Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Kakukkfű, kakukkszó, kirándulni volna jó...

2013. július 17. - netfolk

Hangolónak zene s vers :

Kányádi Sándor: Somvirággal, kakukkfűvel

Somvirág, somvirág,
aranysárga a világ.
Kakukkfű, kakukkszó,
kirándulni volna jó:
fűzfasípot faragni,
fűzfalóval lovazni,
árkon-bokron átal,
háton hátizsákkal,
menni, mendegélni,
este hazatérni:
fűzfalovam kocogva,
fűzfasípom tutogva,
somvirággal, kakukkfűvel,
kakukkszóval, tele szívvel.

A kakukkfű népies nevei: balzsamfű, timián, tömjénfű.

kakukkfujo.jpg

 

 Latin elnevezése (thymus) utal tömjénhez hasonló alkalmazására, s  azt jelenti: bátorság, erő. Pompás illata és íze miatt széles körben használt fűszernövény.

Az egyiptomiak és az etruszkok a testek bebalzsamozásánál használták. A görögök a templomok oltárán égették ezt az aromás növényt, a bátorságot jelképezte náluk, háborúba induló férjük ruhájára kakukkfüvet hímeztek az asszonyok.  De még a a kecses eleganciát jelképezte, sokszor bókoltak úgy, hogy „a kakukkfű illatát árasztod”, ami nyilván dicséretnek számított. A rómaiak elsősorban mint fűszernövényt használták sajtok, borok és likőrök ízesítésére, de hitük szerint a  kakukkfüves fürdő a fokozta a katonák erejét. A középkorban a kolostorkertekben termesztették, s a hölgyek a harcba induló lovagjaik zsebkendőjébe kakukkfüvet hímeztek. Annyira tisztelték és szerették, hogy a Szent Gyógyfüvek Varázslatában is benne van, fontos alkotórésze egy olyan receptnek, amely „lehetővé teszi, hogy megpillantsuk a tündéreket”.

Emberemlékezet óta alkalmazzák megfázások, köhögések, torokfájások és egyéb légúti megbetegedések kezelésére, valamint emésztés serkentésére és a bélférgek kiirtására. Elterjedt fertőzések elleni gyógyszer, gyakorlatilag széles körben használt antibiotikum volt. Járványok idején ezért a lehető legtöbbet fogyasztották belőle, de testbedörzsölésre és füstölésre is használták.

kakukkfű2.jpg

 

Saját kakukkfű? Igen!kakukkfu4.jpg

Vetés: A kerti kakukkfüvet leggazdaságosabb magról szaporítani. A magvetés október végén vagy kora tavasszal a legszerencsésebb.

 

Hogyan gyűjtsük?

Virágos, leveles hajtásaikat napsütéses időben, szár nélkül gyűjtsük.  Nagyon sokféle kakukkfű létezik, de mind illatos és hasznos.

 A kakukkfű illatos és aromás. FŰSZERNÖVÉNY A JAVÁBÓL.

Fűszernövényként húsokhoz, szószokba ajánlják. A legvégén adjuk az ételhez, különben elveszíti aromás illóolaját.

kakukkfu.jpg

Emésztést segítő fűszer:

A francia konyha klasszikus fűszere, de a világon mindenütt kedvelik. Étvágyjavító, puffadást gátló, görcsoldó és hasmenés elleni szer, jó bélfertőtlenítő, valamint bélféregűző hatása is ismert. A kakukkfű jó íze mellett ajánlott gyomor- és epebetegek számára. Nehezebb,  zsíros ételek emésztést segítő fűszere, de húsokhoz, halételekhez, kagylóhoz, pástétomokhoz, mártásokhoz, szószokhoz is  finom..

 kakukkfű1.jpg

Hatóanyagai:

Az egyik  legrégebben ismert és alkalmazott gyógynövény. Gyógyászati alkalmazása hosszú múltra tekinthet vissza. Régen a fertőző betegségek egyik legfontosabb háziszere volt, de sokoldalúságát a hűléses betegségek kezelésében és megelőzésében ma is értékeli az orvostudomány.

A világ minden táján szerepel a hivatalos gyógyszerkönyvekben.

Neumann Caspar a 18. században fedezte fel illóolajának fő hatóanyagát, a timolt, ami a baktériumok, gombák, bélférgek fejlődését gátló anyagot, szóval bizonyíttatott, hogy tényleg gyógyhatású.

Tea:

Felhasználása gyógyteaként: Tea készítéséhez egy csésze forró vízbe tegyünk két kávéskanál kakukkfüvet, hagyjuk 5 percig állni, majd szűrjük le, és a gőzét belélegezve lassan, kortyonként iszogassuk. Köhögés, torokfájás esetén a teát mézzel igyuk. A teájának még gyomornyugtató és frissítő sokak szerint hangulatjavító hatása is van.

 

Külsőleg bőrfertőtlenítő, sebgyógyító hatású. Kisgyermekek fürdővizében enyhíti a hasi görcsöket, erősíti az immunrendszert.Szájüregi gyulladás, torokfájás esetén gargarizálni, öblögetni kell a teájával.

Belsőleg: hörgő- és szájüregi gyulladások, orrdugulás ellenszere, de nyálkaoldó, köptető hatása is van, s vírusos betegségekre javasolják. Az ókori görögök májbetegségekre, bélgörcsökre, panaszokra és vízhajtóként alkalmazták. Ki tudja, hogyan fedezte fel a jeles botanikus Linné, hogy a másnaposság tüneteit is enyhíti

Kakukkfűfürdő

Így készül a fürdő: két csészényi szárított kakukkfűből és két liter lobogó, forró vízből erős teát készítünk. Ezt 10 percig lefedve állni hagyjuk. Ezt leszűrjük, a fürdőkádba öntjük, majd meleg vízzel feltöltjük úgy, hogy a fürdővíz testhőmérsékletű legyen. Fürdés után bújjunk ágyba, és nyakig takarózzunk be!

A kakukkfű-fürdő régóta ismert terápia, amellyel a meghűlést jól lehet kezelni.

A fürdő  könnyíti a náthát, köhögést, de enyhíti a kruppos köhögéses tüneteit is. A kakukkfüves fürdőnek még idegerősítő hatása van és a gyulladásos bőrelváltozásokat is  jótékony.

Tánczos Erzsébet írása

Forrás:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Kakukkf%C5%B1

http://www.fuszeraruhaz.hu/index.php?oldal=oldal&o=kakukkfu_felhasznalasa&v=1

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr565411949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása