Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Bertalan napján elillan a nyár

2013. augusztus 21. - netfolk

 

Szent_Bertalan.jpg

Augusztus 24-e Bertalan  napja a betakarítás, a szüretkezdet, a szántás-vetés előkészítésének  kezdete. Bertalan napját őszkezdő napnak (az őszi szántás-vetés  kezdőnapja), a kánikulát végző napnak tartják. 

Bertalan a (szörnyű halála miatt) a szűcsök és csizmadiák,  a közelgő szüret miatt  pedig   a szőlőhegyek védőszentje.  „Bertalan a késével a szőlőfürtök lemetszésére, az újbor szűrésére készülődik” – tartották a régiek. 

szolofurt.jpg

Az e napi időből az őszi időjárásra jósoltak, mint ahogyan ezt egy 18. századi kalendáriumi rigmusa is bizonyítja:

Amint Szent Bertalan magát mutogatja, Az őszi idő is magát mind aszerint tartja.

A zivatar sok jeget és havat jelez előre. Ha ezen a napon esik az eső, jó káposztatermés lesz, mert Bertalan - a hagyomány szerint - a káposzta közé dobálja kezében hordott fejét.

 

káposzta.jpg

 

Ez  utalás  Bertalan tragikus sorsára is:

 

Bertalant hite miatt  először elevenen megnyúzták, azután keresztre feszítették, végül pedig fejét vették.

 

Saint_Denis_Cluny_1.JPG

  E borzalmas halál miatt Szent Bertalant a művészetben gyakran ábrázolták. A legismertebb Michelangelo Utolsó ítélete. Ezen bőrét kezében tartva szerepel, a lenyúzott bőrön a Michelangelo saját arcvonásai ismerhetők fel.

saint_bartholomaeus_detail_of_the_last_judgement.jpgBertalan a bőrtelen barát:

Bertalan vértanúságáról mesél egy  pécsi monda is, amely a városhoz tartozó  szőlők között emelkedő barokk Bertalan-kápolnához fűződik. Az itt  élő remeték a török elől a Mecsek erdőségeibe menekültek. Bertalan barát azonban  a kápolna kincseit egy közeli barlangba rejtette el, és nem menekült sehova sem -  gondolom, nem maradt már ideje felvenni a nyúlcipőt.

A törökök meg is jöttek, és követelték  tőle a kincseket.  Bertalan  a válogatott  kínzások ellenére sem árulta el, hol vannak a kincsek. 

A törökök addig sem a lelkére hatottak, de látván elszántságát elevenen megnyúzták, bőrét karjára vetették, és most már megengedték neki, hogy visszamenjen a kápolnához. Amikor azonban odaért, összeesett és meghalt. A törökök ezeknek láttára annyira megrémültek, hogy még a tájára sem mertek menni többé a kápolnának.

 

Bertalan és a kígyók:

 

A hiedelem szerint kígyócsípés esetén az ördögűző Bertalan segítségét is kell kérni.

A hagyomány szerint Bertalan ünnepén bújnak el  a kígyók. Megijednek Bertalan ördögűző hatalmától, félelmetes nevétől. Amelyik csúszómászó nem rejtőzik el, az már nem is tud elrejtőzni. "Öngyilkosságot"  választ,  mert földbe már  nem bújhat és télen a szabadban megfagyna.

Ezért  keresi halálát: kocsiútra, kerékvágásba kúszik, hogy ott pusztuljon el.

Bertalan és a vaj:

A monda szerint nevenapján Bertalan karjára vetett bőrével vándorolt. Egyik kertben dolgozó asszony észrevette és sajnálkozott rajta: ó te szegény ember!  Az asszony vajat hozott, hogy a szent sebeit bekenje, fájdalmait enyhítse. Bertalan-nap a Mura-vidéken vajköpülő nap volt, s úgy vélték, ha egy kanállal a búzába tesznek, nem esik bele a féreg. A lencsét is megdörgölik vele, hogy ne essen bele a zsizsik.

A Bertalan napkor köpült vajnak gyógyító erőt tulajdonítottak.

A házivaj elkészítése nem ördöngösség:

 Házi tejből megoldható.  Emlékszem, kiskoromban micsoda bosszúság volt, mikor a vendégek számára készülő tejszínből  - annak saját akaratából - nem hab, de vaj lett. Direkt is létrehozhatjuk ezt a metamorfózist, ha sokáig és kitartóan ( manapság robotgéppel ) verjük és verjük és verjük a tejszínt.

Még jobb, ha  aludttej tetejéről  nyerjük le a tejfölt. Régen fából faragott formákba nyomkodták a friss vajat. Mikor kicsusszan  belőle a vaj, rajta marad a minta. Így már büszkén ki lehetne tenni az asztalra a Bertalan napi vajunkat!

Egyéb saját tejtermékek készítése:

 

ALUDTTEJ ÉS TEJFÖL.

Ha a friss tejet langyos  helyre tesszük, és állni hagyjuk pár  nap alatt aludttej lesz belőle. A tetején  keletkező zsíros réteget óvatosan leszedjük róla  így 2 dl tejfölt kapunk.

 TÚRÓ ÉS SAVÓ.

Az aludttejből túró készíthető. Ehhez lassan, óvatosan fel kell hevíteni, és a forráspont közelében tartani. Figyeljünk rá, hogy ne rotyogjon. Érdemes ÓVATOSAN darabokra vágni a savóban úszó fehérjét, és óvatosan megfordítani, hogy egyenletesen csapódjon ki, különben az alja megéghet. Folyamatosan figyelni kell forralás közben, míg a fehérje darabok  megkeményednek.
Ezután vagy félretesszük, megvárva, hogy szobahőmérsékletre hűljön, vagy rögtön átöntjük egy nagy szitán. Ha állni és hűlni hagyjuk, savanykásabb lesz a túró. Hagyni kell, hogy kicsöpögjön belőle a savó, mely  önmagában is fogyasztható.

 KÖRÖZÖTT

A tejfölt a túróval ízlés szerint összekeverve és megfűszerezve készíthetünk körözöttet. Jobb, mint bármely bolti alapanyagból és persze olcsóbb!

Bertalan napja Széken:

Széken minden évben a Bertalan nap, nagy ünnepi alkalomnak számít, mert megemlékeznek az 1717-es tatárpusztításról, melynek áldozatul esett Szék is.  A pusztítás színhelye a templom és környéke volt,  ahol a tatárok   rajtaütöttek az imádkozókon. A tatárok felgyújtották az egész várost és rengeteg embert legyilkoltak, 700 lakost elhurcoltak. 

Alig maradt 100 lakos életben. A Széket ekkor ért szerencsétlenségre addig még soha nem  volt példa, ezért a székiek megfogadták, hogy a tatárok Székre való betörésének napján mindig megemlékeznek a szörnyűségről. Azóta minden évben ezen a napon háromszori istentisztelettel valamint böjttel emlékeznek meg erről a napról. 

Manapság inkább ünnepi ebéddel  készülnek.

 

Tánczos Erzsébet írása

Forrás:

http://sokszinuvidek.hu/index.php/otthon-keszult/648-Tejterm%C3%A9kek-k%C3%A9sz%C3%ADt%C3%A9se-h%C3%A1zilag

 http://www.konyhatunderleszek.hu/recept-3/vaj-vagy-margarin

http://www.agrarszektor.hu/tags/tej/?p=3

http://kepguru.hu/foto/82421/szolofurt

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr955467449

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása