Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

A Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékén 9.: a pünkösdi templomdíszítés Mendén

2013. május 04. - netfolk

Mende Budapesttől 30 kilométerre levő település, ahol az evangélikusok minden pünkösdkor feldíszítik templomunkat.

A templomdíszítés szokása Mendén pünkösdi,  egyházi, tavaszköszöntő szokás. A  hagyomány főleg a szlovák eredetű evangélikus közösség tagjait érinti, de a m katolikusok és a környék evangélikusai is gyakran részesei az eseménynek.

A gyülekezet tagjai nemük és életkoruk szerinti munkamegosztásban  állítják fel a nyolc májfát.  A férfiak a fák kivágását, szállítását, elhelyezését végzik, míg az asszonyok és gyermekek dolga a fák textilekkel, kendőkkel való felékesítése.Már 10-12 éves kortól bekapcsolódnak a munkába a gyermekek is. Így megvalósul a hagyományba való belenevelődés. A fiatalabb férfiak dolga a nyolc nyárfa kivágása, elhelyezése, és azok megfelelő rögzítése a padsorok mellett. Az idősebb férfiak fiúgyerekek segítségével a fák törzsét borítják be nyárfagallyakkal, hogy a rögzítést eltakarják. Az asszonyok a fákra kötik fel a kendőket, terítőket. Egy külön társaság végzi az oltárkerítés befonását virágokkal.

A szalagokkal, hímzett és horgolt kendőkkel feldíszített nyolc nyárfa kitölti a templom két padsora közötti belső teret. A gyülekezet tagjai a májfák alatt ülve hallgatják végig az istentisztelet.



Az evangélikus gyülekezet  aktív és működő,  s ebben kiemelkedő szerepe van a hagyományok  őrzésének és ápolásának. Az ünnep előtti készülődés, a munka megszervezése, a feladatok kiosztása, az új résztvevők helyének, feladatának megjelölése, és a díszítés utáni közös étkezés éppen olyan fontos, mint maga az ünnep.52_11_mende_kep_12.jpg

 

A templomdíszítés eredete:

A zöld ágat, a tavasz jelképét régen sok helyen kitűzték pünkösd hajnalán. A házakat, kapukat  s a templomokat is zöld ágakkal díszítették.  Már a 17. századi evangélikus zsinatok  helyesnek és megőrzendő szokásnak tartottá, hogy a diákok pünkösdkor zöld gallyakkal ékesítsék fel a templomokat.  Igaz, kikötötték, hogy ez ne lövöldözéssel , hanem énekléssel történjen. A 18. században Tessedik Sámuel  a templomi májusfaállítás szokásának megszűnéséről számolt be : "Beszüntették a májusi vagy pünkösdi fák felállításának szokását. A tanítók tanítványaik segítségével ősidők óta fát szoktak kivágni a pünkösd előtti napon a kertekben és a szőlőkben s azokat nagy zene-bonával a templomba vitték, hogy a sok ember számára amúgy is egészségtelen templom levegőt még jobban elrontsák!  …”( Tessedik S.: Szarvasi nevezetességek 1938. 52.)

Ez a szokás Mendén töretlenül él.

Pünkösd szombatján már kora reggel  mendei evangélikus lányok és a gyerekek, virágot kérnek a házaktól. Pünkösdkor a katolikus házakhoz is bezörgetnek virágért, amit aztán Úr napján viszonoznak.

A  férfiak kivágják a nyárfákat, ma már persze engedélyhez kötött, hogy melyeket.

mende_kep_02.jpg Közelről vállon is behozzák, messzebbről teherautóval oldják meg a szállítást. Régebben ehhez lovas kocsit kellett fogadni. Nyolc nyárfát állítanak fel a templomban. A padok két oldalára kerül három-három fa, kettő pedig a kórus alá.

Amíg a férfiak a fákkal foglalkoznak, addig a lányok és az asszonyok a  kézimunkákat szalagokkal díszítik,  a fákra is azokkal erősítik  fel. 

52_18_mende_kep_19.jpg

Régen hímzett szalagokkal, menyecskekendőkkel,fejkendőkkel díszítették a fákat. Ezek sajnos már elkoptak, eltűntek. Nem tudni, hogy milyen jelentősége volt a régi díszítésnek, de bizonyára jelentése volt annak, hogy  a női életszakaszokat jelképező fejviseletek darabjait aggatták  a fák ágaira.  Az 1940-es évek közepétől áttértek a hímzett terítőkkel, horgolt csipketerítőkkel történő díszítésre.  

mendelepke.jpg

A szalagok, kendők helyét a 20. század közepétől átvették a hímzett terítők, amelyek a lakástextíliák divatjának megfelelően változtak. Az időben változó díszítési gyakorlat mellett is állandó keretet biztosít a nyolc májfa az ünnepi istentiszteletnek. Mindenki olyan kézimunkát hoz, amelyet máskor nem használ.  Fő szempont, hogy minél tarkább legyen a díszítés. 

52_15_mende_kep_16.jpg 

 Virágokkal is díszítenek: piros pünkösdi rózsával  fehér labdarózsával szegélyezik a  keresztet. Egy személy feladata az oltárdíszítés. A lányok a szószéket és a keresztelő kutat virágozzák fel. Az egymás mellett álló fák közé kifeszített, háromszög alakban meghajtott csipketerítők és a masnira megkötött hímzett szalagok. Ez a létráról elvégezhető munka néhány fiatalabb asszony feladata, akiket egy-két idősebb asszony irányít. Végül a fák törzsére kerülnek a tavaszi megújulást jelképező „lepkék" . Ezek négyszögletes hímzett terítőkből kialakított jellegzetes díszítmények. Ezt a feladatot egyetlen „specialista” idősebb asszony, Andrejkovics Mihályné (Rózsi néni) végzi.  A lepkék felkerülése után takarítják ki a templomot. A közös munkával töltött délutánt közös étkezés is kiegészítheti.

52_22_mende_kep_23.jpg

A képen a " lepke" motívum.

 

Pünkösdvasárnap  a szertartás menete nem tér el a szokásos ünnepi istentisztelet menetétől.  Mivel a fák szorosan a padsorokhoz simulnak, nem akadályozzák a gyülekezet tagjait, hogy minden a megszokott módon történjék.  Mivel a katolikus pünkösdi mise korábban befejeződik, a falubeli katolikusok közül is többen részt vesznek a szertartáson.  Voltak evangélikus lányok, akik az Úr napi virágszőnyeg elkészítésében is segédkeztek. Az evangélikus szomszédok nem fogták be lovaikat Úr napján a katolikus szomszéd iránti tiszteletből. Pünkösdkor viszont évekig egy katolikus fiatalember szállította a kivágott nyárfákat a templomba a lovas kocsiján az evangélikus nagyapja emlékének tiszteletére. Egymás szokásainak tiszteletben tartása a falu közösségén belül is kialakította a másik felekezethez tartozók megbecsülését. Hétfőn  délután bontják le a díszítést.

A kendőket, szalagokat otthon kimossák, kikeményítik, így teszik el a jövő évi ünnepig.

A fákat a templomkert egy félreeső zugában összegyűjtik, és különböző közösségi alkalmak, gyerekfoglalkozások alkalmával esti tábortűzhöz, bogrács alá vágják össze a száraz fákat.

A templomdíszítésben évről-évre több gyerek vesz részt.

 

 mende4.jpg

A közösség előre meghatározott időben biztosítja a templom megtekintését.

 

 

Forrás:

http://www.szellemiorokseg.hu/index.php?menu=nyomtatvany_lead&jny_id=52&m=nemzeti

 

http://skanzen.hu/?fm=article&id=415

http://www.szellemiorokseg.hu/

http://feol.hu/nagyitas/oroksegunk-a-mendei-punkosdi-templomdiszites-1113070

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.194335417284952.68652.100001254841173#!/media/set/?set=a.19433

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr375231032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása