Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Éneklő madárka a Hagyományok Házában

2014. április 11. - netfolk

 

000.jpegAz Éneklő madárka a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület vándorkiállítása, melyen 41 alkotó 150 alkotásán láthatjuk az éneklő madárka motívumot. A tematikus kiállítás több település után jutott el Budapestig: a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya meghívta Szilágyi Dezső téri galériájába.

5_3.jpg

A kiállított tárgyak között hímzés, vert csipke, fazekas munkák, mézeskalácsok, fafaragások. Közös bennük, hogy mindegyiken szerepel az éneklő madárka motívuma változatos ábrázolási módon. 

4_2.jpg

Sokszor mesebeli a madarak ábrázolása, máskor realisztikus, vagy a madarakat egy-egy jellemző jegyükkel szerepeltetik a kerámiákon, hímzéseken, szőtteseken, fafaragásokon, csipkéken, mézeskalácson, nemeztárgyakon is madarak hirdetik a megújuló élet csodáját. Még tamburán is szépséges madárábrázolás látható.

 

 1_3.jpg

 

A március 27-én 15 órakor nyíló kiállítást dr. V. Szathmári Ibolya néprajzkutató, az egyesület korábbi elnöke mutatta be a megjelenteknek.

 A kiállítás 2014. május 16-ig, hétfőtől csütörtökig 9 és 16 óra, pénteken 9 és 13 óra között tekinthető meg a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum időszakos kiállítótermében.

 

A kiállítás rendezői: Borbényi Éva, Pintér Piroska, Pölös Andrea

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr106018040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása