Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Izsai viselet

2014. július 26. - netfolk


iza.jpg
Izsa a Felvidéken található, Komáromtól 8 km-re keletre a Duna bal partján fekszik. Déli határán ott a Duna, amely államhatár is Szlovákia és Magyarország között.

bm-image-706204.jpeg

 Búzavirág énekkar, Izsa

 


Izsától Komáromig a Duna bal partján  sokáig erdő húzódott, melynek  fáit tüzelésre használták, és a  kosárfonás alapanyagául is szolgált. A Duna szabályozásával az ártérre húzódtak vissza az erdők.

  Izsai_nepviselet_5.jpgAz izsai nép adott az öltözködésre. A legnagyobb pompát  a lakodalmakon mutatták. „Hadd korogjon, csak ragyogjon“ – tartotta a híres mondás az eladó lányos házaknál. Az izsai öltözék nem volt éppen olcsó, gondoljunk csak a férfiaknál a sok szép ezüstgombra, vagy a nők vasaltszoknyáinak bőséges anyagszükségletére, a felső díszítéshez használt aranycsipkére.  

izsai_nepviselet_7.jpg

A hétköznapokon hordott visszafogottabb viselet mára eltűnt, de ünneplő változata nem, az idősebbek legalább ünnepeken még magukra öltik.

izsa.jpg Az izsaiak igazán büszkék a rövidszoknyás, rendkívül szép színekben pompázó felsőruhás női viseletre, a férfiak elegáns ezüstgombos mellényére, kabátjára. A Búzavirág hagyományőrző csoport tagjai persze mindig népviseletben lépnek fel.

 Tánczos Erzsébet

 

Forrás:

http://www.polusonline.com/2013/03/izsai-viselet-felvidek.html

http://www.bumm.sk/27062/cikk.html

http://www.babamuzeum.sk/hun/nepviselet/4/23/izsa-a-zsitva-es-a-garam-volgye-kozti-terulet

http://www.mvsz-au.com/2014/03/petofiert-tetemre-hivas-nemzeti-unnepen.html

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr975878854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása