Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Mitől retkes Margit?

2013. június 06. - netfolk

 

marg.jpg

Június 10. Szent Margit ünnepe, de hogy melyik szenté, az az írásból ki fog derülni.

 st__20marg_20of_20scotland_0.gif

Margit  napja- mint Medárd -időjósló nap is, negyvenes nap ( a 40 igen nagy jelentőségű a bibliában), azaz ha esik az eső, negyven napig fog esni.

Tekintve, hogy Medárd és Margit szinte szomszéd a naptárban, ez el is fogadható.) „Margit felhőtől fél, égi háborút vél.” - Tartja a rigmus.

Általában mindenütt azt tartják, hogy ez a nap a len és a káposzta vetésének ideje.

 

Szegény Margitot rossz hírbe hozták a retekkel!

 

Antiókhiai Szent Margit tizenöt éves volt, amikor mártírhalált halt. A naptári helye miatt van kapcsolata a  a retek növénnyel - bizony, szó sincs esetében a higiénia hiányáról. Retkes Margit néven  azért emlegetik, mert ezen a napon vetik a retket, hogy jó gyenge maradjon, de ekkor van a káposzta-, a lenvetés ideje is.



retek.jpg

Mint sok más vértanú halálát, az ifjú Margitét is a vakbuzgó apja idézte elő: miután képtelen volt gyermekét  kereszténnyé lett leányát pogány hitére visszatéríteni, ugyanis  maga jelentette fel a hatóságoknál. A börtönbe vetett Margit legyőzte a sárkányalakban megjelenő kísértőt, de hóhéraival szemben védtelen. Változatos kínzások után végül lefejezték.

Margit a magyar Árpád-kor kivételesen tisztelt szentje, aki a „Királyság Patrónája” címet viselte. Kultusza akkor lendült fel igazán, amikor II. Endre szentföldi keresztes hadjáratáról hazahozta koponyaereklyéjét. Hazai kultuszának része lehetett abban, hogy IV. Béla Margitnak nevezte el a tatárjárás borzalmaitól való szabadulásáért cserébe Istennek ajánlott leányát. Az Árpád-házi királyleány domonkos apáca, majd maga is az egyház szentje lett. Egyesek szerint az Árpádok vére buzgott Skóciai Szent Margitban is. Ő is példaképül szolgálhatott Árpád-házi Szent Margitnak.margit.jpg

Miért legyes Margit?

A néphagyományban még legyes Margitnak  is hívják - ez sem valami hízelgő.

legyek.jpg

Ezen a napon nem szabad kinyitni az abla­kot, mert akkor abban az évben sok lesz a légy. A hiedelem szerint "Margit asszonya le­gyek királynője és ezen a napon minden konyhába beereszt egy kötővel". Úgy védekeztek ellene, hogy mise idején a szántóföldről hozott földet szétszórták a házban -gondolom, az, aki nem ment a misére. aki meg ment, az takarított otthon...  Tyúkültetésre is  alkalmas ez a nap.

 

 

Általában esős napnak tartják.Termésjósló nap Retkes Margit napja:  ha esik az eső ezen a napon, akkor rossz lesz a dió- és a mogyorótermés.

Tánczos Erzsébet írása
 

 Forrás:

http://www.katolikus.hu/szentek/1116.html

http://jelesnapok.oszk.hu/prod/unnep/antiochiai_szent_margit

http://hu.wikipedia.org/wiki/Sk%C3%B3ciai_Szent_Margit

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr175343689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása