Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

A Míves Tojás Múzeum egész évben várja a látogatókat

2015. június 22. - netfolk

 


"Ahogyan a népdalokat gyűjtötték Kodály, Bartók és a többiek, és az utolsó pillanatban megmentették azokat, úgy menti meg ez a múzeum is a népművészetnek ezeket a törékeny, sokszínű, ősi motívumokat megőrző ereklyéit”- találjuk a Míves Tojás Múzeum vendégkönyvében a bejegyzést.

unnamed_3.jpg

Hagyományos hímes tojások Bukovinából -  Zsók Domokosné munkái, 1900 körül készültek

 

A Míves Tojás Múzeum hazánk első és Európában is ritkaságnak számító, csak díszített tojásokat bemutató állandó kiállítása. A gyűjtemény a meseszép Zengő lábánál fekvő Zengővárkonyban, egy hajdani pajtában bújik meg – harmonikusan illeszkedve a festői környezetbe.  

1_kompr.jpg

A Míves Tojás Múzeum látképe

- Nienhaus Rózsát, a múzeum megálmodóját és tulajdonosát  a kezdetekről faggattam.

unnamed_4.jpg

A képen Nienhaus Rózsa és Bércziné Szendrő Csilla, Népművészet Mestere látható.

- Nem túlzás, ha azt mondom: a Míves Tojás Múzeum egy álom eredménye, hiszen 1998 húsvét hajnalán én, aki jóformán sosem emlékszem az álmaimra, azt álmodtam, hogy összegyűjtött hímes tojásaimat egy takaros parasztházban közszemlére tettem, és minden arra járónak boldogan mutogattam. Ez számomra jel volt. Az álom megmutatta, hogy mit kell tennem. A múzeum alapításának gondolatát a hivatali intézmény mértéktartóan fogadta, ám amikor gyűjteményem jelentősebb darabjait vaskos fotóalbum segítségével bemutattam és elnyertem Dr. Györgyi Erzsébet – a tojáshímzés népi hagyományaival is foglalkozó - főmuzeológus támogató véleményét, 1999-ben megkaptam az ideiglenes, majd később a végleges múzeumi működési engedélyt. Mivel első gondolatra nem tűnt egyértelműnek, meggondolás tárgyát képezte, hogy a díszített tojásoknál mit tekintsünk muzeális értéknek. Funkciójuk – nem tartós használati tárgyak – és sérülékenységük okán nem lehet kizárólagosan keletkezésük korát értékelni, sokkal inkább a rajtuk megjelenített, népi hagyományokat őrző és közvetítő mintakincset, színező anyagokat és díszítő módszereket.

unnamed_6.jpg Vendégváró Múzeum

 -   Múzeumot alapítani nagy vállalkozás, hímes tojás múzeum pedig hazánkban nincs is még egy. Miért pont a hímesek ragadták meg ennyire? Ön is tojásdíszítő?

-  Nem, a Münsteri Egyetemen tanítottam biomatematkát. Szenvedélyes gyűjtő vagyok. Egész életemben nagyon sok mindent gyűjtöttem. A kézimunka különlegessége pedig mindig megérint. Már felnőtt fejjel láttam egy csodálatos faragott fatojást egy orosz kolostorban, ami igen nagy hatást tett rám. Eszembe jutottak gyerekkorom tanyán töltött húsvétjai, a húsvéti szokások, a tojásírás, -ajándékozás emlékei, és ez elindított bennem valamit, ami miatt elkezdtem a hímeseket gyűjteni.

- Mi lehetett ez az indíttatás?

- Azt hiszem a szépség látványa, a színek, minták harmóniája, de leginkább annak csodálata, hogy mindez a határtalan emberi fantázia és az ügyes kezek ötvözeteként jön létre, a tojás, egy végtelen és mégis véges nagyságú felületén.

-  Hogyan alakította ki a múzeumot?

-   Az álmom után azonnal nekifogtam a megfelelő hely keresésének a múzeum számára. A férjem az első pillanattól kezdve társam és támogatóm ebben a misszióban, s idővel szakemberekből, zengővárkonyi emberekből s a hímesek szerelmeseiből létre jött egy, a múzeum ügyét támogató, segítő lelkes csapat.

2000 Virágvasárnapján nyitottunk. „ Álomszép szülötte egy szép álomnak” – címmel közölt tudósítást a megnyitó után az egyik országos folyóirat munkatársa. A hajdani romos, düledező istállóban megláttam a múzeumot - ehhez nagy adag képzelőerő kellett, ezt a korabeli fényképek is tanúsítják. Valahogy nekem mégis sikerült a düledező pajtába belelátni, és meg is valósítani a múzeumot. Szerencsére akkor már megvolt a lelkes „csapat” szakemberekből, mesterekből, akik segítettek az építészeti terveket elkészíteni, megvalósítani, a gyűjteményt feldolgozni, a múzeumot berendezni.

4_4.jpg

A kép a múzeum megnyitóján készült - Nienhaus Rózsa múzeumigazgató jelképesen  átadja a múzeum kulcsát Töttös Sándor Népművészet Mesterének

S valóban, ma a fehérre meszelt parasztház bejárata mellett muskátlik virítanak, gyermekeknek játszóhely az udvaron ,a vén diófa árnyékában asztalok, padok, a kézműves foglalkozások egy részét is itt tarthatjuk. Békés, nyugodt már a megérkezés is.

unnamed_5.jpg

 Gyerekek csapata  a múzeum udvarán

- S a múzeum? Arról így vallott az egyik vendég: „Ennyi gyönyörűséget ilyen kis helyen ritkán lát az ember”.

-   Kicsi az alapterület, de ennek előnye van: meghitt teret akartam, s sikerült is megteremteni. A tojások a méretük miatt sem igénylik a nagy teret, szépségük jobban érvényesül intim közelségben. - jelenleg 2230 díszített tojás szerepel a vitrinekben.

 vitrinr_szlet_kompr.jpg

Vitrinrészlet a múzeumból

-  A teljes gyűjteményt kiállították?

-  Közel sem, a fióktárolókban még további mintegy 1400 tojás található.

-   Honnan származik ennyi tojás?

-   22 ország 61 tájegységéből 180 ismert és még több név szerint nem ismert alkotó műveit tartalmazza a gyűjteményem. A kiállítás gerincét a kárpát-medencei gyűjtemény adja, de vannak itt tojások Lengyelországból, Németországból, sőt, Kínából, Peruból és Indonéziából is. Több mint 40 féle változatát láthatjuk a különböző díszítő módszereknek.

-   Az összes tojást Ön gyűjtötte?

-  Mint mondottam, az oroszországi faragott tojás-élmény után elkezdtem gyűjteni a tojásokat. Felkerestem tojásdíszítőket, látogattam a Húsvét előtti vásárokat. A gyűjtemény ugrásszerű gyarapodásában a véletlennek is szerepe van.

- Miben áll ez?

- Életemben egyetlen egyszer vásároltam amolyan „gyűjtők újságját”, és mit láttam benne? E. Polak bécsi gyűjtő hímes tojás gyűjteményét hamarosan árverezik az örökösök. Újabb véletlen - a lakóhelyemtől nem is nagyon távol, mintegy 500 km-re, Bayreuthban volt az árverés. A férjemmel odautaztunk, és igen, akkor nagyon sok szépséges, számos külországból származó tojással gazdagítottam a gyűjteményt.

unnamed_7.jpg

Díszített tojások Indonéziából

-  Mióta léteznek díszített tojások?

-   Igen régóta, de a régi korok tojásdíszítéséről töredékes leleteink vannak csupán. Például a Móra Ferenc ásatásai során előkerült avar kori tojástöredékek. Azt is tudjuk, hogy a díszítményeknek funkciójuk, szimbolikus jelentésük volt.

unnamed_8.jpg

Hagyományos hímes tojások és kortárs példányok

- Manapság a hímes tojás jobbára csak a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódik. Ezek mintái is valamilyen jelentést hordoznak?

- Igen, a magyar néphagyományban ez így van. Vegyük például, az utóbbi időben szerencsére egyre ismertebbé váló gyimesi csángó tojáshímeket. Ezek a viaszolt tojások hajdanán üzeneteket közvetítettek a rájuk írt minták által. A minták jelentése mára szinte elveszett, de hajdanán mindenki ismerte, hogy mit jelentenek. Fontos volt, hogy ki kinek milyen mintával díszített tojást adott (ajándékozott). A lányok a hímes tojással üzentek a fiúknak.

A tojásírás ideje is meg volt szabva, s a legtöbb vidéken nagypéntek volt a tojáshímzés napja. A hiedelem szerint a nagypénteken főzött és írott tojás nem romlik meg.

- Vannak modern tojások is?

- Ma már a tojásírók többsége a húsvéti ünnepkörtől függetlenül is alkot. Jelentéstartalom nélküli, részben hagyományos mintaelemeket is tartalmazó egyéni kompozíciókkal díszítik a tojásokat.

A kortárs példányok között felbukkannak virtuóz próbálkozások is. Ilyenek például az áttört tojások, melyek a technikai bravúr mellett hordozhatnak klasszikus értéket is.

Egy német csellista – egyben az áttört tojások művészi alkotója - kérésemre a magyar Himnusz kottájának és szövegének első sorát alakította ki egy strucctojáson.

-Ön szívesen nyilatkozik a múzeum munkájáról, mindennapjairól is.

- Valóban. A Míves Tojás Múzeum alapvető, hosszútávú célkitűzése a gyűjtés, a tojásdíszítés, mint hagyomány megőrzése, valamint otthont adni a díszített tojásoknak, azokat országonként, tájegységenként, díszítő módszerenként és alkotónként rendszerezve bemutatni. Nem utolsó sorban teret adni a tojásdíszítők ismertségének növeléséhez.

- Mit jelent az, hogy teret adni?

- Biztatást adni, lehetőséget teremteni az alkotóknak és az alkotni vágyó látogatóknak is a további munkára. Jó érzés, hogy van olyan tojáshímző, aki a múzeum kiállított anyagának láttán határozta el, hogy ő is megtanulja a tojáshímzést. A felnőtt szakmabelieknek továbbképzéseket tartunk évente, a Kultúrális Örökség Napi programok keretében. Teret adunk a gyerekeknek, például a húsvét előtti héten versenyezhetnek tojásdíszítésben. A „Hímes tojás szeretteinknek” programunk mindig a nagyhéten van, reggeltől estig írhatják az érdeklődők a tojásaikat szakértők segítségével.

unnamed_9.jpg

Készül a hímes tojás szeretteinknek

 

Ez is igen fontos rendezvény, hiszen az ünnep csak akkor jön el a szívünkbe, ha teszünk érte. A cselekvő részvétel fontos az emberek életében, és a múzeum programjában is nagy szerepe van.

Igaz, hogy programokban leggazdagabb a húsvét időszaka. De egész évben nyitva vagyunk, rendezvényeket is tartunk, és részt veszünk olyan neves eseményeken, mint például a Múzeumok Majálisa. Utóbbi dupla jubileum idén, hiszen a 20. Múzeumok Majálisát, és a 15 éves Míves Tojás Múzeum Majálison való 15. részvételének évfordulóját is ünnepeljük.

- Hogyan vesznek részt az efféle rendezvényeken – a múzeumot mégsem lehet átköltöztetni.

- Azt nem is szeretném, de bemutatunk szép és különleges tojásokat. Különféle foglalkozásokat tartunk kicsiknek, nagyobbaknak, de még a felnőttek sem unatkoznak, ha meglátogatják kiállításunkat. Amellett, hogy tojásírás vagy karcolás bemutatókat tartunk, ki is lehet próbálni a díszítő módszereket. Az egészen kicsik papírra színezhetnek, a nagyobbak memóriajátékot játszhatnak a tojások hagyományos motívumaival. Ezt a társasjátékot meg is lehet vásárolni, otthon is lehet játszani. A játékosok hatalmas táblán hímes tojás képekkel a sudoku elvén játszva ismerkedhetnek a hagyományos hímes tojás mintákkal és azok elnevezéseivel.

unnamed_10.jpg

Logikai játék hímes tojás motívumokkal

Kevesebb vagy több négyzettel, azaz egyszerűbb, vagy bonyolultabb fokon lehet próbálkozni. Ez nem is olyan könnyű ám!

Programjaink közül szeretném kiemelni az időszakos kamara kiállítások szervezését, illetve azok szervezésében való részvételünket. A Múzeum – gyűjteményem e célra elkülönített anyagával – évente több alkalommal vesz részt országszerte, sőt esetenként külföldön is ilyen kiállításokon, melyek száma a 15 év alatt már meghaladta a 90-et. Ezeken a látogatók további ezrei találkozhatnak a "törékeny varázslatok"-kal, és ezáltal a tojásdíszítők nevei is ismertté váltak az országban. Kezdeményezésünk hatására ma már egyre több a részvételünk nélküli, saját szervezésű kiállítások száma.

unnamed_11.jpg

Időszakos kiállítás a Móra Ferenc Megyei Múzeumban, 2010-ben

- Mindezek alapján érthető, hogy a közel nyolcéves Míves Tojás Gyűjtemény lett 2007 Vendégbarát Múzeuma.

- Az országos jelentőségű kulturális intézmény kategóriában a legtöbb szavazat a Míves Tojás Gyűjteményre érkezett. Jóleső meglepetéssel vettem a Múzeumok Majálisán a hírt, hogy megnyertük a Vendégbarát Múzeum pályázat első díját, mert ezzel a közönség jutalmazta az intézményt.

 A múzeum minden elnyert díja, elismertsége többet jelent a én személyes örömömnél. Nemcsak a magam munkája, megszállottsága kap ilyenkor visszajelzést, hogy érdemes továbbra is ezeket a törékeny varázslatokat bemutatni és újabb alkotások létrehozását szorgalmazni, hanem egy közösség boldogsága is, azoknak az embereknek is megerősítés, akik a múzeum köré csoportosultak és szívükön viselik a múzeum ügyét.

Szerénytelenség nélkül állíthatom, hogy a Míves Tojás Gyűjtemény munkája is, és az időszakos kiállítások szervezése is benne van abban, hogy az utóbbi években megnőtt az érdeklődés a hímes tojások iránt.

Igyekszünk a hímesek szépségét és különlegességét – Molnár Viktor szavaival: „... a népélet szerény ibolyáját ...” (Molnár Viktor: Húsvéti Tojásokról, 1890) -sokakkal megismertetni. Múzeumunk honlapja nyolc nyelven tájékoztatja az érdeklődőket, s azt sugallja, hogy érdemes eljönni, megnézni a gyűjteményt. Szeretettel, barátsággal várjuk a látogatókat egész évben.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr957564218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mark145 2017.05.05. 09:25:23

Felejthetetlen élményben volt részünk..köszönjük. ? :)
süti beállítások módosítása