Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Pünkösdi mátkatál küldés, udvarló szokások, bálok

2013. május 07. - netfolk

Pünkösd ünnepén Jézus mennybemenetelét és  a Szentlélek eljövetelét ünneplik a keresztények. A húsvétot követő ötvenedik napra esik Pünkösd, amely  május 10-e és június 13-a között lehet.
Pünkösdkor több régi búcsújáróhelyen, például Csíksomlyón, búcsúnapot tartanak. 

CSIKS.jpgA képen Csíksomlyó -  a búcsú látható.

 

A középkorban a szél zúgását, ami a Szentlélek eljövetelét előzte meg, kürtökkel, harsonákkal utánozták.
A „tüzes nyelveket” égő kócok dobálásával jelenítették meg, amelyeket a templom padlásáról eresztettek a hívek közé.  Szentlélek jelképeként fehér galambot is  repítettek a mise alatt.

galamb.jpg

A magyar pünkösdi szokások a keresztény ünnephez kapcsolódnak, de az ősi tavaszünnepi pogány rítusoknak maradványai is fellelhetők. Így udvarlással kapcsolatos szokások is kapcsolódnak az ünnephez. Egyes helyeken például a legényeknek be kellett csempészni a kiválasztott lány ablakába egy pünkösdi rózsát.

 

A lányoknak viszont koszorút kellett fonni, s átadni a legényeknek. 


Néhány helyen ilyenkor tartották a barátságkötő mátkálást, mely főként a leányok szertartásos barátságkötése volt, amit komatálcserével pecsételtek meg. Ezzel a szokással egymást testvérré fogadták. Ettől fogva magázódtak, s mátkának, komának nevezték egymást. A barátság egész életre szólt, s gyermekeik születése után keresztkomák is lettek. A mátkálás jellemző időpontja fehérvasárnap, erről bővebben itt olvasható:

http://netfolk.blog.hu/2013/04/04/komatalat_hoztam

Jellemzően a nem vérrokon legények és leányok mátkatál küldésével testvérré fogadták egymást, ez pont nem a párválasztásról szólt. A palócoknál  ez már rokonságnak számított.

Azért néhol mégis szokás volt a mátkálás udvarló, párválasztó céllal is: a  legény annak a lánynak küldött egy tál kalácsot meg bort, aki tetszett neki. Ha a lány viszonozta az érzelmeket, akkor ő is hasonlóan járt el.

matkalas.jpgA képen mátkálók láthatóak.

 

 

Természetesen az időjárásnak is jelentőséget tulajdonított a néphit, miszerint, ha pünkösdkor szép az idő, jó lesz a bortermés.

A pünkösdi királyválasztásról, májusfaállításról bővebben itt olvasható:

http://netfolk.blog.hu/2013/05/06/punkosdi_kiraly_valasztas

A képen pünkösdölés látható

Tavaszköszöntés
A Pünkösdhöz szorosan kapcsolódnak a virágok. Egyes helyeken például már kora hajnalban az ablakokba, vagy a ház kerítéslécei közé tűznek zöld ágakat, virágokat (bodzát, pünkösdi rózsát, jázmint) azért, hogy nehogy belecsapjon a házba a villám.

PÜNKR.jpg

 

Párválasztó és udvarló szokások
Mint már írtam, udvarlással kapcsolatos szokások is kapcsolódnak Pünkösd ünnepéhez. Egyes helyeken például a legényeknek be kellett csempészni a kiválasztott lány ablakába egy pünkösdi rózsát. A lányoknak viszont koszorút kellett fonni, s átadni a legényeknek. Ilyenkor szokás volt a mátkázás is. A legény annak a lánynak küldött egy tálat kaláccsal és borral, aki tetszett neki. Ha a lány viszonozta az érzelmeket, akkor ő is hasonlóan telerakott tálat küldött vissza.

Gyakran kislányokat bíztak meg a nagylányok udvarlói, hogy mátkatálat vigyenek a lány házához. Ünneplő ruhában, koszorúval a fején vitte a tálat a kislány, aki a lányos háznál kapott egy hasonló tálat cserébe a visszaútra. A küldöncöt pénzadománnyal jutalmazták.
(Ehhez hasonló szokás volt húsvét utáni vasárnapon a fehérvasárnapi, vagy más néven mátkáló vasárnapi komatál küldése vagy Moldvában a barátok tojáscseréje. Azzal a különbséggel, hogy ez utóbbi szokásokat a  gyerekek baráti hűségük jeléül, barátságuk megpecsételése alkalmából tartották. )
Egyes vidékeken a májusfa állítás ekkor történik, vagy a kidöntésére ekkor kerül sor.


Pünkösdkor sok helyen bált rendeztek.

Kalotaszegen három napig állt a bál. Csallóközi pünkösdi bálozó szokás volt a vámkerék állítás. A vámkerékhez kell egy igen-igen  magas fenyő. Ehhez tolnak egy vé­konyabb fenyőt, melynek végéhez kereket tesznek. Egy  jókora  jegenyeágat, melyen melyen többszínű szala­gok zsebkendők és itallal telt üvegek vannak erősítenek  hozzá. Csőszt választottak,  aki a báli költségek fedezése a táncoló legényeket odakísérte a vámkerékhez, ott valóságos vaslánc­cal a legény lábát a vámkerékhez kötözték. A csősz lányokkal bírságot fizettetett.   a legényt pénzen megválthatta. A legény így szabad lett. Ezután  másik leánnyal táncolt, majd újra elfogták, s a lánynak meg illett váltani. A vámkerék fennállt az aratási vásárig, mikor is muzsikaszó mellett döntötték le.

  Ahol a lányok rendezték a mulatságot, ott vám nélkül nem engedtek be senkit a  mulatságba.


Udvarlással, párválasztással kapcsolatos szokás a májusi kalinkázás, csónakázás, ladikázás, a lányok az udvarlótól díszes evezőt kaptak ajándékba ezen a napon.
Bács-Bodrog vármegyében, Topolyán a fiúk pünkösdi rózsát tettek hajnalban választottjuk ablakába, aki búzavirágból, pipacsból koszorút font a fiúnak.

 
„Májusi kalinkózás”, pünkösdi csónakázás

 
Pünkösdi leányevező lapátjának faragott díszítése.

 

Forrás:

http://www.szozat.org/showpage348.htm

http://kerekito.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=429:puenkoesd-a-nephagyomanyban&catid=37:olvasnivalok

http://kjntfotoarchivum.adatbank.transindex.ro/kep.php?id=3072&mi=megye=QsOha8OzIChCYWMmIzI1OTt1KQ==

Magyar Néprajzi Lexikon

 

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr655248428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása