Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Jó gyakorlatok a néphagyomány továbbörökítésére - konferencia a Mesterségek Ünnepén

2014. augusztus 19. - netfolk

A Hagyományok Háza és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége a Mesterségek Ünnepéhez kapcsolódva nemzetközi konferenciával indította útjára a Jó gyakorlatok konferenciasorozatot, melynek első része 2014. augusztus 18 –án az Országos Széchényi Könyvtárban  kapott helyet.

100_4224.jpgKilátás az Országos Széchényi Könyvtárból a  Mesterségek Ünnepén

A konferencia megnyitóján Beszprémy Katalin, a Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhely vezetője kiemelte, hogy korunkban veszélybe kerülnek a hagyományos kultúrák. A fiatalok nem ismerik eléggé sem a múltjukat, sem a gyökereiket, miközben a néphagyomány mindennapi gondjaiban, életükben  segítséget  nyújthatna a fiatalabb nemzedék számára. Ilyen például az identitás, szociális integráció, felzárkóztatás, munkanélküliség, vidékfejlesztés problémája.

 Többféle megoldás is  létezik a felvázolt problémák orvoslására, ezek a járható utak – a „ Jó gyakorlatok”. Beszprémy Katalin hangsúlyozta, hogy Európában fontos a szellemi és kézműves néphagyomány átörökítésének  módjait egymással  egyeztetni, a jó gyakorlatokat egymással megismertetni. Így  lehetséges csak megőrizni közös európai gyökereinket.

A konferencia a néphagyomány átörökítésének   sikeres módszereit mutatta be a szakmai kiöregedéssel küzdő kézművesszakmák, örökségmesterségek oktatására, megtartására.  

 

konferencianorveg.jpgNorvégiában egyeteme van a népművészetnek. 

Bodil Akselvoll előadásában bemutatta a  népművészet és a népzene gyakorlati átörökítésének gyakorlatát és perspektíváit, ahogy azt Norvégiában a Telemark University College-ban, Norvégia népművészeti egyetemén végzik.

Hazájában a nemzeti identitás kiemelten fontos, ezért igen nagy figyelmet fordítanak erre a területre. Bemutatta, hogy 30 éves jubileumát ünneplő népművészeti egyetemen végzett hallgatók művészként, néprajzosként vagy más területeken diplomájukkal   megtalálják a hivatásukat.

 

 

 

 

 

konferenciasandorildiko.jpgDr. Sándor Ildikó néprajzkutató „Miért jó gyakorlat a magyar („táncházas”) modell?” című előadásában felvázolta a táncházmozgalom három fő szakaszát.

 2011-ben  a  „táncház” módszert mint a szellemi kulturális örökség átörökítésének magyar modelljét   felvették az UNESCO nyilvántartásába, amelyben az Egyezmény elveit és céljait legjobban tükröző szellemi kulturális örökség megőrzését célzó programok, projektek és tevékenységek kapnak helyet.  Ez a regiszter lehetővé  teszi a jó gyakorlatok megosztását, megismerését és közzétételét. Dr. Sándor Ildikó kiemelte, hogy a táncházmozgalomban a népművészet ágai együtt jelentek meg, s elemezte a „ Jó gyakorlat”  hatásait.

 

 

 

konferencianémet.jpgSusanne Green Németországból „Mesterségek és  hagyományos mesterségek  az iskolai rendszerben - az  oktatás és a gazdasági szektor együttműködése” című előadásában mutatta be a német modellt.

 

ismek_logo250x183.jpg

Kerem Koker Törökországból „A hagyomány átörökítésének revivalja – az ISMEK példája” című előadásában az ISMEK felnőttoktatásban elért kimagasló eredményeit mutatta be.

konfertörök.jpg

 

Pál Miklósné a NESZ elnöke a bevezetőben feltett állításokat kérdésekké alakította, így keresve meg az okokat és a megoldásokat.

konfermagyar.jpg

 

Előadásában a népi kézművességet oktató formális, informális és non-formális képzések erősségeit és gyengeségeit mutatta be.

Az előadásokat követő moderált beszélgetést Beszprémy Katalin, a Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhely vezetője vezette.

A részt vevők egyetértettek abban, hogy  korunkban, amikor a tudás már nem apáról fiúra száll, az intézményes oktatásnak kiemelt jelentősége van. Elhangzott:  Milyen jó is lenne a népi kézműveseknek egy, a Fölszállott a páva! tehetségkutatóhoz hasonló rendezvény, mely az ifjú és tehetséges népi tárgyalkotóknak is teret, ismertséget hozna, az érdeklődést tevékenységükre irányítaná. De felmerült a kérdés: a kézművesek tudnának-e az említett műsorhoz hasonló színvonalon teljesíteni.

Sajnálatos módon a népi kézművesség tanítása kisgyermek korban, intézményes keretek között nem megoldott, pedig a fogékony gyermekkorban lehet megszerettetni, ekkor alakulhat ki egy életre szóló vonzódás, mely akár a megélhetés forrása is lehet. Az óvodások és kisiskolások nevelésében helyet kell kapnia a néphagyományoknak, a foglakozások tematikájába be kell építeni a kézművességet – fogalmazták meg a jelenlevők. Bereczné Lázár Nóra, az algyői Tojásműhely vezetője több jó hírt is megosztott a részt vevőkkel. Ezek közül a legfrissebb: 2014. augusztus 18-án megalakult a Tojásdíszítők Egyesülete, melynek céljai között szerepel a néphagyomány továbbélésének biztosítása utánpótlás nevelésével.

tojásdíszítők.jpg

2014. augusztus 18-án megalakult a  Tojásdíszítők Egyesülete

A rendezvényt vezetett séta zárta a Mesterségek Ünnepe területén.

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr426618455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása