Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Hosszú száron aranytál, benne jó falat. Szereti ezt Péter, Pál s a madarak.

2013. július 22. - netfolk

naprafcsikos.jpg

A címben szereplő találós kérdés megfejtése  szotyola, tányérvirág, forgó, azaz a napraforgó.

Szépsége magával ragadó-  Van Gogh nem abban volt különleges, hogy napraforgókat festett, hanem a hogyanban:

2_3.jpg

 Ez a csodás növény az őszirózsafélék családjába tartozik, s az indiánok már 3000 évvel ezelőtt is termesztették. Európába, s onnan tovább a hódítások korában, a 16. században került át.

A napraforgó latin neve - Helianthus annuus- természetesen nem a véletlen műve.a görög mitológiából származik. A mítosz szerint  egy Clytia  nevű hölgy szerelmes lett magába a Napistenbe, Heliosba, aki azonban nem viszonozta érzelmét. A nő naphosszat csak a Napistent figyelte égi útján, végül így vált Heliantusszá,- napraforgóvá, amelynek virága örökké a Nap felé fordul. Persze ez is csak egy legenda…

 

naprafcsikos1.jpgCsikós István felvétele ( az előző képpel egyetemben)

Forog?

Illúzióromboló lesz, amit írok, de  a tudósok megfigyeléseikre a tudományos legendák közé sorolják a napraforgó napra való forgását, azaz, hogy a fény irányába fordulna a növény a nap napi járása szerint. A valóságban a fiatal növények virágkezdeményei valóban reggel kelet, este nyugat felé néznek. Ahogy nő a virág, szövetei megszilárdulnak, és beállnak a legjobb megvilágítás felé, azaz rendre keleti irányba.

 

naprafcsikos2.jpg

Csikós István felvétele

Az étel nem játék? De…!

2013 barninapraf_1.jpg

Ilyen népi játék a napraforgó-paripa:A virágos napraforgószárra csak egy kantár kell, s már repül is táltosunk! Pont úgy száll, mint a képzelet!

2013 barninapraflo_1.jpg

A kóró erős, de könnyen vágható. A gyerekek könnyen tudják alakítani, de nem most, amikor virágzik. Ki kell száradnia a kórónak, ez úgy februárra van meg.

A napraforgóvirág felhasználása:

A napraforgót, mint gyógynövényt is hasznosíthatjuk A sárga nyelves virágok teakeverékekben díszítésre használatosak. A népi gyógyászat az árnikához vagy a körömvirághoz hasonlóan sebkezelésre használja. A homeopátia lázcsillapításra és görcsoldásra használja.

Tea: Forrázzunk le 1 csésze forró vízzel 2 teáskanálnyi szárított napraforgóvirág-szirmot, majd 10 perc elteltével szűrjük le.

A titokzatos napraforgószár :

napraforgoszar_1.jpg

A '80-as évek elején a Helia-D legendája kapcsán hallhattunk először a napraforgószár különlegességéről… Speciális bizony, mert a szár tömegéhez arányítva igen nehéz virágtányért tart meg anélkül, hogy eltörne. Az anyag, aminek ezt a rugalmasságot a napraforgószár köszönheti, az auxin. A rugalmasság és a szilárdság a fiatal bőr alapvető tulajdonsága - az auxin ugyanazt képes biztosítani az emberi bőrnek, mint a napraforgószárnak.

Fészkes virágzatú, szára 1–3 m-re is megnövő, egyéves, nem fagytűrő növény. Virágai élénksárgák, hatalmas tányérban találhatóak. Tányérjában a termések szépséges spirál alakban rendeződnek.

Mire alkalmazható? A virágdrog forrázata magas vérnyomás ellen, valamint lázcsillapítóként és idegnyugtatásra alkalmazható. Virágrügyeit nyersen salátákba teszik, párolva zöldségként fogyasztható

 

Hasznos és finom a szotyola:

A magbél (szotyola) nyersen, sütve, pirítva is ehető. A napraforgó magok pozitívumai

Áldásos tulajdonsága, hogy nyugtatólak hat az agyra- amellett, hogy a bontás-matatás maga megnyugtató cselekvéssorozat, s ott a jutalom, a szotyi jó íze.. Emellett elősegíti a látás javítását, miközben energikusabbá teszi a szervezetet. Az apró napraforgó magok a bélműködésre is jó hatással vannak, hiszen velük kezelhető a székrekedés, de egyben vizelethajtó tulajdonsága is ismert.

Miért hasznos a szervezetnek?

A szotyi szemek bővelkednek magnéziumban és rézben, emellett remek fehérjeforrást is jelentenek a szervezet számára. Egyaránt hasznos a vérnyomás és a vércukorszint csökkentésénél, erősíti az immunrendszert, illetve a vizsgálatok szerint a szívbetegségek kialakulásának kockázata is mérséklődik a rendszeres szotyolázók között.

Napraforgómag: Stressz ellen jó, B1, B2 vitamin is található benne. Az ásványi anyag tartalma is jelentős (magnézium a szívre van kedvező hatással, a kálium szervezetünk folyadékháztartásának szabályozásában játszik szerepet. Sajnos nagyon magas az energiatartalma, és a benne lévő olaj miatt bőrproblémákat okozhat

A napraforgómagot csíráztathatjuk. Meleg szobában két-három nap alatt kicsírázik,  a csírát szórhatjuk salátába, tehetjük kenyérre, joghurtba, vagy müzli mellé. A napraforgó csíra gazdag D, és B vitaminban, káliumban, kalciumban, és vasban.

 

A teremtett világ nem tökéletes:

Sajnos egy csésze napraforgó mag átlagosan 800 kalóriát tartalmaz! Ez baj, mert abbahagyhatatlan!

Talán legfontosabb a magból sajtolt, mindennapi használatra szánt olaja, ezen kívül margarin- és szappangyártás alapanyaga.

Napraforgóolaj:

Az étolaj gyártásnak egyik alapnövénye, így hazánkban is hatalmas napraforgó táblákkal találkozunk utazásaink során.

Jellegzetes ízű, tömény olaj, olyan sok mindenben gazdag, hogy csak na…. Ezért nem meglepő, hogy jó eredményt lehet elérni vele a daganatvédelem és a szív- és érbetegségek kezelésben.

Gyógyít is: Olaját gyógyszeres kenőcsök készítésére használják. A többszörösen telítetlen zsírsavakkal megelőzhetjük a szív- és érrendszeri betegségeket, és csökkenthetjük a koleszterinszintet. . Az olaj telítetlen zsírsavtartalma miatt értékes étolaj, de különböző sebkezelő és gyógykenőcsökben is megtalálható, mint bőrápolószer A népi gyógyászatban nehezen gyógyuló sebek és száraz, pikkelyesen hámló bőr kezelésére használták.

 

naprafcsikos3.jpg

Csikós István felvétele

Tánczos Erzsébet írása

Forrás:

Nagy Mari-Vidák István: Fűben, fában játék Planétás Kiadó 1998.

Csikós-képek

http://www.hazipatika.com/gyogynovenytar/napraforgo/80

Romváry: Gyógyító növények, Castleman: Gyógynövény-enciklopédia

http://www.kutdiak.kee.hu/diak/nzs/nnapraf.htm

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr955418639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása