu/ezoteria/magia/szeptember-babonas-szent-napjai-101870

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr305495923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása