Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Lőrinc - ez már a dinnye vége

2013. szeptember 04. - netfolk
 

Szeptember 5.  Lőrinc napja, a  kalendáriumi regula szerint:

Lőrinc napja ha szép / Sok a gyümölcs és ép.

gyümölcsöző.jpg

Viktor napja is szeptember 5-ére esik, erre is van időjós szólás- ez persze Lőrinccel szabadon behelyettesíthető:

Ha Viktor  napján szép idő van, hosszú lesz az ősz.

 

Ezt ígérik 2015-ban Lőrinc/ Viktor napjára:

Éjszaka egy kiterjedtebb csapadékmező érheti el hazánkat, ekkor sokfelé valószínű eleinte zápor, zivatar, majd akár jelentős mennyiségű eső, beágyazott záporokkal. 

lotsoffood.jpg

Ki volt Lőrinc? Szent a rostélyon!

 

Szent_Lorinc_vertanu.jpg

 

Szent Lőrinc a legendája szerint II. Sixtus pápa diakónusa volt. A pápa, mikor elfogták, Lőrincre bízta az egyház kincseit azzal, hogy ossza széjjel a szegények között, közben azért azt is megjósolta, hogy három nap múlva ő Lőrinc is mártíromságra jut, úgyhogy igyekezzen. Lőrinc  a pápa végakarata szerint cselekedett. Amikor őt is letartóztatták, és az egyház értékeit rajta követelték, a szegényeket vezette a bíró elé, mondván: Íme, az egyház vagyona!

Éppen annyira volt ez a tett népszerű a hivatalnokok előtt, mintha ma tenne valaki hasonlóan egy adóbevallásban. Na, ma azért nem sütögetik meg az embert. Azért nem javaslom az ötletet kipróbálni, ki tudja?

 

Lőrinc ugyanis kegyetlen halált szenvedett: rostélyon sütötték meg, attribútuma is a boronára emlékeztető rostély.

 

Humorérzéke szerencsére sütögetés közben sem hagyta cserben: amikor már a roston jón ideje pirult a roston, így szólt hóhérához: „Az egyik oldalam már megsült, fordíts a másik oldalamra!" Jól bírta a meleget, szó se róla... Gondoljunk nehéz helyzetére, mikor az augusztusi 40 fokban süldögélünk.

 

 A történetből adódik, hogy Lőrinc a tűzoltók, a tűzzel foglalatoskodók (cukrászok, pékek) védőszentje, s égési sebek gyógyulásáért is fordultak hozzá. De a könyvtárosoké is valami miatt.

 

 

LŐRINC A  HATÁRNAP:

A naphoz kapcsolódó összes hiedelemben az őszre forduló természet jelenik meg: úgy tartják, hogy ha ekkor szép az idő, hosszú lesz az ősz, a szegedi nép szerint Lőrinc után a fa abban az esztendőben már nem fejlődik tovább. Ezen a napon kezdik szedni a krumplit, ekkor mászik odvába a kígyó. Érdekes, hogy ezek az időjóskások az augusztusi Lőrinc naphoz is " hozzátapadtak", de a szeptemberi, kevésbe ismert Lőrinc naphoz tartoznak.

 watermelon1.jpg

Lőrinc belezavar a dinnyébe!

A közhiedelem szerint a dinnye e naptól kezdve már nem olyan finom, mert lőrinces, merthogy a névnapos belepisil. „Ha Lőrinc-napon esik, a sárgadinnye magja, belső része mind lucskos lesz.” Az Ipoly menti falvakban az uborkára is vonatkoztatták a dinnyével kapcsolatos megfigyelést.  Sőt, egyesek szerint Lőrinc-naptól nem tanácsos már a folyókban fürödni

A dinnyére, a fa növekedésére vonatkozó bölcsességek, meg hogy már nem jó a patakokban fürdeni,   a szeptemberi Lőrinc napra vonatkoznak, most már tényleg vége a meleg napoknak.

Tánczos Erzsébet írása

Forrás:

http://koponyeg.hu/t/Budapest

http://hetszinvilag.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=1188657

http://blog.needsupply.com/2013/05/12/for-the-love-of-watermelon/

http://jelesnapok.oszk.hu/prod/unnep/szent_lorinc

http://ingatlannet.blog.hu/2012/10/19/oszi_lakasdekoracio_otletek

 

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr945491515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása