Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Hímesek a Gyimes vidékén

2013. március 26. - netfolk

2_1.jpgA tojásírás gyakorlásának hivatalos napja Gyimesen nagypéntek. Hogy a hímes tojásnak egykor mágikus erőt tulajdonítottak, azt a következő hiedelem is bizonyítja. Azt a fakanalat, amivel a hímes tojást beleforgatják a festékbe el szokás  vinni az éjjeli misére. A nyelére fúrt lyukon keresztül nézve ugyanis megláthatni, kik a falu boszorkányai, mert ők – a fakanálnyél lyukán át nézve meglátható– az oltárnak háttal állnak. A leleplező személy azonban feltétlen  vigyen magával egy zacskó mákot és szórja maga köré  aztán uzsgyi, fusson haza, mert ha megfogják elverik. A mákot viszont megállnak szemenként összeszedni, ezzel időt nyer a fakanalas kísérletező.nora7.JPG

Bereczné Lázár Nóra Magyar Kézműves Remek-díjas népi iparművész hímeseit a gyimesi motívumok ihlették

 

A tojásfestés szellemi központjának az erdélyi Gyimest tartják, számtalan minta származik erről a vidékről. Természetes, hogy  a  kislányok megtanulják a hagyományos mintákat. Tyúkláb, tőtött rózsa, csillagos, szegfűves, fecskefarka, bárányláb, békasegge, kakastaréj, cserelapis, bojtágas, kupás ... ezt mind ismerik. Húsvét közeledtén egy-egy gyimesi házban akár háromszáz hímes tojás is készül.

gyimi.jpg

Antalné Tankó Mária: Gyimesvölgyi írott tojások mintái

 A gyimesiek nagypénteken írják a tojást a maguk számára, de van olyan ügyeskezű asszony aki rendelésre is ír tojást. Friss tojásokat  használnak erre a célra, mert az öregecske tojás  a festékben „feljön”.

A(z) DSC09369.JPG megjelenítése

A képen Fekete Ildikó Magyar Kézműves Remek-díjas népi iparművész gyimesi mintákkal díszített hímesei láthatóak. Beszélgetésem Fekete Ildikóval: http://netfolk.blog.hu/2013/09/17/fekete_ildiko_a_matematikus_tojasiro

 

A tojást  megfőzik, majd lehűtik.

Felforrósítják a viaszt, majd kezdődhet az írás. Gyakorlott mozdulatokkal osztják fel a tojásokat, négy, nyolc vagy tizenhat részre. A mintákat régóta kívülről tudják, pillanatok alatt láthatjuk kirajzolódni a tőtött rózsát, csillagot, hatrózsát, csipkerózsát és a többit. 

A megolvasztott viaszba egy kis kormot  kevernek, hogy az írás nyoma jól látszódjék a tojáshéjon. Azt az eszközt, amivel írják, késicének nevezik.

A viasszal megírott tojást aztán hideg vagy kissé langyos festékbe teszik. Nem forróba, mert leolvadna a viasz.

Gyimesen csak piros tojást festenek. A tojásokat beleteszik a piros lébe, de nem tarják sokáig benne  hosszasan. Azt tartják: ne legyen sötét a színe, hiszen „Jézus vére is piros volt, ezt jelképezi a piros tojás”.

Miután a festőből kiemelt tojás megszikkad, egy, megforrósított rongydarabbal a megírott tojásról ledörzsölik a viaszt.(Manapság a hajszárító nagy segítség a viasz leolvasztásában.)

Ezután  következhet a fényezés, melyhez szalonna vagy olaj használatát ajánlják.

A(z) 528623_10200194492638960_1992109109_n.jpg megjelenítése

A képen Fekete Ildikó Magyar Kézműves Remek-díjas népi iparművész gyimesi mintákkal díszített hímesei láthatóak. Beszélgetésem Fekete Ildikóval: http://netfolk.blog.hu/2013/09/17/fekete_ildiko_a_matematikus_tojasiro

 

Moldvában – ellentétben Gyimessel –  a piros mellett  zöld, kék, sárga hímeseket is festenek.

Moldvában  a megírott tojásról a viaszt nem dörzsölik le, egyszerűen rajta hagyják.

antalné tankó 2_2.jpgAntalné Tankó Mária: Gyimesvölgyi írott tojások mintái

A(z) DSC07092.JPG megjelenítése

 

A képen Fekete Ildikó Magyar Kézműves Remek-díjas népi iparművész gyimesi mintákkal díszített hímesei láthatóak. Beszélgetésem Fekete Ildikóval: http://netfolk.blog.hu/2013/09/17/fekete_ildiko_a_matematikus_tojasiro

 

 

 

Tánczos Erzsébet írása

A kép és a szöveg forrása:

Praktika Magazin 2008/3.  Az első képen Szabó Éva népi iparművész alkotásai

http://home.hu.inter.net/kortars/9905/kallos.htm

http://www.szekelyhon.ro/archivum/offline/cikk/4635/gyimesi-himes-tojasok

http://www.magyarvagyok.com/kultura/hungarikum/hagyomanyok-unnepek/husveti-nepszokasok/3463-Tojasfestes-technikak-300-mintak.html

Antalné Tankó Mária: Gyimesi írott tojások
(Erdélyi Múzeum Egyesület, Kolozsvár, 1999.) illetve: http://mek.oszk.hu/02900/02907/html/

http://www.sulinet.hu/oroksegtar/data/kulhoni_magyarsag/2010/ro/kriza_tarsasag_evkonyv_14/pages/008_A_husveti_tojas.htm

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr255173736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csan2 2015.03.18. 22:43:12

ANTALNÉ TANKÓ MÁRIA: GYIMESI ÍROTT TOJÁSOK gyűjtésében szerepel egy érdekes felirat: Béka segge. Mi köze a béka ezen részének a húsvéti feltámadáshoz? Hasonlóan az egyiptomi halottas könyvben is mit keres a feltámadásra váró előtt egy béka és a kopt béka-mécseseket miért szövegezték fel a feltámadásra utaló mondatokkal?

A béka segge és a húsvéti feltámadás
BÉKA szimbólum az ókori egyiptomi sírkamráktól a Grimm meséken át a gyimesi tojásfestésig

www.naput.hupont.hu/92

netfolk 2015.03.19. 14:16:02

Köszönöm, érdekes nagyon.

feketepontildiko 2015.03.19. 18:48:20

Kedves Erzsi! Nagyon érdekes ez a fakanalas dolog! Eddig erről nem is hallottam! Majdnem olyan, mint a lucaszékeszés, csak ezt húsvétkor kell és fakanállal. Most írom a pályázatot a Népművészet Ifjú Mesterére, természetesen a gyimesi tojásokból. Ha megengeded, megint használnálak forrásként és ezt is beleírnám . :)

netfolk 2015.03.19. 20:24:55

Kedves Ildikó!
Megtiszteltetés.
" Cserébe" , ha elküldöd a kedvenc gyimesi hímese(i)d fotóját, akkor felhasználnám a gyimesi tojásokhoz illusztrációnak.
Pont ma gondoltam erre!
süti beállítások módosítása