Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Fehér Anna gyöngyfűző: hagyomány és modernség összehangolható

2016. június 23. - netfolk

 

 feher_anna_portre.JPG

A Hagyományok Háza Nyitott Műhelyében jönnek – mennek, nézelődnek a látogatók, érdeklődők.

Fehér Anna eközben békésen fűz és fűz, közben válaszol a kérdésekre, tanácsot ad annak, aki kéri.

- Most javítok egy láncot, közben belefér, hogy kicsit másfelé is figyeljek – mondja, mikor látja csodálkozó tekintetemet.

Ezen felbátorodva megkérdezem, hogy mióta foglalkozik gyöngyfűzéssel.

- Tuzséron a rajztanárok nyári táborában szerettem bele a gyöngyözésbe. Ajándékba kaptam ugyanis egy apró gyöngyszalagot, s attól fogva fűzöm s gyűjtöm a gyöngyöket. A gyes idején tudtam időt szánni, hogy belefeledkezzek a gyöngyözés rejtelmeibe. Nagyon praktikus tevékenység ez, mert hamar sikerélményhez jut az alkotó.   Kezdő szinten nem igényel különösebb anyagi befektetést, a munkát gyakorlatilag bármikor félbe lehet szakítani ( ha muszáj), s újra belefogni. Nem helyigényes, és még sorolhatnám a praktikumokat a létrehozott szépség és az alkotás öröme mellett. Tehát kisgyerekes anyukaként ideális volt a számomra, aztán alaposan beleástam magam a gyöngyfűzés rejtelmeibe.

- Családjából hozta a kézművesség szeretetét?

-Apai nagyanyám testvére Tüdős Klára volt a leghíresebb rokon a családban, de hogy az én tevékenységemben mennyi a minta s mennyi a gének szerepe, azt nem tudnám megmondani.

fanna.jpg

-  Kiérdemelte a Népművészet Ifjú Mestere állami kitüntetést, és Király Zsiga-díjas gyöngyfűző. Úgy jutott el erre a kimagasló szakmai szintre, hogy önmagát fejlesztette?

- Eleinte igen. A gyöngyfűzést önképzéssel, akár az otthonunkból is el lehet sajátítani, hiszen manapság elég egy kattintás, és remek letölthető anyagok és más csodák várják a gyöngyösöket. Régebben ez a lehetőség nem volt, nézegettem az albumokat jártam a múzeumokat, s a magam módján, ahogy tudtam, újraalkottam a kiválasztott darabokat. 1983-ban lettem a Népművészet Ifjú Mestere, Borbély Joli néni tanácsait megfogadva a régiesebb stílus felkutatásán és népszerűsítésén fáradoztam, s teszem ezt ma is. A sárközi gyöngy nyakláncok szépsége, mívessége hamar megfogott.  A technikai kihívásokat kezdetben a magam észjárása szerint oldottam meg, nem követtem meghatározott szabályokat. Aztán eljött az a pont, hogy szükségét éreztem, hogy elmenjek tanulni és gyűjteni is. Így kerültem a Sárközbe, ahol Decsen Berekai Éva néni tanított, Éva néni lányától is tanultam. Sárközi kalauzom Nagy Zoltánné, Zsuzsika volt Decsről.

 

 Az ekkor készült darabok meg is tekinthetőek az Ócsai Ágasházban.

- Miket állítottak ott ki Öntől?

- A Berekai Éva nénitől beszerzett gyűjteményem, illetve az általam újrafűzött sárközi darabok is megtekinthetőek Ócsán. Az Ágasház szobájában 2005 óta látható a Népi ékszerek és gyöngyök című kiállítás, ahol láthatunk a Dunántúli és Kalotaszegi népviselet részeként viselt gyöngyöket, gallérokat, gyönggyel hímzett ruhadarabokat. Ezek egyrészt az én munkáim, másrészt gyűjteményem darabjai. 

kalotaszegi.JPG

kalotaszegi ihletés

- A Sárköz megmaradt érdeklődése fókuszában?

- Sárköz meghatározó élmény a számomra. Büszke vagyok rá, hogy a sárközi cakkos gyöngy, a lakócsai gyöngy újrafelfedezése hozzám fűződik.

 

lakocs1.jpgLakócsai gyöngysor

De ennyi nem volt nekem elég, akkor is, most is, mindig még többet akarok tudni a gyöngyfűzésről. A magyarországi teljes gyöngyös örökség felkutatása, megismerése és népszerűsítése érdekel.  Sárköz mellett többször jártam Erdélyben is tanulmányi és gyűjtőúton.  Szerencsémnek tartom, hogy tanulhattam Schmidt Károlyné Judit nénitől Váralján és Buba Kati nénitől a kalotaszegi Vistán. A népi ékszerek variációit kutatva Sárközben és Erdélyben találtam meg azokat a hagyományokat, melyekből  a mai napig építkezem. Erdélyben felvarrják a gyöngyöket a ruhadarabokra. Engem foglalkoztat, hogy mit lehet ebből átmenteni a XXI . században. A hagyomány modernizált változata például a kötőbe való bojtok átdolgozott változata. A forma megmaradt, de a funkciót megváltoztattam: nyaklánc lett belőle. A kalotaszegi kötények jellegzetes madárka motívuma adta az ötletet a gyöngyökkel hímezett madárkáimhoz.

fmadar.jpg

- Megmaradt a magyar hagyományoknál.

- Még ez sem igaz teljesen. Például Amerikában jártam szakmai konferencián, ahol az indián gyöngymunkák igen nagy hatást tettek rám.

- Mit adott az amerikai konferencia?

- Megláttam, hogy ők mennyire bátran élnek eleik hagyományaival.  Megerősített abban, hogy fontos megkeresni, hogy miként illeszthető be az adott dolog a korunkba, életünkbe.  Az amerikai utam idején már tanítottam gyöngyfűzést a nagykállói Téka táborokban, ahol sok pesti is megfordult, és szerették volna, hogy ne csak nyáron tanítsam nekik a gyöngyfűzést és a rám jellemző szemléletet. 

 

szegfuszeg.jpg

Illatos ékszer

 

Így alakult meg a Gyöngystúdió, a Magyar Gyöngytársaság, mely 1994-ben Magyar Gyöngy Egyesületté alakult, melynek én voltam az elnöke.

fogl.jpg

-  Ki lehet az egyesület tagja?

- Bárki, aki szeretne többet tudni a gyöngyökről, a gyöngyfűzés hagyományairól, fortélyairól, anyagairól. Az egyetlen olyan hazai szervezet, mely kizárólag a gyöngyöt használja alapanyagként népművészeti viseletkiegészítők és modern ékszerek készítéséhez is.

 

karkoto.jpg

- Miből áll az egyesület tevékenysége?

- Szakmailag összefog, miközben inspiráljuk egymást. Vetítéseket, előadásokat kezdtünk tartani.  Az, hogy egyesületként lettünk bejegyezve lehetővé tette, hogy pályázatokon induljunk.  Táborokat tartottunk, kiállításokat szerveztünk például a Sárközbe. Remek programok voltak. A Reneszánsz Évben 12 helyszínre jutott el Gyöngyök reneszánsza című kiállításunk anyaga.  Az egyesület ma is aktív. Az elnökséget átadtam, de a kéthetente tartott összejöveteleken igyekszem ott lenni.

-  Az Ön alkotásai között sem csak újrafűzött hagyományos ékszerek vannak.

