Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Torockói férfi viselet

2013. május 25. - netfolk

viselet_ferfi4.jpg

„Nincs egy tája Erdélynek, melyről többet írtak s a festészek több képet alkottak volna, mint ez” – írta Torockóról már 1854-ben Kőváry László.

Torockó történetéről és híres-szép festett bútorokról itt olvasható:

http://netfolk.blog.hu/2013/04/27/torocko_1_butorfestes

A hímzésről és a vert csipkéről pedig itt:

http://netfolk.blog.hu/2013/04/27/tororckoi_himzes_es_vert_csipke

 

Torockó népviseletét először Orbán Balázs  mutatta be.

A torockói népviselet kiválik a többi erdélyi viselet közül. A népviselet ruhadarabjai korhoz és alkalomhoz kötöttek, bár ma már csak ünnepek alkalmával hordják a népviseletet.

A torockói népviselet talán a legváltozatosabb és leggazdagabb magyar népi öltözet. Gazdagságának  titka Torockó lakosságának életformájában rejlik. A 19. század végéig ugyanis a vasműves termékeikkel messze vidékekre  eljutó torockóiak kapcsolatba kerültek magyar, szász és román lakosokkal. Ez a világlátottság  rányomta bélyegét az öltözködési ízlés alakulására  is. A nemtől, életkortól és alkalomtól függő öltözet alapanyagait a torockóiak egyrészt vásárolták, másrészt a  torockói asszonyok vagy a falusi kismesterek állították elő.     

A torockói férfi öltözet a székely népviselettel mutat rokonságot: lábra feszülő harisnya, fekete posztó mellény,  bunda jellemzi. Ezt a rokonságot mutatják a díszítések és a piros és kék színek használata.

A férfiing bő ujjú volt, a XX. századtól már szűk ujjú ingeket varrtak.

A bő ujjú ing kendervászonból készült, külön ünnepnapi és munkanapi  változatban, az előbbi lobogó ujjal, az utóbbi kézelővel. Az ünnepi ing viseletével együtt járt a nyakravaló és a díszes öv viselete is.

A nyakravaló négyszögű fekete selyemkendő, ezt a fiatalok kihímezve, az idősebbek  puszta feketén hordták.A szűk ujjú ráncos inghez már nem járt nyakravaló.

Az inget a viselő korának függvényében különböző színű és díszítésű övvel hordták. A nyakukba négyszögű fekete selyemkendőt tettek. A fiatalok kendője hímzett volt, az idősebbeké egyszerű, dísztelen. Az ingre a fehérített báránybőrből készült lájbit vették fel. Arra meg nyakba akasztva a vörös vagy kék selyemmel kihímzett rókaprémes bőrködmönt vették fel. A vőlegény viseletéhez fehér nyakravaló járt.

A felsőruhákból az ujjasnak két fajtáját viselték. 

A régebbi egyszínű, sötétkék szebeni  posztóból készült, az újabb kockás mintájú vagy mintázatlan, általában fekete alapú flanelből. Alája ugyanolyan anyagból varrt kis lájbi, föléje, hűvös időben bundalájbit  öltöttek.

 torockói_Népviselet.jpg

A ködmön a női bunda megfelelője volt, ehhez juhbőrt használtak, a díszítésekhez bőrt, rókaprémet, kék selyemfonalat. A ködmönhöz a férfiak bőrövet és dohányzacskót viseltek. A fiatalok bőröve piros, az időseké fekete alapú volt. Ezt  zöld, sárga, barna, piros virágmotívumokkal díszítették.

 Lábukra  vassarkú, fekete kordovánbőrből készített csizmát vettek, idővel ezt  a varrott csizma váltott fel.  Utóbbi szélét kék zsinórral szegték, s mivel ez kék selyembojtban végződött, bojtos csizmának is nevezték. A kovácsműhelyben készített sarkantyúval hordták, ezt szíjjal erősítettek a csizmára. A bojtos csizmát meg a kemény szárú bőrcsizma váltotta fel. A szegényebbek marhabőrből varrt bocskorral érték be.

 

A fehér báránybőr sapka kedvelt fejfedő volt. Ezt kezdetben hétköznapi, majd ünnepi alkalmakkor hordtak. A 20. század folyamán aztán elterjedtek a kalapok. Először a széles, kerek karimájú, fekete kalap, amit a magas tetejű kalap váltott fel. Esküvőn a kalap mellé bokrétát tűztek, amit a koszorúsleányok kötöttek télen művirágból, nyáron szegfűből.

Nyáron széles, felhajtott karimájú, fekete kalapot, télen báránybőrből készült kucsmát tettek a fejükre.

Forrás:

http://mek.oszk.hu/02100/02115/html/5-722.html

http://torocko.org/nepmuveszet.html

http://termeszetbaratikor.network.hu/blog/termeszet-barati-kor-blogja/torockoi-nepviselet

http://termeszetbaratikor.network.hu/blog/termeszet-barati-kor-blogja/torockoi-nepviselet

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr105318122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása