Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Május 15. Zsófia napja: "Pongrác, Szervác, Bonifác, Zsófia is lehet gyász!"

2016. május 14. - netfolk

 

cser.jpg A májusi fagyosszentek alatt első sorban  Pongrác,Szervác és  Bonifác,   közéjük  sorolható még Orbán (május 25.), sőt az  Ipoly mentén a néphagyomány Zsófia-naptól (május 15.) is fagyot várt. "Pongrác, Szervác, Bonifác, Zsófia is lehet gyász!" -  utal erre a mondás, s erre a napra hideg szelet és esőt jósol a népi megfigyelés.


A májusi fagy igen gyakran egy esztendő termését tehette tönkre, akár országos csapás is lehetett, így érthető, hogy a földműveléssel foglalkozók külön figyelemmel fordultak a jelenség felé. A kalendáriumok bölcsei ezért az alábbi tanácsot adták a gazdáknak: "Szervác, Pongrác, Bonifác, mind a fagyos szentök, hogy a szőlő el ne fagyjon, füstöljenek kendtök!"

 fagy-004.jpg

A képen elfagyott cseresznye  látható.

Bár lehűlés máskor is előfordul, a zsenge növényzet ilyenkor sínyli meg legjobban a fagyot.

A várható májusi fagyok miatt a kényesebb növények palántáit csak a fagyosszentek után ültették ki a szabadba.

Zsófia napján a  medgyesi szlovákoknál, vetik a kendert és a lent.

Szent Zsófia és három leánya legendája
 május 15- hez kapcsolódik



zsof.jpg

 

Zsófiának még a neve is – amely bölcsességet jelent – gyanakvásra ad okot, akárcsak lányaié: Fides azaz Hit , Spes magyarul Remény , Charitas azaz Szeretet. Vagyis a Bölcsesség leánya a Hit, a Remény, és a Szeretet.   Történetük a középkori folklór talajából sarjadzott, az évszázadok során azonban  egyre kerekebbé vált. Alakjuk, nevük révén szimbolikussá lett, és a hittudomány pártfogóiként tisztelték őket. A legenda sosem konkrét történet, hanem a tanító történet.

Szent Zsófia  nevéhez méltó bölcsességgel  nevelte a lányokat.  Rómában telepedtek le, ahol a keresztény  Zsófia intenzív térítő tevékenységet folytatott.

 Ez éppen Publius Aelius   Hadrianus uralkodása idejében történt, aki a keresztényekkel nem bánt kesztyűs kézzel.  A népek fel is jelentették Zsófiát és lányait kereszténységük miatt, a császárt azonban szépségük megbabonázta, s úgymond leányaivá akarta őket fogadni. Ők azonban nem éltek a lehetőséggel.  A lányokat válogatott kínzásoknak vetették alá, melyeket túléltek. Végül lefejezték őket, majd édesanyjukat is.

zso.jpg

 A legenda erkölcsi tanulsága, hogy   miután négyüket legyilkoltatta, Hadrianus teljesen  elerőtlenedett, és belátta ,hogy igazságtalanságot követett el.

 

Boldog névnapot Zsófia!

 

Tánczos Erzsébet írása

Forrás:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Cseresznye

 http://mandarchiv.hu/cikk/464/Szent_Zsofia_egy_kozepkori_oltarkepen

http://www.kavas.hu/esemeny/kultura/479-majus-15-zsofia-szonja-napja.html

https://christianorthodox.wordpress.com/2009/09/20/martyr-sophia-and-her-three-daughters/

https://pemptousia.com/2013/09/saint-sophia-and-her-3-martyr-daughters-faith-hope-and-love-17-september/

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr658716844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása