Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Rozmaring, antósfű, rozmarin, szagos rozmaring – a szegények tömjénje, szüzek virága

2013. július 27. - netfolk

 

rozmaring4.jpg

Hej, rozmaring, rozmaring,
Leszakadt rólam az ing,
Van már nékem kedvesem,
Ki megvarrja az ingem.

Három bokor saláta,
Három kislány kapálta,
Nem kell nékem saláta,
Csak az aki kapálta.


 

Művészetünkre, népszokásainkra jellemző a rozmaring-szimbolika. A fazekas a lánynak szánt vizeskorsóra is rozmaringágat festett, és rozmaringot véstek a lánynak ajándékozott mángorlóra is. A népművészetben lépten-nyomon találkozunk a rozmaringos halszálkáshoz hasonló motívummal: hímestojásra is írnak ilyet, szőtteseken alapvető, a lányok haját is rozmaringosra fonják.

Régi szokás a menyasszony ruháját, fejdíszét virágzó rozmaringgal ékesíteni. A 17-18. században az esküvőnek éppúgy kelléke volt a rozmaringpárta és -koszorú, mint ma a virágcsokor. Az apró fehér rozmaringvirág a tisztaság jelképe, csak szűz leányok hordhatták. A rozmaring tulajdonképpen magát a lányt jelenti: "Ha leszek-leszek menyasszony leszek, / Vőlegény mellett rozmaring leszek."

A szerelmi elköteleződés  kialakulásában is  hasznosnak tapasztalták:

'Kősziklán felfutó
csokros liliomszál,
Annak tetejébe
Két szép rozmaringszál.

Nagyobbik virága
Jakab Pista volna.
Kisebbik virága
Gálfi Ágnes volna.

Illenek ők össze,
Mint két páros galamb.
Addig járnak együtt,
Míg megáldja a pap.'

A dunántúli pásztorművészetben a 19. sz. második felében több olyan ábrázolás ismert, amelyen leány rozmaringot nyújt a legénynek, ezek olyan tárgyakon szerepelnek, amelyek valószínűleg esküvői ajándéknak készültek.

 A lányok ruhájára főleg ünnepkor egy rozmaringszálat tűztek. A vőfély borosedényét rozmaringgal díszítették. A rozmaring ág füstjének jellegzetes illata van, esküvők és temetések alkalmával is szívesen tették a füstölőbe.

A „vágányos” mezőkövesdi kalap mindkét oldalához tollat vagy bokrétát tűztek a legények, tollat jobboldalra, a rozmaringos bokrétát balra is, jobbra is. rozmaringkalap.jpg

 

 

A keresztény létszemléletben a rozmaring az élet-halál körforgás, az összetartozás és a hűség, az apró kékesfehér rozmaringvirág pedig a szűzi tisztaság jelképe.

rozmaring3.jpg

Szűz Máriához kötődik a virág kékesfehér színezetének eredettörténete is. Amikor  Mária Egyiptomba menekült, egy rozmaringbokor előtt szőtte kék fonálból köntösét, s hogy meg ne lássák, a bokor fehér virágait kékesre változtatta, így védte a virág.

A rozmaring Árpád-házi Szent Erzsébet virága, ezért nevezték el róla később a rozmaringolajat tartalmazó Aqua Reginae Hungariae gyógyitalt. A legenda szerint a Szent Erzsébet rozmaringgal kezelte köszvényét, s nemcsak elmúltak a fájdalmai, meg is szépült. S

Szilágysági népdalok:

 Ha rozmaring csokrot kapott egy hölgy, az azt üzente:  szerelme szánalmat ébreszt.

 

SVÁB ROZMARINGOS SZOKÁSOK:

A svábok lakta falvakban erőteljesebben jelenik meg a rozmaringmotívum. A jegyespár rozmaringággal a kezében járt vasárnaponként a templomba, így hozták az emberek tudtára, hogy jegyben járnak. Szentelt vízbe mártott rozmaringággal permetezték meg a gyermekágyas anyát és a gyermeket. Az adventi ünnepkör névnapjait szokás volt piros almába szúrt szalaggal díszített rozmaringgal köszönteni. A betlehemezéskor rozmaring került a pásztorok kalapjára, a lányok rozmaringcsokorral díszített botot visznek, egyes szereplők fején rozmaring korona van, az angyal almába tűzött, masnikkal díszített rozmaringágat visz. Az emberi lét végén a ravatalt, a koporsót és a fedelét is e növénnyel díszítették, és a sírra is egy rozmaringbokrot ültettek.

rozmaring.jpg

 Lám, már az ókori görögök is:

 Görög neve libanotis, ami kétségtelenül teszi, hogy került a görögök érdeklődési körébe, mert libanos a tömjén görög neve. Ki és hogy fedezte fel Görögországban ezt a tömjénszagú növényt, a történelem nem jegyezte fel. Azonban a Geoponica című kései görög munkában ezt a mondát olvassuk róla: „Élt egyszer egy ifjú, neve Libanos volt. Áhítattal tisztelte az isteneket, de az emberek éppen ezért megirigyelték és megölték. Ekkor azonban a föld növényt termelt az istenek tiszteletére, amelyet a meggyilkolt ifjú emlékére dendrolibanon-nak (tömjénfának) neveztek. Az istenek jobban örvendeznek, ah az emberek nekik a dendrolibanonból kötött koszorúval áldoznak, mintha aranykoszorút ajánlanak fel számukra.” Ez a monda arra utal, hogy a rozmaring tulajdonképen a szegények tömjénfája. Az arab tömjén akkor hihetetlenül drága volt, néha olyan értékű, mint az arany. A szegény ember kerített magának tömjént,, amelyet ingyen  ad a mező.

A görögök ízesítésre is használták ágacskáit, a nyers vagy főzött magvakat pedig mézzel fogyasztották.

Egyiptomban a rozmaringos kenyér egyike volt a sokféleképpen fűszerezett kenyérféléknek.

 A leveleit elsősorban füstölőszernek, illetve bor fűszerezésére és a fürdővízhez adva afrodiziákumként használták. A diákok a vizsgáikon rozmaringkoszorút viseltek a fejükön, ezzel serkentve agyműködésüket.

Az arab gyógyítók az emlékezet, a beszédkészség javítására használták, vallották, hogy föltárja a szívet, bölcsességet hoz, ösztönöz a célok megvalósítására, növeli az akaraterőt.

Paracelsus a gyógyító tevékenység alapvető növényének nevezte, alkalmazta az elme bántalmaira, valamint a szem-, a szív- és májbetegségek kezelésében is.

rozmaring1.jpg

A középkorban a szerelem szimbólumává vált s a hűség jelképe lett, és állítólag csak a becsületes emberek kertjében terem.

Hivatalos növénye volt a kolostorkerteknek és termesztését császári rendelet írta elő. A népi gyógyászatban számtalan betegségre gyógyírként tartják számon. Kneipp, a híres 19. századi német természetgyógyász kedvenc gyógynövényei közé sorolta a rozmaringot.

 

Évezredekkel a hűtőszekrények kora előtt az emberek megfigyelték, hogy ha a húst őrölt rozmaring levelekkel borítják, az sokáig eláll.

 rozmaring2.jpg

Mire használható?

Népi gyógymód - A rozmaring kiváló étvágygerjesztő, emésztést javító, frissítő, serkentőleg hat a központi idegrendszerre és fokozza a vérellátást. Ismeretes jó görcsoldó, baktériumölő tulajdonsága, de alkalmazzák menstruációs, változókori panaszok, vérkeringési zavarok esetén is. Fejfájás ellen szintén javallott. Illóolaja kiváló hajkondicionáló,de használják bedörzsölőszerekben fájdalomcsillapításra, valamint izom és ízületi panaszok esetén.rozmaring3_1.jpg

Antibakterális, antioxidáns, valamint gyulladáscsökkentő hatású.

Virágai az ágak szélén ülnek, s avilágoskéktől a liláig, különböző színárnyalatúak. Évelő növény.
Fűszerként a virágzás közben vagy után begyűjtött leveleket hasznosítjuk. Morzsolt levelének illata enyhén kámforra emlékeztető, keserű ízű.
Használják mártások, vadhúsok, pácok, szárnyas sültek, zsíros húsételek, gombás- és halételek fűszerezésére, valamint különleges növényi ecetek készítésére, továbbá zsályával és hagymával pácok, szószok, bárány-, és birkahúsból készített ételek, vadhúsok (őz, szarvas, nyúlhúsok), ízesítésére, illatosítására. Főleg a mediterrán konyhára; azon belül a francia és olasz ételekre jellemző.

 

A legfontosabb alkalmazási területe, a mozgásszervi panaszok  és sportsérülések, melyek kezelésére a rozmaring illóolajat is tartalmazó bedörzsölőszerek, valamint krémek, kenőcsök és tapaszok, masszázs- és fürdőolajok használhatók jó eredménnyel.
Másik, de ugyanolyan jelentőségű felhasználási területe a légzéskönnyítés, ilyenkor más illóolajokkal együtt kenőcsök hatóanyagaként hasznosítják.
A rozmaring illóolajának más területeken is fontos szerepe lehet, így például a láb keringési zavarainak megszüntetésében, de hatékonyan alkalmazható sportolás előtt, az izmok bemelegítésére is. Más illóolajokkal gyógyítja a pattanásokat, de használják még idegerősítőnek is. Fürdővízbe öntött főzete illatosít és frissít.

Hogyan használjuk?

Készíthetünk belőle teát.

Fürdővízbe tehetjük, a rozmaringos fürdő frissítő hatású.

Illóolajként izomlazításra alkalmas.

Fűszerként illik a bárány- és vadhúsokhoz, az olaszos ízekhez, burgonyához, és kiválóan harmonizál a zöldségételekkel.

 

Termesztése

A biokertészek igen nagyra becsülik, főzetének kitűnő rovarirtó hatást tulajdonítanak.

Évelő,s szaporítására többféle lehetőség kínálkozik. A magvetés és palántázás elég  macerás,  egyszerűbb a  bujtassál  próbálkozni.

Könnyen gyökeret ereszt,  a talajjal a véletlen folytán érintkező ágak is gyökeret fejlesztenek. Az ilyen hajtásokat az anyanövényről leválasztva prímán elültethetjük. Az idős növényeken felfedezhető felkopaszodott ágakat vágjuk vissza, majd öntözéssel késztessük új, fiatal hajtások növesztésére.

A virágzáskor szedett hajtásokról a leveleket szedjük le, szárítsuk meg, s a többi aromás fűszerhez hasonlóan jól záródó edényben tároljuk, hogy  megőrizze a benne levő jótékonyságokat!

 

Tánczos Erzsébet írása

Forrás:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Rozmaring

http://www.kertpont.hu/index.php3?menu=cikk&cikkid=306

http://www.bacsbokodnko.hu/fototarlat/jelkep/rozmaring/rozmaring1.html

http://antalvali.com/rozmaring-a-szuzleanyok-viraga.html

http://www.evamagazin.hu/konyha_spajz/17105_harmatos_tisztasag.html

http://mek.oszk.hu/02100/02115/html/3-1809.html

http://ceremonia.hupont.hu/8/virag-es-szinkodex-regen

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr745428906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása