Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Megalakult a Tojásdíszítők Egyesülete

2014. augusztus 22. - netfolk

 

tojasegyesulet.jpg

 

2014. augusztus 18-án a hazai tojásosok megalapították a Tojásdíszítők Egyesületét. Az egyesület elnökével, Mosonyi Évával beszélgettem az esemény jelentőségétől.

-Mit nyújthat az egyesület az alkotóknak?

-A népi iparművész tojásdíszítők száma szerencsére évről-évre növekszik. A Tojásdíszítők Egyesülete olyan szervezeti forma kíván lenni, amely tömörít minket, tojásdíszítőket. Az egyesülettel a területi elszigeteltségben élő és alkotó mestereknek saját közösségük alakult. Bízunk benne, hogy az egyéni energiák megtöbbszöröződnek egy jó alkotó közösségben.

-Milyen céljaik vannak?

- A tojásdíszítés hagyományának, technikájának megismertetése, továbbfejlesztése és a hozzá kapcsolódó szokásrendszer kutatása az egyik irány.
Fontos a tojásdíszítők alkotómunkájának segítése, szakmai fejlődésük biztosítása is.
Régen anyáról-leányra öröklődő, a húsvéti készülődés szokásrendszerébe illeszkedő tevékenység volt a tojásdíszítés, amit annak idején nem is kellett tanítani, hanem „belenőttek” a fiatalok. Korunkban a hagyományok már nem így öröklődnek tovább.

-Milyen jelentősége lehet ma a díszített tojásnak?

- A díszített tojás sohasem volt öncélú alkotás, hanem olyan kultikus tárgy, amihez a tojás mellett még számtalan aktivitás kapcsolódott. Ezek a locsolás, mátkatál vivés, és a különféle tojásjátékok, melyek megőrzése éppen olyan fontos, mint a tojásdíszítési technikák megismertetése és átadása, hiszen a húsvéti ünnepkörben ezek az elemek együtt vannak jelen.

- Kiket céloz meg ez a népszerűsítő munka?

-Minden korosztályra figyelünk, de a fiatalok a legfontosabbak. A hagyományaink továbbélésének biztosítása csak az utánpótlás nevelésével, oktatásával, különböző rendezvényeken való részvétellel valósulhat meg.

-Magyar sajátosság a tojásdíszítés?

- Ki kell ábrándítanom, az igazság az, hogy a hímes tojás nem csak a magyaroknál fordul elő. A délszláv területektől egészen a hucul vidékekig szokásban van a tojásdíszítés.
Vannak azonban olyan sajátosságai a Kárpát-medencében díszített tojásoknak, melyek egyedülállóak a világon. Ezért céljaink között szerepel ennek az élő hagyománynak a hungarikummá nyilvánítását elérni.


-A Tojásdíszítők Egyesülete igen méltó módon, a Mesterségek Ünnepén alakult meg. Hányan alapították?

-15 fővel alakultunk meg, a tojásdíszítés különféle területein alkotó mesterek. Elnöknek engem választottak a jelenlévők, elnökségi tag Báling Lászlóné, Aranka és Bereczné Lázár Nóra. Nagy örömünkre és büszkeségünkre a Tojásdíszítők Egyesületének tiszteletbeli tagja Dr. Györgyi Erzsébet néprajzkutató, muzeológus.

-Kiket várnak az egyesületbe és hogyan lehet csatlakozni?

-Szeretnénk, ha tudna az egyesületről minden hazai és határon túli tojásdíszítéssel foglalkozó kézműves. Várjuk tagjaik közé a tojásírókat, karcolókat, patkolókat, s mindenkit, aki díszíti a tojást, de azokat is, akik szeretik és támogatni kívánják ezt a tevékenységet.
Az érdeklődők keressenek bátran, az elérhetőségem: info@csokolada.hu

naturhímes.jpg

 

Tánczos Erzsébet írása

 

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr566626635

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása