Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Március 9.: Amilyen a Franci napja, olyan lesz egész hónapja

2016. március 07. - netfolk

romai_szent_franciska_szerzetesno.jpg

Azt tartják az öregek Magyarország egyes vidékein, hogy a Franciska napi időjárás meghatározza az egész hónap időjárását.  Amilyen idő van ezen a napon, olyan idő várható hónap végéig.

 

Római Szent Franciska:

A kis Francit előkelő római családba hozta a gólya 1384-ben.  Korán, a maga örömére  tanult olvasni meg; kedvencei a szentek élete és Dante Isteni színjátéka volt - nem átlagos olvasmányok egy kislánynak.

 A városrész, amelyben Franciska gyermekkorát töltötte, a kódexmásolók negyede volt, így a leány nagyon korán, már hatévesen megtanult olvasni. Kedvenc olvasmányai közé tartozott a zsolozsmáskönyv s a szentek élete, ezért nemsokára már élethivatásnak érezte a vértanúk vagy szüzek példájának követését.

Legmerészebb tervei között szerepelt, hogy szűz vértanú legyen, ennél szerencséjére többet adott neki az élet, bár nehézségei bőven voltak. 

 11 évesen engedélyt kapott arra, hogy próbaidőre gyakorolja a vezeklés néhány formáját.  Az önsanyargatásnak azonban külső jelei is lettek. A szülei nem örültek ennek, ezért édesapja tizenhárom évesen férjhez  adta Lorenzo de Ponzianihoz az eleinte igencsak tiltakozó kislányt

Negyven évi házassága  szerettteli és harmonikus volt, s Franciska a  keresztény feleség és édesanya  mintája  lett. Házasságukból hat gyermek született, közülük hárman csecsemőkorban, ketten hatévesen meghaltak, egy élte túl szüleit.

Egyik nap sógornője, Vanozza rajtakapta Franciskát azon, ahogy keservesen zokog. A fiatalasszony bevallotta, hogy szíve legszebb vágya volt, hogy apáca lehessen, de reményei meghiúsultak, mire Vanozza is elárulta, hogy szintén Istennek akarta szentelni életét. A két fiatalasszony így gyorsan barátságot kötött, s úgy döntöttek, hogy közös szabályok szerint tökéletes életre törekszenek.

Egyszerű ruhákban jártak, látogatták a római szegényeket, s ezt egyikük férje sem ellenezte.

 Férje egy háborúban súlyosan megsérült; Franciska kitartó ápolásának köszönhetően épült fel. Néhány év múlva ellenséges csapatok törtek be házukba, egyetlen élve maradt fiát túszként elrabolták, a család házát felgyújtották, és amit  mozdítani lehetett, azt elvitték. Férje egy  újabb háborúból  újabb sebesülésekkel tért vissza.

Franciska a kifosztott ház épen maradt részében kórházat rendezett be, és a sebesültek és betegek ápolásával foglalkozott.

A  hasonló  lelkületű asszonyokat és özvegyeket társulatba gyűjtötte,  megalapította a bencés harmadrendet, az obláták társulatát. A tagok Szent Benedek szabályai szerint, de fogadalomtétel nélkül éltek, s karitatív szolgálatokat végeztek. Franciska kolostort is alapított nekik.

Férjét haláláig ápolta, s csak  özvegyként  lépett be az általa alapított kolostorba, ott halt meg .  1440 március 9-én. Halála előtt utolsó szavai ezek voltak: „Nyitva áll az ég! Az angyalok szállnak alá, s a főangyal, aki bevégezte művét, előttem áll, és hív, hogy kövessem őt!”

 

 Tánczos Erzsébet

 

http://ujhajtas.net.ua/new/index.php?option=com_content&view=article&id=106:romai-szent-franciska&catid=10:2011-2-szam-xvi-evfolyam

http://hivatastisztazas.blogspot.hu/2013/03/szent-franciska-turelme-es-szeretete.ht

 http://www.adorans.hu/node/2807

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr398451868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása