Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Milyen növény a kákics, pimpáré, zsibavirág, melyet kutyatejnek tévesen neveznek?

2013. június 03. - netfolk

pityb.jpgA növény közismert magyar neve a  pongyola pitypang , de így is nevezik:  barátfej, barátfű, kákics, tejesfűvirág. Egyéb elnevezései: pongyola pitypang, pitypang, kácsavirág, kikirics, papatyivirág, pimpam, barátfej, bimbófű, buborékfű, éjjelilámpa, láncfű, láncvirág, pimpáré, zsibavirág, de kutyatejnek tévesen nevezik!

pitypang-szorp.w.jpg

 

A gyermekláncfű a világ nagy részén vadon burján­zik, Európa egyes vidékein gyógyászati célokból külön termesztik, valamikor régen hazánkban is nagy becsben tartották. Virág­zata naplementekor és nyirkos időben bezáródik (népi megfigyelések szerint a pitypangvirág bezáródása jelzi az eső közeledtét).

 pitypangokszep.jpg

Miután a virágzat elnyílt, a növény magvaiból labdacsot formál, amelyet a szél (vagy a játékos kedvű gyere­kek) széthordanak.

Tavasztól füves területeken, réten és mezsgyén sárga virágszőnyeget alkot.

A növényt már az ókorban ismerték, és használták, különböző gyomor és bélrendszeri betegségek gyógyítására. Virágzás előtt gyűjtik a levelét, ősszel vagy tavasszal a gyökerét.

 

A pitypang festőnövény, gyökere narancssárga színt ad.

A pitypangból játékokat is készíthetünk:

Síp:

A növény szára belül üreges, ezért egy darabka belőle már szinte maga a síp- elég a végét kicsit megroppantani, és már lehet is fújni. Ha körmünkkel kis lyukakat tépkedünk, az oldalára változatos hangokat csalogathatunk elő sípunkból.

 

Karkötő:

Egy szép hosszú szálat választunk. A szál vastagabb részébe beledugjuk a vékonyabb végét is már kész is!

Nyaklánc:

Úgy készül, hogy a karkötő mintájára karikákat készítünk, de azokat egymásba fűzzük.

Koszorú:

Ennek sokféle módja van. Legismertebben hármasfonással készíthetjük. Három szál virággal kezdjük, aztán folyamatosan újabb szálakat fogunk hozzá, miközben a megrövidült szárakat elhagyjuk. Végül egy fűszállal megkötjük.

 pitypangkoszorú.jpg

Úgy is készülhet koszorú, hogy a virág szárába egy kis lyukat vájunk, abba fűzzük a következőt, és így tovább.

pitypang.jpg

Úgy is készülhet, hogy a néhány szál összefogott pitypangot és újabb szállal összehurkoljuk. Annak a szárát a többihez simítjuk, aztán újabb hurok jön . Ezt addig folytatjuk, ameddig csak akarjuk.

 

 

Kész koszorúnkkal játszhatjuk:

"Koszorú, koszorú,
mért vagy olyan szomorú?"
"Azért vagyok szomorú,
mert a nevem koszorú."

"Kipp, kopp, kopogok,
találd ki, hogy ki vagyok!"

 

Kunkori formák:

pitypang1.jpg

A pitypang szárát hosszában felhasogatjuk. Ezután megnedvesítjük, mert akkor begöndörödik és érdekes formák alakulnak ki. Ez a mondóka illik hozzá:

„ Pápa, pápa, göndörülj a számba!” Hogy ez mit jelent? Fogalmam sincs.

Ejtőernyő:

Ehhez a pitypang bóbitás termései kellenek. Lehet versenyezni, ki tudja a kis ejtőernyőket legmesszebbere fújni!

 

pitypang_sziluett_421931_39124.jpg

Mire jó?


A növény letépésekor a megsérült területen sárgásfehér tejnedv szivárog a tejcsöveken keresztül, mely vitaminban gazdag.  Zsenge levelét salátába keverve vagy nyersen is fogyaszthatjuk. Vizelethajtásra is alkalmazzák, de javítja az étvágyat, serkentőleg hat az epeműködésre, segít a vértisztításban és a májbajok gyógyításánál is, hatásos a köszvény és a reuma gyógyításában is.


Nyugat-Európában főzeléknövényként fogyasztják. Az egyik legszívósabb és legszaporább gyomnövényként ismert gyermekláncfű levelei és gyökerei vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok; hatóanyagait főleg emésztési problémákra és máj-bántalmakra alkalmazzák.


A szárat virágostul mossuk meg, csak akkor távolítsuk el a virágfejet és lassan rágjuk el.  Talán egy kicsit keserűnek érezzük, de ropogós és nedvdús.

 Tánczos Erzsébet

 

forrás:

http://allergia.network.hu/kepek/klubkepek/pitypang_sziluett

http://www.evamagazin.hu/konyha_spajz/31337_pitypang.html

http://lakasmuhely.hu/2012/04/24/pitypang-koszoru-hogyan-keszul/

http://7torony.hu/content.php?c=37240

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr585341890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tinman 2016.02.13. 17:51:35

A zsibavirág az kankalin (Primula). Semmilyen köze nincs a gyermekláncfűhöz (Taraxacum officinale).
süti beállítások módosítása