Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Avasföldi viselet

2014. május 23. - netfolk

 

avaskislany.jpg

A Partium a mai Románia legnyugatibb részén található történelmi, földrajzi terület. Nem a történelmi Erdély része, attól külön áll. Közigazgatásilag nem volt könnyű ott élni: hol Erdélyhez, hol Magyarországhoz, hol meg a Habsburg Birodalomhoz tartozott. A Partiumban ötvöződik a román, a magyar, a szerb és a német népcsoportok hagyománya. Az egyik jeles esemény a lakodalom, ahol minden nemzetiség saját hagyományainak megfelelően táncol, mulat, él, hal, étkezik….

A Partium négy néprajzi tájegységre osztható, amelyek a következők:

Mócvidék
Zaránd
Avas-vidék
Szilágyság

 Az Avas-vidék Szatmár megyében, az Avas medencében található. Az ott élőknek sikerült megőrizni mindazt, ami egy nép identitását jelenti: a nyelvet, a viseletet és az ősi hagyományokat.

Az Avas-vidék ismertségét viseletének, népművészetének, zenéjének és táncainak köszönheti.

 

 

 

avasföldi.jpg

Avasújfalu látványossága a  kuriózum Vidám temető - az itt élők gazdagon díszített fejfáikon vidám versekkel és rajzokkal éneklik meg az elhunytak halálát és annak körülményeit.

avasvidam_temeto.jpg

 

 

 

VISELET

Az avasföldi viseletet színei és mintái igen jellegzetesek. Legjellemzőbb a gyöngyökkel vagy tollakkal díszített kalap. Tipikusan avasföldi a sokszínű, geometriai vagy növényi motívumokkal díszített tarisznya.

A férfiak bő nyári nadrágja meg a feszes téli harisnyája még a dákok idejéből származik.

 avasszilagysag1.jpg

A női viseletet színgazdaság és eredetiség jellemzi: élénk színű kabát geometriai, vagy növényi motívumokkal, a kötény általában sárga vagy piros és virághímzéssel díszített.

avasszilagysag2_jpg.jpg

Különlegesség a menyasszonyok által viselt gyöngyfüzér és koszorú.

 Az avasi lakodalmat a fiatalok és az örömszülők időben kezdik szervezni és a tevékenységben az egész faluközösség szerepet kap. Az esküvői események része a hozomány előkészítése, a ruhák előkészítése, a násznagyok kiválasztása, a vendégek meghívása, a lakodalmi zászló elkészítése, a szülőktől való elválás, az egyházi esküvő, maga az ünnepély és az ajándékgyűjtés megszervezése. Mindez a jókívánságok, csujjogtatások, zene és tánc közepette történik.

 

 

http://hu.wikipedia.org/wiki/Avas-hegys%C3%A9g

http://tegnap.5mp.eu/web.php?a=tegnap

http://www.transylvania-authentica.ro/html/lap/hu/partium

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr676199237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása