Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

A XVIII. Csángó Bál - összetartozás és felszabadult öröm

2014. február 16. - netfolk

csb7.jpg

 A nemzeti összetartozás ápolása mindannyiunk feladata, megőrzéséhez ragaszkodnunk kell −  e szavakkal nyitotta meg Balog Zoltán a XVIII. Csángó Bált a Petőfi Csarnokban.

Az emberi erőforrások minisztere hozzátette: az idén „ nagykorúvá vált” bál a felszabaduló öröm érzését és a nemzetszolgálat fogalmát egyaránt megtestesíti.

Az eseményt a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány és a Moldvai Magyarok a Moldvai Magyarokért Szövetség szervezte. Az eseménnyel a moldvai magyarság létét alapjaiban fenyegető kedvezőtlen társadalmi és gazdasági folyamatokra kívánják felhívni a közvélemény figyelmét, és igyekeznek támogatókat nyerni a csángó magyarság megmaradását, illetve felemelkedését célzó erőfeszítésekhez.

A bál fővédnöke Áder János köztársasági elnök volt.

 Reggeltől kezdve zajlott a hagyományos keresztszülő-tanártalálkozó Budapesten, s délután a falugazdák találkozójára került sor. Az események zárása volt maga a bál, ahol a bejáratnál vendégváró pálinkával és kaláccsal kínálták, zenével, tánccal fogadták az érkezőket, akik idén is igen szép számmal jöttek.

Az  AMMOA  létrehozta a Petrás Incze János Díjat, melyet a bálon   Legeza László elnök adott át. A kitüntetést Borbáth Erzsébet a csíkszeredai József Attila Általános Iskola nyugalmazott igazgatónője és Domokos Pál Péter Alapítvány elnöke  sajnos betegsége miatt nem tudta személyesen átvenni. 

Borbáth Erzsébet vállalta fel, hogy 1990-től a csángó gyerekeket Csíkszeredában anyanyelvükön, magyarul tanítsa, s teszi ezt mind a mai napig.  Tanítványai közül került  ki az ismert csángó költőnő, Iancu Laura is. 

Az idei bál témája a „ Csángó menyekező” volt, nagyszerű, hiteles és igényes szerkesztett műsort láthattunk.

csb_1.jpg

A bemutatott jelenetek hol meghatóak, hol kacagtatóan viccesek voltak, de mindvégig sodró lendületű, s magával ragadó volt az előadás.


csb44.jpg

A lakodalmas hagyományokban otthon lévő gyimesi és moldvai ifjak és sokat látott idősebbek segítségével kukkanthattunk be a csángók lakodalmas szokásaiba.

csb2.jpgEbben Kicsi Kóta Károly, Antal Tibor, Hodorog András, Legedi László István, Roman Stefan, Chiriac Gheorghe, Benke Róbert, Benke Viktor, Nyisztor Ilona, a Zerkula Zenekar, zenészek Pusztinából, Klézséből, Lészpedről, Külsőrekecsinből, Somoskáról, Párávából, Gyimesből, Setétpatakáról és Kóstelekről  gazdagította énekével, táncával, játékával az előadást.

csb3.jpg

A műsorban fellépett a Kossuth-díjas Berecz András, Petrás Mária, Dresch Dudás Mihály, Tintér Gabriella, valamint a magyarországi csángó muzsikát játszó zenekarok közül a Berka Együttes, a Fanfara Complexa, a Tatros Együttes, a Somos Együttes, a Szigony Együttes és a Zurgó Együttes.

csb6.jpg

A színpadi műsort idén is több helyszínen zajló táncház, koncertek, énektanítás és más programok követték.

Petrás Mária immár hagyományos kiállítása volt a helyszíne két könyvbemutatónak is.

csb10.jpg

Iancu Laura József Attila-díjas csángószármazású költő, író Petrás Incze János sorsát sűrítette drámájába.

csb8.jpg

A kötet tisztelgés Petrás Incze János a kétszáz esztendővel ezelőtt született, a moldvai magyarok megmaradásáért küzdő moldvai magyar katolikus pap előtt, aki a moldvai Klézse plébánosa volt. Sem a helyi egyház, sem a román állam nem tolerálta a moldvai magyarság nemzeti identitásának megerősítéséért végzett áldozatos tevékenységét; életét folyamatos megfélemlítések közepette élte. Tevékenysége miatt többször kirabolták és bántalmazták, 1886-ban belehalt a támadói által okozott sérülésekbe.

csb9.jpg

.moldvairepüles.jpg

Csoma Gergely szobrász és fotóművész második prózai műve a moldvai repülés című regény. Az író ezúttal is egy északi csángó faluba vezeti olvasóit, különös, szürreális világba enged betekintést.

 csb14.jpg

Az esten felléptek a pusztinai hagyományőrzők is, műsoruk ezúttal is nagy-nagy sikert aratott.

csb12.jpgÖröm volt látni, hogy a csoportban kisgyermekek és meglett asszonyok együtt énekeltek, táncoltak, láthatóan nemcsak a mi, hanem saját örömükre is.

csb16.jpg

Szerencsére egyre több a csoportban a fiatal, s mára már a fiatalemberek is szép számban vannak jelen. Az asszonyok és a fiatalok közül is többüket láthattuk már az előző Csángó Bálokon. Ezért ismerősként köszönthettük többek között Kaszap Johannát és Pusztiánu Valeriát, Kovács Krisztiánt, Tamás Júlia Roxánát.

csb15.jpgA fiatalok – s közöttük azok, akik felsőbb iskoláikat már nem Pusztinán végzik, most nem ott élnek - ajándékkal köszönték meg Nyisztor Ilonának, kedves tanáruknak a munkáját.

csb18.jpg

 A hajnalig tartó bál emlékezetes élmény volt, s őszintén megvallom: máris várom az újabbat.

Tánczos Erzsébet

 

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr945817088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kai1 2014.02.16. 19:29:58

Valóban nagyon megható volt a műsor, de szeretnék egy dolgot pontosítóan, A Petrás Incze János díjat A Moldvai Magyar Oktatásért Alapitvány alapította. Ezen alapítványnak az alapítója a világhirüvé vált Petrás Mária képzőművész és énekesnő. Az alapítvány a moldvai csángó magyarok magyar tanulását támogatja a keresztszülői programon keresztül.Borbáth Erzsébet ezen a téren végzett rendkívüli munkájáért kapta a díjat,minden tanítványa mai napig hálával gondol rá. És hál' Istennek a mai napig is is segíti a magyar nyelv oktatását.

netfolk 2014.02.16. 19:32:10

@kai1: Köszönöm, máris javítottam.

Miklós Tótfalusi 2015.11.04. 15:45:41

Kedves netfolk.blog!
Tankönyvszerkesztésnél szeretném felhasználni a cikk egyik fotóját. Hogyan léphetünk kapcsolatba?

netfolk 2015.11.04. 23:07:07

@Miklós Tótfalusi: Kedves Miklós!
tanczoserzsi@gmail.com az e-mailem, nagyon kíváncsi vagyok melyik kép az. Várom a megkeresést, sok jót addig is.
Üdv: Tánczos Erzsébet
süti beállítások módosítása