Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Enyhülés a természet patikájából visszerek ellen

2013. április 26. - netfolk

Gyógynövényekkel a visszerek ellen: a vénatágulatok, felületes visszérgyulladások zavaróak, fájdalmasak. Tágult visszerekre, visszérgyulladásra számos gyógynövényt használhatunk. Többükben gyógyszerekkel azonos hatóanyagok találhatóak természetes formában. Nyilván nem azt mondom, hogy kerüljük az orvost, de tapasztalatból mondom, hogy a gyógynövények  természetes segítőink.

 

Vadgesztenye

F302401.jpgA népi gyógyászat már évszázadok óta használja a vadgesztenyét visszér gyógyítására, mivel  gátolja a vizesedést, megerősíti az érfalakat, sőt, növeli rugalmasságukat . Gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően használatával a visszeres fájdalmak  enyhülnek. Ezért a vadgesztenye az egyik legismertebb vénás keringésre ható gyógynövény. Hatására javul a vénás- és nyirokkeringés, csökken az ödéma, a gyulladás.

Vadgesztenye fürdőhöz így juthatunk: 2 evőkanálnyi morzsolt vadgesztenye-levelet és 2 evőkanálnyi vadgesztenye-lisztet forrázzunk le 3 dl vízzel, majd 8-10 perc után szűrjük le. A főzetet öntsük a fürdővízhez. Áztassuk a fájó tagunkat.

Szúrós csodabogyó

Bedarieux_fg18.jpgMagyarországon kevésbé elterjedt, de igen hatásos gyógynövény. Szúrós csodabogyóval is kiváltható a vadgesztenye. Az örökzöld növény piros terméséből készült kivonat javítja a vénafal tónusát, és csökkenti a visszerek méretét. Vizelethajtó hatásának köszönhetően a láb duzzanatát is lohasztja. Fokozza az érfalak rugalmasságát, ezzel segítve a vér áramlását.

Semmiképpen se gyűjtsük, mert Magyarországon védett!

 

Körömvirág

Calendula_January_2008-1_filtered.jpg

Méltán népszerű, főleg kertekben termesztett növény. Hámosító, sebgyógyító, gyulladáscsökkentő hatással bír. Használata a gyulladásra igen jó. Visszeres lábra van aki maga állít elő körömvirág kenőcsöt disznózsírral. én ezt nem próbáltam, a bolti körömvirág kenőcs nekem bevált.

 

Orvosi somkóró

Köhler–s_Medizinal-Pflanzen-093.jpg

A 30–90 cm magas orvosi somkóró egynyári vagy áttelelő kétnyári, lágy szárú növény, amely egész Európában és Észak-Ázsiában elterjedt. Az orvosi somkóró csökkenti a vérrög-képződést, flavonoid tartalmának köszönhetően pedig gyulladáscsökkentő, ödémacsökkentő hatású. Emésztési zavarok ( kezelésekor is jótékony hatású. Vízhajtóként is használják.  Külsőleg  többek között zúzódásra, rándulásra, felszíni vérzésre használják.

 

Tánczos Erzsébet írása

Forrás:

Trombózisközpont (www.tromboziskozpont.hu)

http://zoldorokseg.blogspot.hu/2012/10/gesztenye-jotekony-hatasai.html

http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tkt/novenytan-novenytan/ch22s30.html

 http://www.femina.hu/egeszseg/a_6_leghatekonyabb_termeszetes_szer_visszer_ellen

http://hu.wikipedia.org/wiki/Orvosi_somk%C3%B3r%C3%B3

http://hu.wikipedia.org/wiki/Sz%C3%BAr%C3%B3s_csodabogy%C3%B3

http://www.nepigyogymod.hu/gyogymodok.jsp?gyogymod=70

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr945248149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása