Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Míves kézműves örökség – A matyó népművészet a Skanzenba költözött

2013. október 04. - netfolk

matyoplakat.jpg

Ragadjuk meg a megfoghatatlant a Magtárban!- Ez a Szellemi Kulturális Örökségeinket innovatív módon bemutató kiállítások mottója.

matyoskanzen.jpg

Szép, szép, de mégis, lehetséges-e megragadni azt, ami lényegénél megfoghatatlan? A válaszom megnyugtató: a kiállítás bizonyság rá, hogy lehetséges.

 matyoskanzenplakat.jpg

 A plakátok érzékeltetik, hogy a matyónak mekkora közösségformáló ereje volt a múlt században.

A  szellemi kulturális örökség megőrzéséről szóló UNESCO egyezmény eszmeiségén alapul  a kiállítás, de úgy, hogy  a nem szakembere, s FŐLEG az ifjúság számára is  élménnyé téve láttatja meg, hogy mitől lesz egy népszokás, tevékenység, tudás  erővé, mégpedig közösségalkotó és identitásképző erővé.  Olyanná, mely a szellemi kulturális örökség jegyzékek  részévé válik.

 matyobabak.jpg

Matyó babák vitrinben

A matyó népművészetet, mint élő közösségi kultúrát, tudást és önkifejezési formát innovatív módon bemutató Míves kézműves örökség – A matyó népművészet címet viselő időszaki kiállításnak nagy erénye, hogy minden látogatóhoz szól.

matyoskanzen100bol.jpg

Itt és most csak néhány rózsa százból

matyoskanzen100.jpgMajdnem 100 rózsa...

Az átfogó bemutató az ismeretek közlésén túl a történelmi távlatból, a múzeumok homályából közénk, látogatók közé hozza " a matyót".

matyoskanzenhazbeldo.jpg

Szobabelső

Lehet komód fiókjait ki-ki huzigálva ismerkedni a miskolci Hermann Ottó múzeum s a mezőkövesdi Matyó Múzeum eredeti kézműves textíliáival. Üveg alatt vannak, persze, de mégis, közelről élvezhető a szépségük.

matyoskanzenbarni.jpg

Fiókokat huzigálni mindenki szeret.

Meyke- Molnár Madarász Melinda modern öltözete a matyó kollekciójából magával ragadó: úgy őrzi a matyó jellegzetességeit, hogy elegáns szép álomruha. Ez is az értékőrzés magas foka.

matyoskanzenmelyke.jpg

A Magtár legfelső szintjén a Szellemi Kulturális Örökség aktív megismerésére is mód van. A kalocsai minták hatalmas viaszosvászonra kerültek, s a látogatók reszortja szépen kipingálni  az autentikus minták alapján - filctollal - s kézjegyükkel ellátni.

pinga.jpg

JAVASOLT SZÍNEK A MINTÁKHOZ - SZARKA VERA PINGÁLÓASSZONY ELMONDÁSA ALAPJÁN

pingabar.jpg

A LÁTOGATÓK PINGÁLT " FALÁNAK" RÉSZLETE

Siessen, aki ebben részt akar venni, mert a tevékenység igen népszerű, már csak pár színtelen virág akad. Lehet, hogy csak bennem merült fel, de azért jó lett volna hangsúlyt helyezni a matyó s a kalocsai elkülönítésére, ennyiből egy iskolás gyerek nem biztos, hogy észleli, két külön " örökségbe " kóstolhatott bele.

matyobarni.jpg

Öltözni is lehet, népviseletbe persze ( főként nagyobb méterek vannak), és busó buzogányt is összeilleszthetnek az érdeklődők, hiszen az UNESCO a mohácsi busójárást 2009. szeptember 30-án  felvette Az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára.

 Bár remélhetőleg a szellemi örökségünk  sohasem évül el, a kiállítást  már csak 2013. október 31-ig lehet megtekinteni. Érdemes!

Itt is olvashat még a matyó népművészetről:

http://netfolk.blog.hu/2012/11/27/matyo_nepviselet_nepmuveszet

a kalocsairól:

http://netfolk.blog.hu/2013/03/06/viragos_retunk_a_kalocsai_motivumvilag

és a busójárásról:

http://netfolk.blog.hu/2013/02/09/busojaras_azaz_poklade

 Tánczos Erzsébet írása

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr205551526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása