Netfolk: népművészet, hagyományok

Inkább a has fakadjon, mintsem az étel maradjon!

2013. február 14. - netfolk

A hamvazószerdát követő napon az egynapos  böjt után a böjtöt felfüggesztették, hogy a farsangi maradékot elfogyaszthassák. Ezért ennek a napnak zabáló-, torkos-  csonka-vagy tobzódócsütörtök a neve.

pecsenye.jpg

Mindenütt arra törekedtek, hogy az ételeket hamvazószerdáig elfogyasszák. Úgy tartották, hogy inkább a has fakadjon, mintsem az a kicsi étel megmaradjon.  Ugyan hamvazószerdán, más néven szárazszerdán vagy böjtfogadószerdán  csupán  krumplilevest és lepényfélét  falatoztak, azért még volt hátra egy cupákos nap a komoly böjtig,ezen a napon bőségesen fogyasztottak zsírban gazdag, és egyben a farsangi időszakhoz kötődő ételeket és  a szokásosnál mohóbban, torkosabban  ettek. A hamvazószerda utáni napot csonkacsütörtökként  avagy zabálócsütörtökként említik,  mivel ilyenkor pusztították el a farsangi csemegék utóját, mondjuk a fánkot:

Tánczos Erzsébet írása

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr335078983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.