Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Egyszínű írott tojás készítése videó útmutatóval

2013. március 10. - netfolk

 

pirostojasok.jpg

Egyforma, mint két tojás?

Az írott tojás   készítéséhez szükségünk lesz egy speciális eszközre, amelynek segítségével a forró viasszal "írni", rajzolni tudunk a tojásra. Ennek az eszköznek vidékenként más és más a neve: kandé, gicza, kica, kisica, íróka és még sorolhatnám.

Az íróka elnevezés igen találó! Hogy miért? Azért, mert régen az "írni" szó rajzolást jelentett. Ne feledjük, az írás is rajzokból, a képírásból fejlődött ki az idők során.

 

A gicáim. Lehet találgatni, hogy melyiket szeretem leginkább!

gicafejek_1.jpg

 

Készül a minta, Báling Aranka írja:

tojasiras.jpg

Festeni lehet szintetikus vagy növényi festékekkel. Legközelebb a természetes festékekről írok.

Az írókát házilag is elkészíthetjük, ennek sok leírása van, meg lehet próbálni, de az biztos, hogy egy jó íróka igen sokra képes. Nem biztos, hogy érdemes kísérletezni! A jó írókán a fémcsövecskét vékony réz lemezbő1 hajlítják, a réz ugyanis tovább tartja a meleget.

A tojás írásához szükségünk van még méhviaszra, jobb híján gyertyára. Miért jobb a méhviasz? Szépen tapad a tojásra, rugalmas, nem fog a minta „ lepattanni”, ami ha megtörténik, a festőlé ott is befedi a tojást, ahová a mintát terveztük s oda a sok munka!. A viaszhoz szoktak még átszitált kormot is adagolni, hogy a rajzolat jobban látszódjék, könnyebb legyen a munka.  Be kell, valljam, nekem a gyertya lángja éppen eléggé megfogja a méhviaszt!

Írott tojás készítésére két módszer is kínálkozik. Az egyik a régi, a hagyományos. Ennél a viaszt vagy gyertyát a tűzhely lapján cserépedényben melegítették. Ez elég balesetveszélyes.  Szerencsére van olyan módszer melyhez elég egy teamécses, a gica meg a méhviasz. Ezt ilyen egyszerű használni:

tojasgerir_1.jpgA fiatalember egyenlőre látogató volt a Mesterségek Ünnepén.

 

TOJÁSÍRÁS TÖLCSÉRES ÍRÓKÁVAL. BEMUTATJA BÁLING LÁSZLÓNÉ ARANKA NÉPI IPARMŰVÉSZ:

 

 

 

Ha az írással készen vagyunk, a tojás mehet a festékfürdőbe, ahol hosszabb- rövidebb idő alatt megfestődik. A festőléből kivett tojást öblítsük le tiszta vízzel, töröljük meg, és hagyjuk megszáradni. Vigyázzunk, a vízcseppek foltot hagynak a festett tojáson!  A tojásokról a  viaszt  a gyertya lángjánál olvaszthatjuk le.

Az autentikus minták a legszebbek!

Antalné Tankó Mária: gyimesvölgyi írott tojások mintái:

antalné tankó mária gyimesvölgyi írott tojások minták_1.jpg

 

 

Ne keseredjünk, ha a legjobb írókával sem lesz ilyen szép a művünk, mint ezeken a bélyegeken! Inkább gyönyörködjünk!

 

husvetbelyeg_1.jpg

A legfelső képen Báling Aranka tojásai láthatóak a Nemzeti Galéria kiállításán.

 Tánczos Erzsébet írása

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr835126279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása