Netfolk: népművészet, hagyományok

Netfolk: népművészet, hagyományok

Böjti " sportjátékok"

2013. február 27. - netfolk

bojt_holloko.jpgA mértékletesség a böjt egyik kulcsszava, ekkor a dalolás, a fütyülés, a tánc, a muzsikaszó mind tilos volt.

A nagyböjti vasárnapok  a tánctilalmak ellenére az ifjúság különböző szórakozására alkalmat adtak.

Kedveltek voltak a sportjellegű, és az eszközös, ügyességi játékok.
Ilyen volt például a csülközés vagy kecskebak, pötyézés ( tájegységenként más neve volt)  melyet fiúk játszottak. Egy sima téren jókora fadarabot állítottak fel. Ezt nevezték csülöknek, s köré kört húztak. A játék célja, hogy a legények a csülköt botjukkal ledöntsék.

 Ha senkinek sem sikerült eltalálnia a fadarabot az első menetben, akkor a vigyázó ad jelt a játékosoknak, hogy mikor mehetnek a botjaikért.  A játék újra indul és a vigyázó ugyanaz marad.

Egyik változata szerint  a játékosok egy sikeres dobás után újból dobhattak, addig amíg sikerült eltalálniuk a fadarabot (pötyekarót).  Minden sikeres dobásért egy pont járt.  

 Olyan változat is volt, hogy mikor valaki eltalálja a csülköt; azt az állítónak fel kell állítania.  Közben azonban igyekeznie kellett egy botot is  magához ragadni, mert ekkor mindenki a botok felé rohant, hogy  megkaparintson  egyet.  Akinek nem jutott bot, az  lett az új állító.

Kedvelt játék volt a mancsozás is . Ebben a játékban az úgynevezett  mancsozóbottal kellett a levegőbe feldobott golyót elütni. A legények díszesen faragott bottal kedveskedtek annak a lánynak, aki tetszett nekik.

Itt láthatóak a mancsozó lányok:mancsozas.jpg

 

 

 Őrhalomban így mancsoztak 1955-ben:

 

 

Böjti vasárnapok estéin hatalmas tüzet raktak, enélkül ugyanis nincs sajbózás! Az elnevezés a német Scheibe ’korong’ szóból származik, ami nem meglepő, mert a szokás német eredetű. A sajbózáshoz a legények fakarikákat készítettek , ezeket hosszú botra tűzték, megtüzesítettek ezután  a fejük felett lóbálva deszkához csapták és elrepítették. A művelet közben kiáltották ki, hogy kinek a számára küldik a tüzes karikát. Udvarolni is lehetett vele: legények az általuk kiszemelt, kedvelt leány nevét kiabálták az égő karika elhajításakor. Örülhetett, aki hallotta a nevét!

A lányok rongyból, vagy tehénszőrből készített labdákkal labdáztak, vagy köcsögöt dobáltak.

A böjti vonulós, karikázós játékokról itt  írtam a blogomba:

http://netfolk.blog.hu/2013/02/27/bojti_jatekok_1_cickomozas_pilikezes

Forrás:

http://mek.oszk.hu/02100/02115/html/4-1075.html

http://lexikon.katolikus.hu/S/sajb%C3%B3z%C3%A1s.html

http://www.operencia.com/hagyomanyos-jatekok/302-csuelkoezes

 

 

 

 

Néprajzi lexikon

 

A bejegyzés trackback címe:

https://netfolk.blog.hu/api/trackback/id/tr415109143

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.02.28. 11:13:03

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása