Katáng, katáng,
kék a gatyánk,
igricek vagyunk.
Ibolya, imola, bíbic.
A mezei katáng vagy vad cikória az őszirózsafélék családjába tartozó növényfaj. Nemesített változata a cikória, gyökereit kávépótlékként használták a nehéz időkben. Régies neve naputánjárófű, mert délután már bezárulnak a virágfejek. Az utak szélén növő, legtöbbször kék virágú növény csodálatos hatásokkal rendelkezik. Amellett, hogy kávészerű íze van, még jó tulajdonságokkal is rendelkezik.
Ismertetőjegyei:
A mezei katáng, évelő, elágazó, tejnedvet tartalmazó növény. Virágai túlnyomórészt világoskékek, de lehetnek rózsaszínűek és fehérek is. Nyelves virágai fészkes virágzatot alkotnak és levélhónaljakban csoportosulnak. Csak a délelőtti órákban nyílnak, délutánra összezáródnak a virág szirmai.
Gyűjtése:
Nyáron, mikor virít, gyűjtsük be a virágokat és a zsenge leveleket. A leveleknél fontos, hogy valóban csak a zsengéket gyűjtsük, mert az öregecske levél igen keserű. Nemesített rokona például a radiccio, mely már csak éppen egy kicsit kesernyés.
A fiatal zsenge leveleket salátákhoz is felhasználhatjuk.
A gyökereket megfőzve ízletes zöldséget kapunk. Pörköléssel pedig a már fent említett cikória kávé készíthető.
Mire jó?
Már az ókorban is használták gyógyításra a gyökerét és a levelét, a mezei katáng a népi gyógyításban régóta ismert drog. A gyökerét, vékonyabb szárhajtásait és tőleveleit használják gyógyászati célokra. A növény keserűanyagokat tartalmaz, ennek köszönhetően nemcsak segít emésztési problémák - így felfúvódás, bélgáz-képződés - esetén, de étvágyat is csinál, az epetermelést pedig serkenti.
Szépséges virágait búskomorság, melankólia valamint szembetegségek gyógyítására is használták.
Emésztésjavító, gyomornedv és epeelválasztás serkentő, és vizelethajtó hatása is van. A máj működését is támogatja, étvágygerjesztő hatásáról is ismert.
Katángtea? IGEN!
Katángteát úgy készíthetünk, ha 2 dl vízben felforralunk egy szárított, apróra vágott virágokat és a leveleket – van, aki a gyökérre esküszik. Ezt főzzük 3-4 percig, majd szűrjük le. Öt percnél ne hagyjuk tovább állni, mivel utána már keserű lesz az íze. Naponta 2-3 csészényit fogyasszunk belőle.
Csikós István fotográfiája
Tánczos Erzsébet írása