Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

A Kossuth-kultusz ceglédi hagyománya a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékén a 20. elem a

2015. július 19. - netfolk

 

 cegleditoborzas.jpg

 

Kossuth úgy hozzá tartozik a ceglédiek életéhez és identitásához, mint borsóhoz a héja, fa törzséhez az ága. A Kossuth-kultusz hagyománya  él és virul az egész országban s a  határon túli magyar közösségekben is -mégis, jelentősége Cegléden igazán különleges. Cegléd nem lenne az ami Kossuth nélkül.

 cegled-2.jpg

 KOSSUTH CEGLÉDEN - történelem, jelen és jövő:

 A Kossuth-kultusz   Cegléden.

E  kultusz  1848. szeptember 24-éhez, Kossuth ceglédi toborzóbeszédjének kötődik,  ez a kezdőpont.

kossuth_kultusz.jpg

Éppen elkezdték  érezni  a  polgári szabadságot, a jogegyenlőséget, a nemzeti önállóságot az emberek-   mikor  Kossuth Lajos nevéhez, a fenti vívmányok egyik atyja Ceglédre érkezett , hogy a  fent említett  jogok megvédésére buzdítsa  a jó ceglédieket.

300px-kollarz_kossuth_cegleden_1848.JPG

„Hozzád jövék el, derék magyar nép. Elárult hazám reménye, vára, oszlopa”
Franz Kollarz: Kossuth Lajos Cegléden

Az 1848-as ceglédi beszéd ábrázolása  is kedvelt képzőművészeti téma.

Bár a Kossuth-beszédet nem írta le senki, sajnos nem maradt fenn, azért a   nap részleteit mondhatni percre pontosan ismerjük,.

 Ismert a szakács neve, aki ebédet főzött  Kossuthnak. A Kossuth Múzeumban között volt egy kulacs, amelyből a céglédiek állítása szerint  Kossuth ivott,  s a  Kossuth Múzeumban őrizték a híres  asztalt is, amelyre felállva  Kossuth  előadta szónoklatát.

erk.jpg

Kossuth-erkély

Két történet is  fennmaradt   a Cegléden időző Kossuthról; az egyik szerint a nők is  beálltak katonának , a  másik egy anyáról szól, aki arra kérte Kossuthot, hogy csókolja meg a hozzá felemelt gyermeket.

 

 

A hagyomány folytatódott...

  Az emlékezetes nap után sem feledték Kossuthot Cegléden. Sőt, 1867-ben a város díszpolgárává választották. Hívei  levelezésben álltak leveleztek. Ez  1877-ben  ceglédi 100-as küldöttség látogatásában érte el egyik csúcspontját.

 Cegléden  január 24-én a híres látogatásra emlékeznek, de megemlékeztek Kossuth halálának évfordulójáról, névnapjáról is,Kossuth-szobor felállításával, Kossuth Múzeum megalapításával, s számos intézmény és közterület  Kossuthról való elnevezésével tartják fenn a kultuszt.

 

A FILM EZT MUTATJA BE:

A Kossuth-kultusz ceglédi hagyományának  táplálója a Turini Százas Küldöttség Múzeumbaráti Kör. Ők annak a ceglédi 100-as küldöttségnek az utódai, amely 1877. január 24-én tisztelgő látogatást tett a Torinóban élő Kossuth Lajosnál.

A ceglédi 100-as küldöttség története 1876 óta tart.

A kezdetek: Cegléd  országgyűlési képviselője meghalt, így időközi választást írtak ki. S a fordulat: a ceglédiek az emigrációban élő Kossuth Lajosra szavaztak. Erről értesítették magát Kossuthot, aki azonban nem fogadta el a tisztséget.

A ceglédi választási bizottság az ötletről – mely szerint Kossuthnak személyesen adják majd át a város mandátumát – nem  tett le le.

A szervezők jelképnek szánták a 100-as számot, de még ennél is többen indultak el Ceglédről, nem is szólva a hozzájuk csatlakozókról. Budapesten szimpátiával fogadták őket, de a fővárosi rendőrség megalázó eljárásnak vetette alá a ceglédieket .

 1877. január 24-én érkeztek Kossuth Lajos házához.

Kossuth, bár  szerette volna  elkerülni a találkozást, nem volt rá esélye az elszánt ceglédiekkel szemben.

  Az esemény végül igen jól sült el, sőt,  egész életre szóló élményt jelentett minden résztvevőnek.

Kossuth beszéddel üdvözölte a ceglédieket, akiknek még  személyes érzéseiről is szólt. Kossuth megmutatta a házát, megkínálta őket saját borával és elbeszélgetett velük.

  Közösen elénekelték a Himnuszt, a Kossuth-nótát, emlékként   a kertben gyűjtött ágat, levelet tűzték a kalapjuk mellé; Bartha Ferenc polgármester gyökeres szőlővesszőt kért Kossuth kertjéből.

A látogatás célját a küldöttség szónoka, Dobos János fogalmazta meg : „… mi eljöttünk, hogy arcodat lássuk még egyszer, hogy megmondjuk neked, hogy mi téged szeretünk.”

A küldöttségben  egy asszony is utazott: Nyujtó Jánosné.

A TALÁLKOZÁS UTÁN:

Két, első viláhgháborús évtől eltekintve  1949-ig tarthatták meg a jeles évfordulót az  utazók  utódai. 1973-ban  szervezték újjá a közösséget,úgy hogy  az új alapszabály szerint a leszármazottakon kívül minden, a Kossuth érdeklődő ember beléphetett a közösségbe. Így alakult meg a Turini Százas Küldöttség Múzeumbaráti Kör.

 

Kossuth nevét őrzi a botanika (Kossuth szőlő, Kossuth körte, Kossuth csillag, kossuthka),

kossuthka.jpg

A képen kossuthka látható - nem tudom miért őrzi Kossuth nevét, de biztos van konkrét oka

 

Több mozgósító dal (mondjuk  a Kossuth-nóta), a divat (Kossuth-szakáll, Kossuth-kalap), a gasztronómia (Kossuth szelet, Kossuth kedvence, Kossuth rostélyos), a numizmatika (Kossuth bankó, Kossuth-díj), a népnyelv (kosutozás = közéleti beszélgetés, Kossuth-kutya = Kossuth híve), a csillagászat (Kossuth kisbolygó), a hírközlés (Kossuth Rádió).

Kossuth mondataiból szállóigék  is lettek  - Magyarországot a poklok kapui sem döntik meg; a nemzet ipar nélkül félkarú óriás;Széchenyi István a legnagyobb magyar... Nevéhez állandó jelzők társulnak : Kossuth apánk, a turini remete, a magyarok Mózese, Isten második fia, a magyarok megváltója, a nagy hazafi,a magyar nemzet Messiása.)

 

 

Tánczos Erzsébet

Forrás:

http://nol.hu/archivum/archiv-487039-287144

https://dea.lib.unideb.hu/dea/handle/2437/213350

http://www.kossuthmuzeum.com/

https://hu.wikipedia.org/wiki/Cegl%C3%A9d

http://cegledipanorama.hu/index.php/hirek/helyi/3981-szellemi-kultur%C3%A1lis-%C3%B6r%C3%B6ks%C3%A9g-a-kossuth-kultusz.html

http://www.szellemiorokseg.hu/index0.php?name=0_kossuth_kultusz

http://www.cegledinfo.hu/index.php?t=24&id=4593

 

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr747639754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Reznák Erzsébet 2015.07.23. 13:09:06

Kedves netfolk! Kérlek, hogy légy szíves helyesbítsd a Kossuth-kultusz ceglédi hagyományának UNESCO-listára kerüléséről szóló cikk szerzőjének NEVÉT. A szöveg ugyanis kísértetiesen emlékeztet az én szavaimra, ha "Tánczos Erzsébet" létezik, ő is ezeket használta fel vagy másolta az általam összeállított dokumentációból... Üdvözlettel: Reznák Erzsébet, a ceglédi Kossuth Múzeum igazgatója
süti beállítások módosítása