Netfolk: népművészet, hagyományok

Mi fán terem a sterc? Olcsó, finom népi étel

2014. január 18. - netfolk

st.jpg

A sterc finom, egyszerű, olcsó étel, régen a szegények eledele volt.

 A sterc pirított lisztpép, dunántúli étel, osztrák példa nyomán terjedt el, a sterc szó a sógoroktól származik. Alakváltozata az isterc, az étel elnevezései még a : gánica, pirított gánica, ganca. Tréfásan pucokturás-nak (’vakondtúrás’) is nevezik.

Két alapváltozatban készül:

Régebbi a  pép-sterc, s az 1950-es évekre már csak a legidősebbek ismerték, akik készítését már az elmaradottság jelének érezték, fiatalok és idegenek elől titkolták,hogy ilyet esznek.

Ehhez fazékban sós vizet forralnak, s egyszerre ráteszik a lisztet. Nem keverik, úgyhogy a liszt egy csomóba áll össze, a vízen lebeg. Közepébe fakanalat szúrnak, hogy itt is érje a víz. Főzés után levét leszűrik, a lisztcsomót szétnyomorgatják, és zsírral öntözve pirítják. Készen olyan, mint a száraz sterc.

Száraz sterchez lábosban lisztet pirítanak, majd kevés forró vízzel sűrű péppé feleresztik. Forró zsírral öntözve addig keverik tűzön, míg száraz, morzsalékos, pergő lesz. Gyakran olyan vízzel eresztik fel, amelyben kevés krumplit teljesen szétfőztek. Szinte az egész Dunántúlon és Kisalföldön gyakori hétköznapi ebédétel.

Tehát  a lisztet egyáltalán nem főzik vízben, csak  kevés forró vízzel feleresztve megnedvesítik, végül zsírral megöntözve tűzön ismét pergő morzsásra keverik. Olykor töpörtyűs zsírt használnak. 

Az étel változatai készülnek olyan vízzel felengedve, amelyben krumplit főztek szét, illetve főtt babbal és levével felengedve is dúsítják. 

    Ugyan ma búzalisztből készül, korábban alapanyagai közt  előfordult árpa, hajdina, általános volt a rozs és a különösen sok zsírt kívánó kukorica, uralkodó azonban a búzaliszt. A század derekán már csak ebből készítették. A pirított stercet fogyasztják magában, kanalazzák édes és aludttejjel, uborkasalátával.  Néha  előfordult mákkal, túróval való meghintése is.

 

A lisztes sterc receptje

 

 

Hozzávalók: 0.5 liter liszt, kevés só, 0.3 l víz, 3 kanál zsír/ olaj, tej, aludttej, cukor.

  A hozzávalók adagolásával vigyázni kell! Ha túl sok vizet öntünk rá, kásás lesz, ha túl keveset, lisztes.

A lisztet rózsaszínűre pirítjuk, olajat  vagy zsírt (régen persze zsírt használtak hozzá) és vizet forralunk külön-külön edényben. Fél kiló liszthez két dekagramm sót teszünk. A forró vizet és  zsiradékot kanalanként keverjük hozzá a liszthez, amíg úgymond  stercesre sül,  magyarán morzsás lesz, mint a császármorzsa. Aludttejjel és édes tejjel is fogyasztható, néhol uborkasalátát kanalaznak hozzá, s igen finom. Aki édesebb ízre vágyik, lekvárral is fogyaszthatja.

 

 

 Tánczos Erzsébet

http://mek.oszk.hu/02700/02789/html/84.html

http://mek.oszk.hu/02100/02115/html/4-1325.html

http://www.mindmegette.hu/lisztes-sterc.recept

http://antalvali.com/boszorkanykonyha/ganca.html

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

http://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr55768780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

martineden 2014.01.18. 19:16:57

Igen van ilyen,de a dara sterc sokkal finomabb.Majdnem igy keszul az is.

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2014.01.18. 20:01:09

Nagymamám "listerc"-nek mondta mindig, Imádtam, rengeteget ettem, mikor nála nyaraltam, porcukorral, lekvárral.

netfolk 2014.01.18. 21:57:59

@Daily Shark:

@Daily Shark: Örülök, hogy kedves emlék a listerc.:)

Csakjoaruk Webáruház · http://csakjoaruk.hu 2014.01.18. 22:23:16

A dara sterc gyerekkorom kedvence volt.
Búzadarát szárazon magas falú serpenyőben folyamatos keverés mellett meg kell pirítani (az elején nagyon lassan pirul, majd hirtelen gyorsan, vigyázni kell nehogy ráégjen)
Aztán ráönteni vizet amennyit felvesz (ne lepje el de ne is maradjon száraz terület, forró vizet szoktam hogy könnyebben felszívja) majd rá a fedőt. Igény szerint sózni (akár már a vízbe is lehet tenni) A dara megduzzad és már ehető is, egyszerű még is nagyon finom. Főleg gyümölcs (pl. barack) lekvárral eszem. A főtt megyleveshez is szokták adni.

káeurópaibankoló 2014.01.18. 22:37:38

Nálunk gancának hívták, a krumplis verziót készítették liszttel. Amikor elkészült hagymás, szalonnás, paprikás zsírral ettük. Másnap viszont ezzel a hagymás-paprikás, szalonnás zsírral megkenegetve meg kicsit összeszabdalva, hogy a lötty mindenhol érje jókora sonka szeletekkel a tetején került a sütőbe. Szép ropogósra, pirosra sütötték, a sonka is szépen megsült, és csemege uborkával ettük. Isteni jó, de gyerekkorom óta nem ettem.:(

Momina 2014.01.18. 22:43:52

Úúú, életemben nem ettem még, de kedvem támadt kipróbálni!

HowAreYouOneAVetésün? 2014.01.18. 23:17:08

A pirított-párolt darát főtt tésztával keverve kapjuk a grízestésztát. Igazi, házi, rostos sárgabarack-lekvárral isteni.

szbszig 2014.01.19. 03:28:18

A stercet még nem hallottam, de a kép alapján rögtön felismertem, hogy a gánicáról van szó. :)

netfolk 2014.01.19. 10:54:19

Strec, gánica , pirított gánica, ganca. Tréfásan pucokturás-nak (’vakondtúrás’) is nevezik - ugyanaz a finomság. Jó étvágyat hozzá!

A Tyne folyó déli partja 2014.01.19. 12:28:46

nálunk is megszokott volt a lisztes sterc is, meg a darás sterc is, gyerekkoromban. sváb volt a nagymamám:)

SUNexecutive · http://nezo.blog.hu 2014.01.19. 13:18:12

Én ezt nem ismerem, de tetszik. Tizenéve az usaban éltem, ott ettem sokszor olyan dolgokat, ami nálunk "szegényételként" vonult be a történelmünkbe. Tettem ezt igen menő éttermekben, és ott gondoltam rá először, hogy végig fogom kóstolni a nálunk (szerencsére már nem) derogáló ételeket. Pár éve már szolgálnak fel puliszkát, tojásos nokedlit salátával, illetve ilyen gancát is láttam valahol, de nem tudtam, mi lehet az. Most már kifejezetten keresni fogom!

Void Bunkoid 2014.01.19. 14:40:05

De hát ezt mindenki ismeri, csak általában nem "magában" szoktuk megenni, hanem főzelékeket szoktunk berántani vele :))

netfolk 2014.01.19. 21:06:06

@Csakjoaruk Webáruház: Köszönöm, ezt ki is próbálom!

netfolk 2014.01.19. 21:07:04

@A Tyne folyó déli partja: Persze, de akkor nem mint egy étel szerepel.

A Tyne folyó déli partja 2014.01.19. 22:32:14

@netfolk: hm? nem void bunkoidnak akartad írni? ő írta, hogy nem magában szoktuk megenni. hát pedig mi de. önmagában, főfogásként.

netfolk 2014.01.19. 22:50:58

@A Tyne folyó déli partja: De, bocs és köszi. Szép estét, és bizony DE. :)

netfolk 2014.01.20. 12:24:31

@Pickles: Írd meg, hogy hogy tetszertt, ha van kedved :)

netfolk 2014.01.20. 18:24:13

@szbszig: Igen,máshol máshogy hívják ugyanazt az ételt. Neve még az isterc, az étel elnevezései még a : gánica, pirított gánica, ganca. Tréfásan pucokturás-nak (’vakondtúrás’) is nevezik.

netfolk 2014.02.24. 15:45:43

@netfolk: Vakondtúrás bozony --milyen jó név.