Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Rábaközi hímzés

2015. május 28. - netfolk

 

 rabakozi_himzes-002_1558641_6335_n.jpg

A Rábaköz a Rába és a Rábca folyó között fekvő terület. Korán kifejlődött paraszti polgárosulása sajátos eredmény, hogy  mezővárosi közösségei  sokáig fenntartották  viseletüket, nevezetessé váltak hímzéseik, például a rábaközi keresztszemes  vagy a höveji hímzés. Nevezetes központi települései: Kapuvár és Csorna

 

Rábaközi hímzés az összefoglaló megnevezése a vidék régi dunántúli hímzések stíluscsoportjába tartozó vászonhímzéseinek. A kézimunkák szőr–pamut hímzéssel készültek, amit növényi festékkel színeztek.

Kedvelték a kazettás szerkezetet, az életfa motívumot, a virágokat, a növényi indákat és a madarakat. A Rábaköz a Rába és a Rábca folyó között fekvő terület. Korán kifejlődött paraszti polgárosulása sajátos eredmény, hogy  mezővárosi közösségei  sokáig fenntartották  viseletüket, nevezetessé váltak hímzéseik, például a rábaközi keresztszemes  vagy a höveji hímzés. Nevezetes központi települései: Kapuvár és Csorna

 rabakozi_himzes-001_1558640_6382_n.jpg

A rábaközi hímzés jellegzetessége, a szimmetrikusság. A középen elhelyezett vázából vagy a kosárból nő ki a kisebb nagyobb virágminta. A motívumok elhelyezése a reneszánsz díszítési mód kompozíciós megoldásaira emlékeztet.

A rábaközi mintákon a törökös jelleg is megfigyelhető a gránátalma, a szegfű és a karélyos levelek megformálásában.

 Régen kendervászon vagy lenvászonra dolgoztak  pamuttal vagy szőrrel.

rabakozi_himzes-006_1558645_5418_n.jpg

Párnavég, makkos-virágos rozettákkal hímezve (Csorna, Győr-Sopron m., 19. sz. első fele) Bp. Néprajzi Múzeum

Színei a  piros, kék, fakó rózsaszín, bordó.

rabakozi_himzes-003_1558642_8636_n.jpg

Ritkán két színt alkalmaz együtt: bordó-fekete, kék- fekete. Gyapjúval való hímzésnél piros, bordó, kék, barna, zöld, sárga együtt is alkalmazható.

 A szabadrajzú lepedők , lapos-, hamis lapos- és száröltéssel igen régen készülhettek.

 

Rábaközi hímzés öltései:

Rábaközi hímzés

Később helyüket a szőttes lepedők és a szálánvarrott párnák foglalták el.

rabakozi_himzes-005_1558644_7636_n.jpg

Motívuma: Motívumkincsük igen változatos: alapjuk ezeknek is a virágtő, esetleg már a virágaira szétesve, mértaniasodva. Jellemző a szegfű, gránátalma, állat - főleg madárfigurák, növényi motívumok, karéjos levelek, kacskaringó, tulipán. Gyakori motívum a kétfejű sas. A minta szerkezete egymás mellé, elhelyezett virágtő vagy magában álló virág, amely fölött össze nem fűzött, más típusú mintasorok találhatóak; tehát a gránátalmasor fölé rozettasor kerülhet.

Alkalmazása: Hagyományosan lepedővég, abrosz, párnavég. Korunkban függöny, falvédő, könyvborító is készül belőle.

 

Rábaközi hímzett párna

 

 

A szálán-varrott, a keresztszemes és a vagdalásos technikák mellett a fehérhímzés egyik fajtáját, a pókozást főként Hövejen művelik. A rábaközi fehér hímzések közül sajátos vonásaival emelkedik ki a höveji hímzés, amelyet a hagyomány szerint egy helybeli leány, Horváth Borbála honosított meg a faluban. Olyan népszerű lett a höveji fehérhímzés, hogy  környékbeli falvak tehetősebb leányainak hímzett kelengyéjét Hövejen hímeztették. A szomszédos Kapuvár népviseletét díszítő hímzések  is Hövejen készültek.

Tánczos Erzsébet

 Forrás:

http://mek.oszk.hu/02100/02115/html/4-810.html

http://qtp.hu/xszemes/mn1.php

Magyar Népművészet 1 Dr. Bátky ZsigmondRábaközi hímzések

 http://rabakozihimzes.blogspot.hu/

http://kony.network.hu/kepek/rabakozi_himzesek/rabakozi_himzes-001

http://nepiiparmuveszet.hu/himzes_db.php

http://koteshorgolas.com/rabakozi-himzes.html

 

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr66955685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kisf 2015.05.29. 08:54:36

Jó kis cikk, de annyit még hozzá tennék, hogy a törökös jelleg, nem a törököktől "átívódott" motívumkincs, hanem az ezen a vidéken élő, mára erősen elmagyarosodott horvátok magukkal hozott motívum kincse. Pontosabban: a horvát nemzetiségek közvetítő szerepéről van szó

netfolk 2015.05.29. 19:59:26

Köszönöm szépen.
süti beállítások módosítása