Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Népviseletek és népélet a monarchiabeli képeslapokon

2013. október 07. - netfolk

Kifejezetten vonzódom a régi fényképekhez, képeslapokhoz, s leginkább azokhoz, amelyeken embereket láthatunk. Újra és újra elgondolom, hogy kik lehettek, hogyan élhettek, mit gondolhattak a világról. Egzakt válasz persze nincs, s ez igen sokat lendít alkotói fantáziámon, hiszen minden variációm lehet helyes, érvényes. Csupa-csupa dráma a fejemben, ez igen szórakoztató és kis költségvetéses élvezet!

képeslapos.jpg

Számos más ok mellett ezért is kedveltem meg olyan nagyon Tasnádi Zsuzsanna Népviseletek és népélet a monarchiabeli képeslapokon című szépséges albumát, mert minden lapja ablakot nyit a világra- egy elmúlt világra. A könyvben bemutatott képek a Magyar Néprajzi Múzeum gyűjteményébe tartoznak, s szép számmal akadnak 1920 előtti magyarországi viseletábrázolásokat dokumentálóak.

 kepeslapreszlet.jpg

A 19. század második felétől, a sokszorosítási és fényképészeti technikák elterjedésével megszaporodtak a viseleteket bemutató képes albumok határainkon kívül és belül egyaránt.. Ezek az albumok szolgáltak mintául a viseleteket bemutató képes levelezőlapoknak, amelyek rendkívül népszerűek voltak a 19-20. század fordulóján. A Néprajzi Múzeum Nyomatgyűjteménye a magyar nyelvterület legteljesebb képeslapanyagát őrzi, amely az Osztrák-Magyar Monarchia idejéből mutat be viseleteket, viseletsorozatokat. Mára 11 000 darabot számlál a nyomatgyűjtemény, s ennek 70%-a képes levelezőlap.  A gyűjteményből több mint 300 darabot ismerhetünk meg az albumból.

 pospokbogadikiske.jpg

 

A népviseletek és a népélet iránti érdeklődés szerte a világban a 19. században a világkiállítások megrendezésekor lendült fel; a londoni, a párizsi és a bécsi világkiállításon a magyar fényképészek népviseleteket, néprajzi csoportokat bemutató felvételeit tekinthették meg az érdeklődők. A kor divatjának megfelelően jellemző a fényképek kifestése, színezése, a retusálás, ezért  a fotószerűség  szinte teljesen eltűnik.

 

A magyar képeslapkiadás kezdete – mint annyi más is- 1896-ra esik, ekkor adta ki a Magyar Posta a hazai népéletet bemutató képeslapsorozatát is. A képeslapküldés  és a lapok gyűjtése is hamar divat lett, ez pedig a kiadókat újabb és újabb sorozatok megjelentetésére ösztönözte. A képeslapokkal a sajtó is foglalkozott:  hangsúlyozta a viseletek bemutatásának fontosságát . Így egyre nagyobb számban jelentek meg a paraszti életképeket és népviseleteket bemutató sorozatok, például a kalocsai és sárközi viseletek ekkortájt  kerültek a közvélemény látóterébe.

 

A fényképezkedés a 20. század elején lett népszerű és elérhető.  A hőskorban a vásári vándorfotográfusok meg a letelepedett fényképésziparosok szoktatták rá a falusi lakosságot életük eseményeinek ily módon való dokumentálására. Számos családi fotót aztán sokszorosítottak, s képes levelezőlapokká lényegültek.  Festőművészek, rajztanárok is fotografáltak gondosan megkomponált, művészi beállításokkal, testtartással. A felvételeken látható viseletek hitelesek, a hátterek már kevésbé, de a nem műtermi körülmények között készült felvételeken tetten érhető a spontaneitás is.

A bemutatott képes levelezőlapok nemcsak az egyes tájegységekre jellemző viseleteket, hanem egész életképeket mutatnak be.

 csango.jpg

Az Alföld, Palócföld, Székelyföld és Gyimes, Hétfalu, és a nemzetiségek viseletei, mindennapjai jelennek meg a kötetben, s nemcsak az egyes tájegységekre jellemző viseleteket, hanem egész életképeket láthatunk a levelezőlapokon.

 Találunk torockói családot lakodalom előtt, láthatunk ökörgulyát a Hortobágyon, román parasztasszonyokat, Murányiné- Gáspár Mária mezőkövesdi hímzőnőt biciklizés közben, népviseletben.

A könyv hasznos és élvezetes forrás a népviseletek, a népi kultúra, a korabeli fényképészek, nyomdák iránt érdeklődőknek és a képeslapgyűjtőknek egyaránt. A könyvben szereplő képeslapok fontos képi dokumentációs anyagok, sok információt tartalmaznak a népviseletről, népéletről, de a kiadókról, fényképészekről is.

 Tasnádi Zsuzsanna Népviseletek és népélet a monarchiabeli képeslapokon című művét a Cser Kiadó és a Néprajzi Múzeum adta ki, s az albumból könnyen forgatható naptár is készült.

képeslaposnaptár.jpg

A Népviseletek és népélet naptára 2014. évi falinaptár a Népviseletek és népélet a monarchiabeli képeslapokon című könyv képanyagából készült. A naptár egyes napokhoz népi versikéket, mondókákat közöl. A naptár a 2014. évre népművészeti program- és helyszínajánlót is ad.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr505556164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása