Netfolk: népművészet, hagyományok

Hungarikum lehet a zalai cukorperec?

2017. március 05. - netfolk

 

 cukesz1.jpg

 Gyúrjuk a tésztát, formázzuk, hajtjuk.

- A liszt típusa nem olyan lényeges, de a pálinka nagyon fontos-  tudjuk meg Csiszárné Zsuzsitól, aki jó mester módjára megosztja a cukorperec készítésének minden fortélyát velünk. A Hagyományok Háza Magyar Népi Iparművészeti Múzeumában sokan összegyűltünk, hogy megismerkedjünk ennek a különleges csemegének a történetével, és meg is tanuljuk elkészítésének csínját-bínját.

 cup1.jpg

Csiszárné Zsuzsi cukormázzal keni a pereseket a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban

- A zalai lakodalmas cukorperec ételkülönlegesség, Zalaszabar környékéről származik – meséli Zsuzsi, miközben szemünk előtt s velünk készíti a perecet. - A szájhagyomány szerint két évszázada sütik. Régen kemencében sütötték a lakodalmi finomságot, ma főleg mesterségbemutató alkalmával gyújtjuk be.

- Kitől tanulta a készítését?

-  Zalacsányban a Kiss Böbi nénitől tanultam a mesterséget már vagy három évtizede.  A cukorperec nagyon látványos, de igen munkás. Nagy pontosságot és nagy odafigyelést igényel, semmit nem lehet elhagyni a munkafázisokból, de hozzátenni sem lehet. Az elkészítése önmagában egy rituálé, mindig mindent ugyanúgy.

-Minden zalai lagzin ott a cukorperec?

-  Igen. Két évszázada így van ez. Volt ugyan egy időszak mikor kissé feledésbe merült, de úgy tűnik, újra nagy az érdeklődés iránta.  Ez egy szép, falusi hagyomány, ajándék, lényege az örömszerzés a másik embernek.

- Mi a szerepe a lakodalomban?

- Amikor elindul a násznép az esküvőre, a perecet „dobálják”, vagy a borosüveggel együtt adják a lesőknek, ezzel köszönik meg, hogy meglesik, azaz figyelmükkel megtisztelik a házasodó a fiatalokat. A perecet a hagyomány szerint a koszorú formája, egymásba fonódása, fehér selymessége kapcsolja a menyegzőhöz. A borosüveg nyakára teszik, vagy a menyegzői asztalon a süteményes tányér megkoronázója.  Zalában falunként vannak a szokásnak változatai. Jellemző, hogy éjfélkor a násznagy földhöz vágja a perecet, és ahány darabra törik annyi évig él majd boldogságban az ifjú pár. Ha netán nem törik jó apróra, gyorsan rálép valaki, így biztosítja a hosszú boldogságot.

- Eszerint manapság is esküvői sütemény.

- Napjainkban más rendezvényekre is süttetnek cukorperecet. Ajándéknak is kitűnő, sütést követően 2 hónapig fogyasztható.

Beleharapok a hívogató süteménybe. Nagyon ízletes, száraz de nem kemény, kellemes zamatú édes, de nem émelyítő sütemény.

cuperec.jpg

 Kész lakodalmas perecek  Csiszár Tiborné alkotásai

 

- Hogy ezt elérjük, s persze a tökéletes formát, nagyon fontos az összetevőkre ügyelni.

 Kell bele tojás, édesítőszer, étolaj, pálinka (50%-nál erősebb) sütőpor, szalalkáli, liszt.

- 200 éve még nem volt édesítő.

- Ez igaz, akkor cukorral dolgoztak. Idővel édesítővel is kipróbálták az asszonyok, és az így készített tészta jobb állagú. Szóval haladtak a korral, kipróbálták az újat,látták, hogy ez jó, s most már így készítik.

 A cukorperecet hagyományosan kézzel dagasztjuk, formázzuk és nagyon magas hőmérsékleten előmelegített sütőben sütjük.  Mivel a tészta nem tartalmaz cukrot, könnyedebb marad. A megsült perecről akkurátusan leseperjük a lisztet. Ez fontos, különben nem tapadna rá megfelelően a cukormáz. Ezután egyenként cukormázzal bekenjük, és hagyjuk megszáradni. Ez elég hosszú idő. 

- Sok mindenre kell figyelni.

- Igen, de még ha minden lépést be is tartunk, az időjárást például nem tudjuk bekalkulálni.

- Miben befolyásolja a sütését az időjárás?

- Ó, nagyon sok mindenben. Nedves, párás időben nem lesz szép a máz. A meleg, nyári idő kedvez a cukorperecnek. Télen a fűtött lakásban is megsül szépen, de van, hogy a ventilátornak folyamatosan járnia kell, a légáramlásra is szükség van. Érzékeny portéka a cukorperec, de azt szoktam mondani, ha nem sikerül tökéletes szépre, az se szegje senki kedvét. Benne van a szeretetünk, odafigyelésünk, munkánk, időnk, türelmünk. És még ha nem is emelkedik olyan magasra, mint illene, és ha a máz esetleg nem olyan fehér, mint kellene, az íze azért igen jó.

- Hányan sütik a cukorperecet?

- Nagyon kevesen vagyunk, akik helyi kifejezéssel élve: verjük a cukorperecet. Én lakodalmakra és más eseményekre is sütöm, de folyamatosan tartok mesterségbemutatót, tanítom az érdeklődőket, megpróbálom életben tartani ezt a szép hagyományt. Hátha akadna tanítványom, aki megtanulja a fortélyokat, s segít megtartani ezt a szép hagyományt.

cu1.jpg

Minden korban élmény cukorperecet készíteni. A képen cukormáz kerül a perecre.

- Hol tudja megmutatni a helyi közösségen kívül?

- Lakodalmas perecem több kiállításon szerepelt ki volt állítva, például a Budavári Palotában is láthatták az érdeklődők. A Mesterségek Ünnepén évek óta árulom, már többen ismernek az előző évekből, s keresnek.

- Ez egy igazi különlegesség.

- Igen, s úgy gondolom, hogy megérdemelné az országos ismertséget. Helye lenne például a Helyi Értéktárban és a Hungarikum listán.

- Kívánom, hogy mihamarabb  így legyen.

Tánczos Erzsébet írása                                            

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                              

 

A bejegyzés trackback címe:

http://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr412315893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Erzsi Pelikánné 2017.06.10. 20:57:28

Ezt mi húsvéti perecnek, cukorperecnek, lakodalmas perecnek hívjuk. A Húsvét elmaradhatatlan része a családomnál. Minden évben sütöm.

netfolk 2017.06.10. 21:20:43

@Erzsi Pelikánné: Köszönöm az információt. Jó sütést kívánok!