Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Katáng, katáng, kék a gatyánk...

2013. június 26. - netfolk


katang1.jpg

 

Katáng, katáng,
kék a gatyánk,
igricek vagyunk.
Ibolya, imola, bíbic.

 

 

A mezei katáng vagy vad cikória az  őszirózsafélék családjába tartozó növényfaj. Nemesített változata a cikória,  gyökereit kávépótlékként használták a nehéz időkben. Régies neve naputánjárófű, mert délután már bezárulnak a virágfejek. Az utak szélén növő, legtöbbször kék virágú növény csodálatos hatásokkal rendelkezik. Amellett, hogy kávészerű íze van, még jó tulajdonságokkal is rendelkezik.

katangmezo.jpg

Ismertetőjegyei:

A mezei katáng, évelő, elágazó, tejnedvet tartalmazó növény. Virágai  túlnyomórészt világoskékek, de lehetnek rózsaszínűek és fehérek is. Nyelves virágai fészkes virágzatot alkotnak és levélhónaljakban csoportosulnak. Csak a délelőtti órákban nyílnak, délutánra összezáródnak a virág szirmai.

 

 

Gyűjtése:

 Nyáron, mikor virít, gyűjtsük be a virágokat és a zsenge leveleket. A leveleknél fontos, hogy valóban csak a zsengéket gyűjtsük, mert az öregecske levél igen keserű. Nemesített rokona például a radiccio, mely már csak éppen egy kicsit kesernyés.

 A fiatal zsenge leveleket salátákhoz is felhasználhatjuk. 
A gyökereket megfőzve ízletes zöldséget kapunk. Pörköléssel pedig a már fent említett cikória kávé készíthető. 

 

 Mire jó?

 

Már az ókorban is használták gyógyításra a gyökerét és a levelét, a mezei katáng a népi gyógyításban régóta ismert drog. A gyökerét, vékonyabb szárhajtásait és tőleveleit használják gyógyászati célokra. A növény keserűanyagokat tartalmaz,  ennek köszönhetően nemcsak segít emésztési problémák - így felfúvódás, bélgáz-képződés - esetén, de étvágyat is csinál, az epetermelést pedig serkenti.

Szépséges virágait búskomorság, melankólia valamint szembetegségek gyógyítására is használták. 

Emésztésjavító, gyomornedv és epeelválasztás serkentő, és vizelethajtó hatása is van. A máj működését is támogatja, étvágygerjesztő hatásáról is ismert.   

Katángtea? IGEN!

Katángteát úgy készíthetünk, ha 2 dl vízben felforralunk egy szárított, apróra vágott virágokat és a leveleket – van, aki a gyökérre esküszik. Ezt  főzzük 3-4 percig, majd szűrjük le. Öt percnél ne hagyjuk tovább állni, mivel utána már keserű lesz az íze.  Naponta 2-3 csészényit fogyasszunk belőle.

1katanggggg_1.jpgCsikós István fotográfiája

 

Tánczos Erzsébet írása

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr465379574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Delczeg Eva Ibolya 2015.07.09. 20:52:55

Kerdes: ennek a kek viragnak, tehat a vad cikorianak mondjak ugy is, hogy buzavirag?
süti beállítások módosítása