Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Már virít a vadgesztenye! Szép és hasznos is!

2013. április 27. - netfolk

 

vadgesztenyee.jpgNemes Nagy Ágnes: Hány ujja van

Öt ujja van gesztenyefa-
levélnek,
Öt ujja van,mint a gyerek
kezének.
Öt ujja van? nem mind olyan,
Legtöbbjének hét ujja van.
Öt ujja,
hét ujja,
hozzá még a hátulja.

 

 

Nemes Nagy Ágnes: Gesztenyefa levél

F302401.jpg

 

Találtam egy falevelet,
gesztenyefa levelet.
Mintha megtaláltam volna
egy óriás tenyeret.

Ha az arcom elé tartom,
látom, nagyobb, mint az arcom.
Ha a fejem fölé teszem,
látom, nagyobb, mint a fejem.

Hogyha eső cseperegne
nem bánnám, hogy csepereg,
az óriás nappal - éjjel
óriási tenyerével,
befödné a fejemet.

 

vadgesztenye.JPGLáthatjuk, Nemes Nagy Ágnest is elbűvölte a gesztenye. Nincs miért szégyenkeznünk!

Mindannyiunk egyik kedvenc fája a vadgesztenye, azaz lógesztenye,  más néven fehér bokrétafa. Tizenöt faja létezi, s a vadgesztenyefélék  családjába tartozik.

Akár 30 méter magasra is megnő.  Tudtad, hogy Elő-Ázsiából származik, a Balkánon keresztül került el Magyarországra? Dús, fehér fürtös virágzata, és a tüskés tokban érő fényes, gesztenyebarna magjai szívmelengetően szépek.

 Emberi fogyasztásra - szemben a szelídgesztenyével - nem alkalmas,  csak az őzek, a szarvasok és a vaddisznók csemegézhetnek belőle.

 

 Kártevői lettek:

 Úgy 20 éve jelent meg  kis hazánkban a vadgesztenyefák egy kártevője, az aknázómoly. Ez az állat  a fa  leveleire rakja le a tojásait- Ezekből a kifejlődő a hernyó vékony szálon a földre ejtőernyőzik , majd   a talajban prímán áttelel. A megbetegített fák  pedig néhány év múlva elpusztulnak. A kártevő aknázómoly ellen eredményes védekezési módszer az, ha a  fertőzött leveleket összegyűjtjük és megsemmisítjük.

gesztbeteg.jpg


Mire jó a szépséges vadgesztenye? Minden része hasznunkra válik!

 Gyógyászati célokra a magját, virágját, kérgét és levelét is felhasználják. A vadgesztenye jótékony hatással van a vénákra, teája a erősíti is azokat. A faleveleket  ízületi bántalmak enyhítésére használják, a vadgesztenye kérge napfényvédő szerek, krémek alkotórésze. Virágja összehúzó, erősítő, visszérbántalmak ellen, gyomor- és bélgörcsoldó.

Külsőleg  a népgyógyászatban régóta  használják fekélyek és bőrbetegségek kezelésére, aranyér ellen pedig ülőfürdőként.


gesztfelepites.jpg

A vadgesztenye festőnövény. Leveleit, virágát, gesztenyéjét használjuk festéshez. A levelek sárgásbarna, a virágok sárga, a gesztenyék barna színt adnak.

 

vadges.jpg

 

Itt meg is nézhetjük, hogyan használjuk fel a vadgesztenye részeit. Igazán gyakorlatias:


 

Hogyan használjuk fel a vadgesztenyét? Íme néhány recept:

HPIM3411.JPG

 


Így készíthetünk teát: 3 dl forró vízzel forrázunk le 1 teáskanálnyi szárított vadgesztenyelevelet, majd 8-10 perc elteltével szűrjük le. Mézzel édesíthető.

 


 Így készíthetünk tinktúrát : A tinktúra elkészítéséhez kb 20 db vadgesztenyére van szükség és 500 ml tiszta szeszre. Az apróra vágott gesztenyét keverjük össze a vodkával,  majd turmixoljuk pépesre . Ezután töltsük üvegbe és legalább 20 napig tartsuk sötét, hűvös helyen.
 Minden nap fel kell rázni a keveréket. Ezt a keveréket kizárólag külsőleg szabad alkalmazni!

 

Ez is vadgesztenye tinktúra recept: 100 ml 38 %-os pálinkához keverjünk 2 evőkanálnyi szárított és porított vadgesztenyelevelet és 2 evőkanálnyi vadgesztenye-lisztet, majd légmentesen zárjuk le, és hagyjuk állni 10 napig. Ezt követően szűrjük le, és sötét üvegben tároljuk. Fájó, sajgó ízületekre alkalmazzuk bedörzsölő-szerként. Vadgesztenyelisztet  beszerezhetünk bioboltban, de az is jó, ha a héj nélküli magot negyedeljük, majd az aprítógépre bízzuk. Szárítsuk  ki a zúzalékot.

 Vadgesztenye pépre így tehetünk szert: 2 evőkanálnyi vadgesztenyelisztet  ( vagy házi zúzalékot) keverjünk össze 2 evőkanálnyi búzaliszttel, és adjunk hozzá annyi 10 %-os étkezési ecetet, hogy kenhető péppé váljon. Fájó, sajgó ízületek gyógyítója.
 

 

Ez  szükséges a  fürdő elkészítéséhez: 2 evőkanálnyi szárított és porított vadgesztenyelevelet és 2 evőkanálnyi vadgesztenyelisztet forrázzunk le 3 dl forrásban lévő vízzel.  8-10 perc  elteltével szűrjük le, a főzetet, és  öntsük a fürdővízhez. Visszér, aranyér esetén kúraszerű használata ajánlott..

A vadgesztenye krém így készül:  Vegyünk elő  150 ml vadgesztenye tinktúrát  - receptjeit lásd fentebb. Oldjunk fel 3 tasak zselatint 150 ml vízben.  Szakadatlanul kavargassuk. Amikor sűrűsödni kezd, akkor több részletben löttyintsük  hozzá a vadgesztenye tinktúrát  meg még néhány  csepp levendula olajat. Ha megfelelő állagúra sűrűsítettük, vegyük le a tűzről, és töltsük üvegbe. Ezután már nincs más dolgunk, mint  kipróbálni, ugyanis a vadgesztenye irritálhatja a bőrünket. Ha   1 nappal a próba után sem jelentkeznek bőrtünetek, akkor bátran alkalmazható a krém a visszeres bőrfelületeken. Naponta kétszer masszírozzuk be. A krémet 3 hónapon belül használjuk el, tartsuk hűvös sötét helyen.

Na még  egy vers, nem bírok magammal:

Csanádi Imre: Vadgesztenye


Vadgesztenye fának de vastag
az ága.
Szomszédék Gyurija két kezével
rázza...

Potyog a gesztenye kipp- kopp
Kipp- kopp Gyurka,
Tüskés az én bundám
Vigyázz az orrodra!

  

 


Forrás:
viragvagyfuszer.blogspot.com

http://www.hazipatika.com/gyogynovenytar/vadgesztenye/18

http://www.balintgazda.hu/aktualis-kert/oktober/a-vadgesztenye.html

http://viragvagyfuszer.blogspot.hu/2012/09/vadgesztenye.html

http://hu.wikipedia.org/wiki/Vadgesztenye

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr585249656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása