Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

KICSIPÜNKÖSD - SZENTHÁROMSÁG VASÁRNAPJA

2015. május 28. - netfolk

 

szt3_rubljov_tretyakov.jpg

Szentháromság - székely nevén kicsipünkösd, a pünkösd utáni első vasárnapra esik.

A pápák sokáig nem támogatták, hogy külön ünneppé legyen. Hazánkban a Szentháromság tiszteletét még Könyves Kálmán rendelte el. Érdekes, hogy tőlünk Nyugatra, csak később, 1334-ben vált kötelezővé. A Szentháromság kultusz aranykora a barokk időkben jött el. Ez az egyházművészetben és az egykorú városképen is visszatükröződik: a Szentháromság misztériuma, az istenség misztikus szintézise, teljessége megfelelt a barokk hierarchikus szellemének.

Szentháromság tiszteletére szentelt templomaink már a középkorban föltűnnek, de a XVIII. században, a pestisjárványok idején korjellemzővé válik.

 Íme a budapesti, káposztásmegyeri Szentháromság templom:

kap_1.jpg

Terjedése a nagy pestisjárványoktól való rettegéssel is összefüggött.

A pestisjárványok veszélye idején sok templomot szenteltek Szentháromság tiszteletére. S ezért igen sok magyar faluban Szentháromság vasárnapján tartják a templombúcsút. A Szentháromság-szobrok előtt 20. század elejéig imádkoztak, énekeltek.

Talán nincs is olyan nagyobb város, ahol ne hirdetné emlékoszlop a városiak háláját vagy éppen oltalomkérését a pestis elhárítása miatt. Szentháromság vasárnapján ezeket az emlékműveket kereste föl a polgárság, hogy emlékezzen és oltalomért esedezzen.

szentharomsag_ter_06.jpg

A Szentháromság-szobor a Budai Várban

A Szentháromság ábrázolása

A Szentháromság egyházi ábrázolása sugárzó nappal vagy háromszög istenszemmel kitöltve. Ez a Szentháromság-szimbólum jelent meg a parasztházak háromszög alakú, napsugaras homlokzatain.

A 18. századi katolikus népességű magyar városokban szokás volt Szentháromság-oszlopot, Szentháromság-szobrot állítani. Ezek a település főtéren, vagy a főutcán álló szobrok meghatározzák a települések arculatát.

Forrás:

http://jelesnapok.oszk.hu/prod/unnep/szentharomsag_vasarnap__kicsipunkosd

http://mek.niif.hu/02100/02152/html/07/238.html

http://talita.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=911:a-szentharomsag-abrazolasai&catid=49:kultura&Itemid=72

Az első kép : Andrej Rubljov: Szentháromság-ikon (15. sz. eleje) Moszkva, Tretyakov Képtár

   Tánczos Erzsébet                                                               

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr377498738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Márton Magdolna 2015.05.28. 22:38:32

A Szentháromság tisztelete az egyszerű emberek igyekezete arra, hogy megértsék Isten mindenható voltát. Atya, vagyis a Teremtő. Fiú, aki emberré lett, hogy megmutassa az Atyához vezető utat. Szentlélek - pedig az az erő, fliudum, sugallat, ami az embert fölemeli az anyagból, bepillantást enged a megváltás egébe. Leginkább a művészi alkotások segítenek megérteni, pontosabban megérezni. A reformáció - bár "megtisztította" a vallást az emberi gyarlóságok némely rátapadt részétől -, mégis elvette a sok ártatlan, gyermekien tiszta lélektől ezt a misztériumot. Könyves Kálmán jól tette, hogy ünneppé emelte e napot.
süti beállítások módosítása