-   Igen, ez így van.  Portékáimat korunk viseleteihez tervezem, hagyományos és modern stílusban is dolgozom. Örömmel készítem néptáncegyüttesek ékszereit a megfelelő tájegység hagyományai szerint.  Ösztönösen törekszem az egyediségre, mindig is érdekeltek az újszerű megoldások.  Egy példa: az a tarka színvilág, ami a hagyományos sárközi nyakékek jellemzője, és népviseletük harmonikus kiegészítője, a mai viseletünkhöz nem igazán passzol.  Ezért készítek olyan ékszereket is, melyek teljes egészében a hagyományos módon készülnek, de színeiken radikálisan változtattam. Ilyen például a fekete- fehér színösszeállítású sárközi nyaksi. 

nyaksi_menyasszonyi_faxx.jpg

Menyasszonyi nyaksi

A magyar hagyományok adják számomra a kiinduló pontot, az alapot, igyekszem kiaknázni azt, ami megkülönböztet minket másoktól. Törekszem mai életünkbe vonni azt, amit lehet.

nyaksi_fa_xx_1.jpg

Nyaksi ... és ez is

 

ő elvitte Dániába:

feherannadan.jpg

 

- Melyek a legkedveltebb portékái?

- Erre legfeljebb kategóriákat tudnék mondani, ugyanis nem szériában gyártom a termékeimet.  A kihívásokat szeretem, nem könnyen viselem a monoton másolást, úgyhogy kerülöm is.  Népszerűek a fülbevalók, medálok, a nyakláncoknak is. Vannak bizonyos specialitásaim, ilyen például a lázsiás.

-  Ez mit takar?

- Egyfajta hagyományos női nyakék, melyen ezüstpénz, gyakran a forgalomból már kivont pénzérmék csüngenek. Hazánkban  a bajai ötvösök készítették. Legtovább és legdíszesebben a délszláv népviseletekben volt jelen ez az ékszer.  Ott még a huszadik században is készült lázsiás.  A csipkézett, vésett ezüstlemezt gyakran színes kövekkel ékesítették.   Akár több sort is fölvettek egyszerre, ha volt.  Ilyen lázsiásokat készítek én is, ez is egy különlegességem.

lazsias.jpg

- Vannak Önnél egészen modern portékák is.

- Szerintem egy lázsiás is modern, ha a használhatóságot, hordhatóságot értjük alatta. De valóban más jellegűek a békácska figuráim. A mézeskalács szívek alapján készülő gyöngyös szív medáljaim ( 12 -féle a 12 hónapnak megfelelően) is új funkciót kaptak.

12ho.jpg

 

 

- Milyen alapanyaggal dolgozik?

- Mivel ékszereimben ötvözöm a régi és új stílusokat, a különféle gyöngyökkel dolgozom, de alapvetően színtartó cseh üveggyöngyöt használok. Gisztl Anna divatbemutatóihoz évekig terveztem ékszereket.

- Az előbb üdvözölte Önt egy volt tanítványa. Melyik korosztályt tanítja?

- Legszívesebben felnőttekkel foglalkozom, de gyermekfoglalkozásokat is tartok. például itt, a Nyitott Műhelyben is.

- Hogyan tanít?

- Csoportjaimban személyre szabottan vezetem a tanítványaimat, gyakorlatilag egyénre szabottan dolgozom mindenkivel.

- Hol találkozhatunk Önnel?

- Haladok a korral. Első lépésként létrehoztam a facebookon a Virtuális Gyöngymúzeum oldalt, és a Gyöngyimádók Társaságát – itt az érdeklődők feltehetik alkotásaikat, tanácsokat kérhetnek, ötleteket gyűjthetnek.

himzettnemez.jpg

Hímzett nemez fülbevalók

A nagyobb országos rendezvényeken rendre jelen vagyok a portékáimmal. Budapesten a Nyitott Műhelyben rendszeresen alkotok, a Paloma Művészudvarban is megtalálnak a gyöngyök kedvelői.

- Mik a tervei, álmai?

- Szeretnék egy gyöngymúzeumot, vagy ha ez túl nagy álom, legalább  állandó gyöngyszemgyűjteményt, mivel az üveg mint anyag is vonzó és inspiráló.

 beka.jpg

gyöngyös békák

 Tánczos Erzsébet írása

 

Az első kép forrása: http://www.dunatiszakozi.hu/feheranna.html

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr858835970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása