Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Nekem szurokfű, neked vadmajoranna, neki oregano. Mi az?

2014. július 18. - netfolk

 Origanum_vulgare_-_harilik_pune.jpgMinek nevezzelek?

Szurokfű, vadmajoranna: talán kevéssé ismert nevek.

De ha azt mondom: oreganó, akkor a pizzák és más olaszos ételek hatására mindenki tudja miről is beszélek. A három elnevezés ugyanazt az illatos és finom fűszernövényt takarja. Régies elnevezései még: fekete gyopár, kasbók, szárazfű, szúfű, szúrfű. Íze leginkább a majoránnára és a kakukkfűére hasonlít, ezért is nevezik vadmajorannának.

 A szurokfű az egyik legismertebb mediterrán fűszernövény, melyet a hazai konyhában is szívesen alkalmazunk.Erénye még, hogy igénytelen, s kert hiányában növényládában is könnyedén termeszthető. Jól tűri a tűző napot, még a száraz homokos talaj sem zavarja, de leginkább meszes talajban érzi jól magát. Nem sokat kér, de annál többet ad, hiszen zamatos fűszerként és gyógynövényként is kínálja magát, miközben virágözönével is megajándékoz.

Az oreganó vagy szurokfű már régen sem volt ismeretlen a hazai konyhákban, ám az utóbbi években újra a figyelem központjába került. A közönséges szurokfű hazánkban vadon is megterem, de leggyakrabban elsétálunk mellette, mert nem ismerjük fel az út mentén.

 sz4.jpg

Bár a  mediterrán vidékeken évelő, nálam Budapesten sajnos rendre nem éli túl a telet...

Mit együnk belőle?

A növény levelei és virágai is ehetők, magassága 40-60 cm. Számtalan fajta látott napvilágot az utóbbi években, de mindegyiknél a levél az illatanyag és az aroma hordozója. Fehér, lila, rózsa- vagy bíborszín virágai júliustól szeptember végéig pompáznak.

 sz_2.jpg

A hegyi ragyogó:


Az oregánó latin neve: Oreganum vulgare. Az oregano név sokat szerint az ógörög origanon vagy oreganosz szóból ered. Az „órosz” jelentése hegy, a „gánosz”  pedig ragyogást, csillogást, felfrissülést jelent. Tehát az oregánó fordítása hegyi ragyogás. Bár az előbbi levezetést az etimológusok nem fogadják el, olyan szépen hangzik.

sz2.jpg

Nálunk miért szurok?

A növény a szurokfű elnevezését a középkori bőr- és textilfestőktől kapta, hiszen festőnövény is, magában narancsvörös színre fest, de például  a nyírfalomb, az almakéreg és a szurokfű együtt főzve vörös színt ad.

 sz3.jpg

Démonok ellen a szerelemért:

Az oregánóról felhasználásáról gazdag írásos anyag maradt ránk. 

A szurokfű régi magyar fűszernek számít ,reneszánsza a konyháinkban oregánó néven csak az olasz gasztronómia térhódítása után következett be.

A régi füveskönyvek szerint démonok távoltartására és elűzésére éppúgy alkalmas, mint szerelmi bájital készítésére.
Állítólag a mezei munkások ételébe is belekeverték ezt a növényt, hogy vidáman tudjanak dolgozni.

 

sz3.jpgGyógyír az idegeknek

Már az ókorban ismerték gyógyhatásait, a középkori népi gyógyászat sem feledte el: az öröm és a boldogság növényeként tisztelték. Gyengén idegnyugtató hatása is van, ezért hívják a jó gondolat füvének is.

A hagyomány szerint orvosolja a szomorúságot és a lelkigondokat, megóv a gonosztól és megkönnyebbülést hoz a szomorú szívnek. Vénusz és Afrodité növénye nem hiányozhatott a szerelmi bájitalokból. Az eltávozott lelkek nyugalmának megóvására ültettek a megboldogultak sírjain.

 

A szurokfű gyógyhatása bizonyított

Az oregánót a természet antibiotikumának nevezik, külsőleg alkalmazva ízületi bántalmakra, izomfájdalmakra, fejfájásra is jótékony hatással bír.

A növény a teljes emésztőrendszer védője, görcsoldó, emésztést serkentő, de gyomorrontás ellen is kiváló. Teája fertőtleníti az emésztőszerveket, de hatékony a légúti megbetegedések, száj- és torokgyulladás kezelésében. Köptető, tisztítja a légutakat, enyhíti az influenzás tüneteket. A szurokfű-tea enyhíti a köhögést, a torok- és fogfájással járó fájdalmakat, valamint csökkenti a száj és a garat gyulladását.

Szurokfű tea: 2 dl forrásban lévő vízzel forrázzunk le 3 teáskanálnyi szárított szurokfüvet, hagyjuk állni negyedórán át, majd szűrjük le.

 sz1.jpg

Gyűjtése és szárítása

A szurokfű levelei és virágai  kora nyártól gyűjthetők és felhasználhatók. A virágzás időszaka a legkedvezőbb, hisz ilyenkor a legintenzívebb a növény illata, íze, hatóanyagainak koncentrátuma. Szárításhoz a virágos növényt száraz, levegős, napsugártól mentes helyen kell kiszárítani. Ezután a leveleket és a virágot lepergetjük a szárról. Üvegben lezárva, vagy zárható vászonzacskókban tárolhatjuk, de persze frissen le is fagyasztható.

 Tánczos Erzsébet

 

Forrás:

http://www.mindmegette.hu/oregano-a-boldogsag-fuszere-47191

http://en.wikipedia.org/wiki/Oregano

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr506518841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása